Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2022,
11.43

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,89

75

Natisni članek

izkoriščanje delavcev delo

Četrtek, 9. 6. 2022, 11.43

1 leto, 10 mesecev

Ministrstvo za delo: Podjetja s tako prakso v Sloveniji nimajo mesta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,89

75

Po razkritju o nehumanih delovnih razmerah v podjetjih Marinblu in Selea, ki je v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, so številna podjetja prekinila dobavo njihovih izdelkov, odzvali pa so se tudi z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in inšpektorata. Podjetje so danes obiskali tudi predstavniki finančne uprave (FURS), Policije in inšpektorji, pa je na novinarski konferenci povedala Rosana Šuštar. Zanikala je vse obtožbe. 

Rosana Šuštar je na današnjem srečanju z novinarji zanikala obtožbe, da so delavci podvrženi psihičnim pritiskom in da jih ne plačujejo. V desetih letih poslovanja plačila niso niti enkrat zamujala, je zatrdila.

Zanikala maratonsko delo, dokumenti za bivanje in delo so urejeni 

Povprečno izplačilo v proizvodnji je tisoč evrov, je dodala Šuštarjeva. Poudarila je tudi, da trditev, da je delavec delal nepretrgoma 40 ur, ne drži, saj delavec na pot naj ne bi šel sam, ampak je z njim odšel še drugi voznik.

Podjetje Marinblu | Foto: STA , Foto: STA , Indijski delavci imajo urejeno bivanje in dokumente za delo, je še pojasnila. Najprej so prebivali v samskem domu v Kopru in v motelu v Divači. V tem času so jim urejali bivališče v Črnem Kalu, a ker delavcem tam niso mogli pravočasno zagotoviti elektrike, so se skupaj z njihovim podjetjem odločili, da jim prebivanje oziroma nočitve uredijo v podjetju. Nato so jih preselili v hišo v Izoli, plačali enotedenski najem, a je lastnik po dveh dneh zaradi medijskega linčanja danes želel, da se izselijo. Zato so jih spet preselili, tokrat v motel v Košano.  

Poudarila je, da so posnetki pogovorov izvzeti iz konteksta, obžalovala pa raven njihove komunikacije in jo označila za neprimerno. Zanikala je tudi oporečnost rib in trditev, da ribe obdelajo v termičnem šokerju.  

Sodelovanje s Šuštarji ponekod že prekinili 

Da so prekinili sodelovanje, so včeraj na Twitterju sporočili iz Spara. "Obsojamo vsakršno kršitev pravic delavcev, zato sodelovanje s podjetjema nemudoma prekinjamo," so v Sparu zapisali na Twitterju. Če so zaposleni iz navedenih podjetij zainteresirani za delo pri njih, jih vabijo, da se jim pridružijo. V Lidlu Slovenija naj bi zadevo še proučevali.

Boris Šuštar
Novice Pri Šuštarjevih izkoriščanje delavcev in stalni videonadzor za mizerno plačilo #video

"Skrbeli bomo za delavce, in ne za kapital"

"Podjetja, ki bi se odločala za takšne prakse, v Sloveniji nimajo nikakršnega mesta," je dejal Dan Juvan z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

"Ne moremo se pretvarjati, da gre za osamljen primer, ker smo take primere že imeli v preteklosti, in če ne bomo ukrepali, jih bomo imeli tudi v prihodnosti. Podjetja, ki se odločajo za takšne prakse, v Sloveniji nimajo mesta," je še povedal Juvan.

"Delavce in delavke bomo zaščitili. Vsi, ki so izkoriščeni, naj to prijavijo na inšpektorat. Po do zdaj zbranih podatkih so podani elementi oziroma sum prisilnega dela, ki priznava enega od znakov za trgovino z ljudmi," so še pojasnili in za konec dodali: "Naš cilj ostaja jasen, to je zaščita dela in delavcev. V tem mandatu bomo pripravili spremembe. Skrbeli bomo za delavce, in ne za kapital. Napovedujemo poostren nadzor nad delodajalci."

Takšno delo obsojajo tudi na inšpektoratu. Dejali so, da tudi danes od 6. ure zjutraj poteka inšpekcijski nadzor. Ugotovili so, da tuji neprijavljeni delodajalec posreduje delovno silo, ugotovljene so bile tudi nepravilnosti glede varnosti zdravja. Določene stroje so zato v podjetju morali začasno zaustaviti. 

Nesprejemljivo s človeškega vidika in škodljivo za ugled slovenskih podjetji 

"Zgrožen sem nad dogajanjem in delovnimi pogoji delavcev v podjetjih Marinblu in Selea. Takšno ravnanje je popolnoma nesprejemljivo s povsem človeškega vidika. Obenem pa škoduje ugledu slovenskih podjetij, ki spoštujejo pravila in človeško dostojanstvo. Kot gospodarski minister pričakujem, da bodo pristojni nadzorni organi nemudoma opravili svoje delo in sankcionirali ter preprečili izkoriščanje delavcev. Slovenija mora biti zgled urejenega gospodarstva s spoštovanjem visokih delovnopravnih in okoljskih standardov," je dejal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han.

V podjetju družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, ki je bil v zaporu zaradi prejemanja podkupnine, zaposlene v pakirnici rib na Kozini silijo v neprekinjeno delo, jih stalno nadzorujejo s kamerami, plačilo pa je mizerno, poroča MMC RTV Slovenija. Indijski delavci spijo kar na tleh v skladišču, v službi pa so tudi po 40 ur skupaj. 
Ne spreglejte