Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 11. 2011,
9.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

tujci gradbeništvo

Nedelja, 20. 11. 2011, 9.23

8 let

Tujci v Sloveniji lani večinoma zaposleni v gradbeništvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V začetku leta 2010 je bila med prebivalci Slovenije osmina tistih, ki so se rodili v tujini.

Med delovno aktivnim prebivalstvom, rojenim v tujini, je bilo največ priseljenih iz Bosne in Hercegovine, v večini pa so bili zaposleni v gradbeništvu. Leta 2010 se je število tujih državljanov, ki so se v Slovenijo priselili zaradi zaposlitve, zmanjšalo.

69 odstotkov prebivalcev, rojenih v tujini, ima slovensko državljanstvo V začetku leta 2010 je bilo med prebivalci Slovenije 12,4 odstotka takih, ki so se rodili v tujini, so sporočili s Statističnega urada RS. Delež prebivalstva Slovenije, ki je bilo rojeno v tujini, se je od začetka leta 2005 povečal za 1,5 odstotne točke. Med prebivalci Slovenije, ki so bili rojeni v tujini, jih je 1. januarja lani imelo 69 odstotkov slovensko državljanstvo; med temi so bili najštevilnejši tisti, ki so se rodili v Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem.

Največ delovno aktivnih priseljencev prihaja iz Bosne in Hercegovine Delež oseb, rojenih v tujini, se povečuje tudi med delovno aktivnim prebivalstvom Slovenije. V začetku leta 2010 je bilo med delovno aktivnim prebivalstvom Slovenije 15,1 odstotka oseb, ki so bile rojene v tujini. Največ delovno aktivnih prebivalcev Slovenije med tistimi, ki so se v Slovenijo priselili, je bilo rojenih v Bosni in Hercegovini.

Največ prebivalcev, rojenih v Sloveniji, je zaposlenih v predelovalnih dejavnostih Največ delovno aktivnih prebivalcev, rojenih v Sloveniji, je bilo zaposlenih v predelovalnih dejavnostih (23,5 odstotka), na drugem mestu po deležu zaposlenih je bila dejavnost trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil. Največ v tujini rojenih delovno aktivnih prebivalcev, je bilo zaposlenih v gradbeništvu, največ v tujini rojenih delovno aktivnih prebivalk pa v predelovalnih dejavnostih.

Manj priseljevanja v Slovenijo v primerjavi z letom 2009 Priseljevanje v Slovenijo se je nadaljevalo tudi v letu 2010, vendar se je lani v državo priselilo manj tujih državljanov kot v letu 2009. Manjše je bilo tako število tistih, ki so se v Slovenijo priselili zaradi zaposlitve, kot tudi število tistih, ki so se v državo priselili s kakšnim drugim namenom.

Tako se je v Slovenijo lani priselilo 15.416 prebivalcev; med njimi je bilo 12.705 tujih državljanov in 2711 državljanov Slovenije. Med tujimi državljani so bili najštevilnejši še vedno tisti, ki so se priselili z namenom, da bi se zaposlili (bilo jih je nekaj več kot 65 odstotkov). Drugo največjo skupino so sestavljali tisti, ki so se priselili v Slovenijo, da bi se pridružili družini (23,4 odstotka).

Večina tujcev, priseljenih v letu 2010, se je zaposlila v gradbeništvu Od 12.705 tujcev, ki so se v letu 2010 priselili v Slovenijo, jih je še v istem letu zaposlitev našlo 6663. Podobno kot v prejšnjih letih se je največ tujcev, ki so se v Slovenijo priselili v letu 2010, zaposlilo v gradbeništvu (43,8 odstotka) in v predelovalnih dejavnostih, so še zapisali v statističnem uradu.

Ne spreglejte