SiolNET. Novice Slovenija
4,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turistične bone bo mogoče od 19. junija unovčiti v več delih #video

4,66

termometer

Vlada je sprejela težko pričakovano uredbo, s katero se določa podrobnosti o unovčenju turističnih bonov, ki jih bo država z namenom pomagati turističnim podjetjem po epidemiji razdelila prebivalcem. V nasprotju s prvotnimi načrti bo mogoče bone, ki bodo unovčljivi za plačilo prenočitve pri turističnih ponudnikih, uporabiti v več delih. Boni bodo na voljo od 19. junija.

Turistični boni so eden od nosilnih ukrepov iz tretjega protikoronskega paketa, ki ga je DZ sprejel konec maja. Prejeli jih bodo vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 13. marec 2020, in sicer rojeni do vključno leta 2002 v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov. Unovčili jih bodo lahko za plačilo prenočitve ali prenočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji.

bazen Novice Zloraba turističnih bonov? Na vladi pravijo, da je to kriminal. #video

Kot je razvidno iz uredbe, objavljene v uradnem listu, bo mogoče bone za plačilo prenočitve ali prenočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji uporabiti od 19. junija do 31. december, poroča STA.

Turistični boni bodo evidentirani kot dobroimetje v korist upravičenca v informacijskem sistemu Finančne uprave RS (Furs) eDavki, o čemer bo vsak obveščen po elektronski poti. Finančna uprava bo poskrbela tudi za povračilo sredstev turističnemu ponudniku, pri katerem bo upravičenec bon unovčil, navaja STA.

Bohinjsko jezero Novice Zajc: Turistični boni bodo zaživeli pred začetkom počitnic

Z danes sprejeto uredbo je vlada na dopisni seji določila način unovčenja turističnih bonov ter povračilo sredstev prek informacijskega sistema Fursa kot tudi način vodenja in upravljanja evidence bonov.

Bon bo deljiv

Po prvotnih napovedih gospodarskega ministra Zdravka Počivalška bi bilo treba vso vrednost bona izkoristiti naenkrat, a kot so po današnji dopisni seji vlade sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, so se zdaj odločili, da bo bon deljiv in ga bo mogoče unovčiti v večkratnem znesku. Izplačilo njegove vrednosti v denarju ne bo mogoče.

Portorož Posel danes Boste z bonom res lahko spali v vseh hotelih po državi?

Upravičenec bo moral ob prijavi na dan prihoda ponudnika storitve obvestiti, da bo za opravljeno storitev unovčil bon. Ponudnik bo nato v Fursov informacijski sistem vnesel podatke o upravičencu, Furs pa bo v njem označil unovčenje bona pri upravičencu (zmanjšal njegovo dobroimetje), vrednost bona v znesku opravljene storitve pa izplačal ponudniku storitve. Roke in način izplačila določa danes sprejeta uredba.

Plaža. Dekle. Morje. Novice Strokovnjak opozarja: Ponudniki turističnih storitev lahko bone zavrnejo

Boni, za katere bo država dala skupaj 345 milijonov evrov, bodo prenosljivi med sorodniki, in sicer v ravni vrsti do drugega kolena. Do prenosa bodo tako upravičeni stari starši, starši, otroci, otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja, vnuki – zakonci, zunajzakonski partnerji, partnerji v sklenjeni ali nesklenjeni partnerski zvezi, prenos pa bo mogoč tudi med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, če to niso njihovi starši. V primeru prenosa bo moral uporabnik bona ponudniku storitve predložiti posebno izjavo, ki jo bo podpisal upravičenec oziroma njegov zakoniti zastopnik ali skrbnik.

V nastanitvenih obratih gostom z boni ne bodo smeli zaračunati višje cene kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi, navaja STA.

Več podrobnosti o turističnih bonih kot tudi nove potovalne standarde slovenskega turizma bodo Počivalšek, namestnik generalnega direktorja Fursa Peter Grum in direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak predstavili na torkovi novinarski konferenci.

Piran Novice Turistični boni: Kacin pričakuje, da bodo na voljo najkasneje 15. junija

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 30
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin