Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 5. 2020,
10.50

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

14

Natisni članek

kriza Koronavirus turizem boni

Četrtek, 28. 5. 2020, 10.50

3 leta, 11 mesecev

Boste z bonom res lahko spali v vseh hotelih po državi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

14

Portorož | Letos bo slovensko obalo gotovo obiskalo precej več gostov iz Slovenije. | Foto Getty Images

Letos bo slovensko obalo gotovo obiskalo precej več gostov iz Slovenije.

Foto: Getty Images

V začetku junija bi lahko s turističnimi boni že rezervirali in obiskali prve turistične nastanitve po Sloveniji. Ob tem pa se že pojavljajo tudi ponudniki, ki želijo z boni zaslužiti in gostom zaračunati več. Vsi hotelirji in drugi ponudniki pa nad gosti z boni niso navdušeni, saj si želijo bolj petične obiskovalce, ki na dopustu tudi veliko zapravijo. 

Poslanke in poslanci bodo na petkovi seji državnega zbora razpravljali in odločali o tretjem svežnju protikoronskih ukrepov. Del tega je tudi uvedba turističnih bonov, s katerimi vlada v kriznih časih želi pomagati slovenskemu turizmu. Z bonom za 200 oziroma 50 evrov bodo lahko imetniki v nastanitvenih obratih po Sloveniji plačali prenočitev oziroma prenočitev z zajtrkom.

Družbena omrežja preplavila vprašanja o bonih

Na spletu in družbenih omrežjih je zadnje dni mogoče zaznati obilico oglaševalskih akcij, v katerih ponudniki nastanitvenih obratov oglašujejo svojo turistično ponudbo. Na Facebooku v skupini Z bonom po Sloveniji, ki le po nekaj dneh šteje že več kot osem tisoč članov, ponudniki objavljajo svoje oglase, uporabniki pa zastavljajo vprašanja o uporabi turističnih bonov. Število objav v tej skupini in tudi drugod pa kaže, da je napovedani ukrep v Sloveniji vzbudil precej zanimanja, pa tudi, da je odprtih še kar nekaj vprašanj. 

Portorož plaža
Novice Vse podrobnosti o predlaganem unovčenju turističnih bonov #video

Želela unovčiti bon, a ga za izbrano ponudbo ni mogla uporabiti

Na nas pa se je obrnila bralka, ki je želela turistični bon unovčiti v Termah Paradiso. V turistični kompleks je poslala povpraševanje za najem hiške za 69,90 evra na noč. Odgovorili so ji, da bo lahko bone uveljavljala tudi pri njih, a žal ne za omenjeno ekskluzivno ponudbo. "Kako in pod kakšnimi pogoji jih bo mogoče koristiti, še ne vemo, ker še vedno čakamo na konkretna navodila vladnih institucij. O tem vas bomo obveščali naknadno prek socialnih omrežij," so še dodali v odgovor bralki. 

Podjetje pojasnjuje: "To je le otvoritvena ponudba"

Z vprašanjem, zakaj bralka napovedanega bona ne more koristiti za omenjeno ponudbo, smo se obrnili tudi na Terme Paradiso, kjer pa so nam odgovorili podobno, da trenutno nimajo "nikakršnih informacij s strani vladnih institucij v zvezi s turističnimi boni, zato rezervacija z njimi za zdaj še ni možna".

glamping | Foto: posnetek zaslona/Revija Lady Foto: posnetek zaslona/Revija Lady

"Za naše cenjene goste smo pripravili ugodno otvoritveno ponudbo, če nam bo seveda dovoljeno odpreti kompleks s 4.6.2020. Omenjena ponudba – Ekskluzivni glamping velja v času od 4.6.2020 do 24.6.2020, ponudba za bone pa je v pripravi, saj imamo večino paketov na osnovi polpenziona," so še pojasnili.

"Poraja se nam tisoč vprašanj, toda brez odgovorov težko delamo"

Dodali so, da podpirajo ukrepe za oživitev turističnega gospodarstva, toda da imajo brez konkretnih navodil zvezane roke. "Ne le, da ne vemo, od kdaj in na kakšen način bo bone možno koristiti, potrebno bo tudi izobraziti zaposlene v tej smeri, morda celo posodobiti rezervacijski sistem. Poraja se nam tisoč vprašanj, toda brez odgovorov težko delamo /.../," pojasnjujejo v Termah Paradiso.

Največ v Sloveniji porabijo turisti iz neevropskih držav. Ti so za nastanitev, hrano in pijačo, prevoze, prostočasne in druge dejavnosti ter nakupe v Sloveniji v poletni sezoni (julij in avgust) porabili 153 evrov na dan. Nemci, ki so ustvarili največ prenočitev med vsemi tujimi turisti, so medtem porabili 64 evrov dnevno. | Foto: Getty Images Največ v Sloveniji porabijo turisti iz neevropskih držav. Ti so za nastanitev, hrano in pijačo, prevoze, prostočasne in druge dejavnosti ter nakupe v Sloveniji v poletni sezoni (julij in avgust) porabili 153 evrov na dan. Nemci, ki so ustvarili največ prenočitev med vsemi tujimi turisti, so medtem porabili 64 evrov dnevno. Foto: Getty Images

Ponudniki lahko goste z boni tudi zavrnejo

Z vprašanjem, ali bodo lahko ponudniki nastanitvenih kapacitet sicer zavrnili unovčevanje turističnih bonov, smo se obrnili tudi na ministrstvo za gospodarski razvoj, ki je pripravljalo zakon. Kot so nam povedali, bo prihodnji teden pripravljena uredba, ki bo dodatno pojasnjevala odprta vprašanja.

Zakon in s tem uporaba bonov bi bila lahko mogoča od začetka junija, veljala pa do konca leta. Sogovorniki, s katerimi smo se pogovarjali, so nam sicer povedali, da vseh ponudnikov ne moremo prisiliti, da bi bone sprejemali, zato tudi sankcije za to niso predvidene. 

Zakaj boni za nekatere ponudnike morda niso privlačni

Glede na to, da ponudnik pri plačilu z bonom na prvi pogled ne bo nič na slabšem, saj bo del plačila prejel od države, se zato poraja vprašanje, zakaj bi se nekateri ponudniki sploh odrekli gostom s turističnimi boni.

Eden od mogočih odgovorov je, da bi gostje, ki bi del ali celotno plačilo nastanitve opravili z bonom, potrošili manj od (premožnejših) turistov, ki bi celoten dopust plačali z lastnimi sredstvi, pri tem pa še veliko potrošili v hotelu in zunaj njega. 

V hotelih višjega ranga so gotovo bolj veseli gostov, ki poleg osnovne storitve precej zapravijo še v hotelskem baru, si privoščijo kakšen izlet in tudi večerjo naročijo v samem hotelu.  | Foto: Getty Images V hotelih višjega ranga so gotovo bolj veseli gostov, ki poleg osnovne storitve precej zapravijo še v hotelskem baru, si privoščijo kakšen izlet in tudi večerjo naročijo v samem hotelu. Foto: Getty Images

Drugi izgovor lastnikov nastanitvenih kapacitet pa se nanaša na čas dopustovanja. Koristniki bonov bi v namestitvah po Sloveniji pogosto ostali le krajši čas, dva ali tri dni, turist iz tujine ali samoplačnik pa bi ostal dlje časa. 

Vlada diskriminacije ne bo dovolila

Turističnih bonov se je na tiskovni konferenci dotaknil tudi vladni govorec Jelko Kacin. Kot je dejal, vlada diskriminacije pri unovčevanju turističnih bonov s strani ponudnikov namestitev ne bo dovolila. Tako ne bodo tolerirali ponudnikov, ki bodo tistim, ki bi na dopust prišli z bonom, zaračunali več. 

Zloraba turističnih bonov?

Planet TV je včeraj že poročal, da so se pojavile prve zlorabe pri uporabi turističnih bonov. Na spletu se je pojavila ponudba zdravilišča Bioterme Mala Nedelja, iz katere je jasno razvidno, da je cena desetdnevnega oddiha štiričlanske družine dražja ob unovčenju turističnih bonov. V turističnem kompleksu so se na to odzvali, da ne gre za uradni dokument, temveč zgolj za informativno ponudbo.  

bazen
Novice Zloraba turističnih bonov? Na vladi pravijo, da je to kriminal. #video
Ne spreglejte