Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2024,
11.20

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

Natisni članek

storitev goljufija turistični boni

Torek, 28. 5. 2024, 11.20

3 tedne, 2 dneva

Goljufa s turističnimi boni Fursu ukradla več kot 247 tisoč evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00
Bohinjsko jezero | Kazniva dejanja sta storila na škodo Fursa oziroma proračuna RS. | Foto STA

Kazniva dejanja sta storila na škodo Fursa oziroma proračuna RS.

Foto: STA

Novomeški kriminalisti so kazensko ovadili moška, stara 38 in 42 let, ki ju utemeljeno sumijo goljufanja s turističnimi boni. Kazniva dejanja sta storila na škodo finančne uprave in nezakonito pridobila za več kot 247 tisoč evrov subvencij iz naslova turističnih bonov.

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je imel 38-letnik kot samostojni podjetnik registrirano nastanitveno dejavnost na območju Posavja. Osumljenec je kot goste v nastanitvenem objektu lažno prijavil več kot dva tisoč oseb, izdelal je lažne račune o opravljenih storitvah ter nato med letoma 2020 in 2022 od Fursa na podlagi lažnih podatkov zahteval in pridobil več kot 274 tisoč evrov neupravičeno izplačanih subvencij iz naslova turističnih bonov.

Izkoristila sta ukrepe za pomoč turizmu

Turistični boni so bili izdani z namenom odprave posledic epidemije v turizmu za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma skladno z zakonom o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije covid-19 ter drugimi pravnimi akti.

Ugotovili so, da je drugi osumljeni pri teh nepravilnostih aktivno sodeloval tako, da je v posameznih primerih v zameno za določen delež vrednosti bonov od dejanskih imetnikov pridobil podatke in jim brez računov izdajal drugo blago iz svoje osnovne dejavnosti. Tako pridobljene podatke je posredoval prvoosumljenemu, da je lahko pridobival sredstva od države. V nekaterih primerih so ugotovili, da je prvoosumljeni imetnikom bonov izročal del vrednosti bona v gotovini.

"Z opisanimi dejanji je za proračun RS nastala premoženjska škoda v višini več kot 274 tisoč evrov. V predkazenskem postopku je policija aktivno sodelovala s Fursom, opravili so številna nujna preiskovalna dejanja na podlagi odredbe pristojnega sodišča. Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Krškem," so danes še sporočili iz Policijske uprave Novo mesto.

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper 38-letnega in 42-letnega osumljenca zaradi utemeljenega suma, da sta v sostorilstvu storila kaznivo dejanje preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po prvem odstavku 230. člena KZ-1 ter kaznivo dejanje ponareditev ali uničenje poslovnih listin po 235. členu KZ-1. 

Za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin po 235. členu KZ-1 je predpisana kazen zapora do dveh let, medtem ko je za kaznivo dejanje preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti po členu 230 KZ-1 predpisana denarna kazen ali zapor do treh let.

Oglaševali tudi odkup bonov in lažno prikazovali izvedbo storitev 

Za istovrstna dejanja in kaznivo dejanje s področja korupcije so kriminalisti sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto na Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu podali kazensko ovadbo zoper šest fizičnih oseb ter pravno osebo.

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je osumljenec z območja PU Novo mesto prek družbenih omrežij oglaševal odkup turističnih bonov za nastanitev in od imetnikov bonov pridobil potrebne podatke za unovčitev bonov. Z drugimi sostorilci, med njimi tudi nosilci nastanitvenih dejavnosti, so si v letu 2022 pridobljene podatke medsebojno posredovali ter nato v nadaljevanju lažno prikazovali izvedbo storitev.

Z lažnimi podatki so od Fursa za lažno izkoriščene bone neupravičeno pridobili denarna sredstva v višini več kot 7300 evrov. Pri obravnavi so za dva izmed osumljenih ugotovili in preiskali tudi okoliščine v zvezi kaznivega dejanja sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje ter s tem izvedli vse potrebne aktivnosti v predkazenskem postopku, na podlagi katerih so podali kazensko ovadbo tudi za korupcijsko kaznivo dejanje.

V predkazenskem postopku so opravili številna nujna preiskovalna dejanja na podlagi odredb pristojnega sodišča. Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu. Za kaznivo dejanje sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje po 263. členu KZ-1 sta predpisani do štiriletna zaporna in denarna kazen.

Big Bang Lažni
Novice Pozor: prevara, s katero vam vsak mesec ukradejo 54 evrov. Tokrat so zlorabili Big Bang Slovenija.
Juhu fantje, prevara, goljufi
Novice Yahoo fantje: kriminalci, ki se javno hvalijo, kako kradejo. Tudi Slovencem.
Daniela Santanche
Novice Tožilstvo zahteva sojenje italijanski ministrici za turizem zaradi suma goljufije
Prevara
Novice Europol razbil mrežo goljufivih klicnih centrov v Evropi
Borut Rojc, X
Novice Vidni član SDS prejel nevarno sporočilo in z njim povezal Svobodo: kam vodijo sledi?
Ne spreglejte