Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 8. 2021,
14.22

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

48

Natisni članek

Kristjan Mlekuš Državni zbor protesti sindikat policija

Sreda, 4. 8. 2021, 14.22

2 leti, 8 mesecev

Trem ljubljanskim policistom vročena opozorila pred odpovedjo, sindikati zadevo že proučujejo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

48

Na Generalni policijski upravi so za STA potrdili, da je bilo na podlagi strokovnega nadzora trem policistom PU Ljubljana vročeno pisno opozorilo pred redno odpovedjo zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi. Gre za ravnanje na shodu 25. junija in primer kršitev pred DZ oz. napadov na poslance. V sindikatu policistov menijo, da gre za nezakonit ukrep.

Generalni direktor policije Anton Olaj je konec junija ter v juliju odredil dva strokovna nadzora, in sicer strokovni nadzor na Policijski upravi (PU) Ljubljana v zvezi z varovanjem neorganiziranega javnega shoda 25. junija in strokovni nadzor nad delom policistov PU Ljubljana in Centra za varovanje in zaščito v primeru kršitev javnega reda in miru pred državnim zborom med 5. in 7. julijem letos, so navedli na Generalni policijski upravi (GPU).

Z ugotovitvami obeh nadzorov je policija javnost že seznanila in napovedala, da se ugotavlja morebitna odgovornost vpletenih. Glede tega je Olaj odločil, da zoper tri javne uslužbence na PU Ljubljana, v dveh različnih primerih, izda pisno opozorilo pred redno odpovedjo o zaposlitvi zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi.

Policija je že 26. julija sporočila, da je strokovni nadzor nad delom PU Ljubljana in centra za varovanje in zaščito, potem ko je policija med 5. in 7. julijem obravnavala več prijav zaradi ponižujočih ravnanj in groženj na škodo nekaterih poslancev, pri delu policistov pokazal določene nepravilnosti.

Na GPU so danes še pojasnili, da je namen nadzora ugotavljanje skladnosti dela s predpisi in če so ugotovljene napake, odpravljanje slednjih zaradi zagotavljanja strokovnosti in zakonitosti dela ter ugotavljanje odgovornosti zanje. "Gre za postopke, ki so bili opravljeni enako kot v vseh ostalih primerih v preteklosti," so navedli.

Letos je bilo uslužbencem policije izdanih 24 delovnopravnih ukrepov - opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Lani je bilo izdanih 34 opozoril pred redno odpovedjo, v letu 2019 48 in v letu 2018 42 opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, so ob tem pojasnili na GPU.

Ob tem so na GPU zapisali, da kategorično zavračajo zatrjevanja, ki jih je mogoče zaslediti v javnosti in se povezujejo z nadzori in izvedenimi ukrepi, ki namigujejo na politizacijo policije.

V obeh policijskih sindikatih zadevo že proučujejo.

SPS: Takšno ravnanje vodstva policije je nezakonito

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so se odzvali na družbenem omrežju Facebook. Ravnanje vodstva policije so označili za nezakonito in poseg v pravice iz delovnega razmerja, vsem zaposlenim, na katere bi delodajalec z delovnopravnimi ukrepi vršil pritisk, pa bodo zagotovili brezplačno pravno pomoč, ne glede na članstvo v sindikatu.

"Ob tem vse zaposlene, ki bi prejeli kakršnokoli pisanje delodajalca v zvezi z navedenimi dogodki, pozivamo, da se nemudoma obrnejo na SPS in naše sindikalne predstavnike," je zapisal predsednik SPS Kristjan Mlekuž

Olaj se je po njegovih besedah poslužil ukrepa, zoper katerega ni pravnega sredstva. Še pred tem bi lahko morda bil disciplinski postopek, je dodal Mlekuš. Po njegovem mnenju gre za zelo nevaren precedens, ki pomeni velik politični pritisk na operativno in samostojno delo policije.

"Protesti se bodo nadaljevali, verjetno tudi provokacije, zdaj pa so policisti postavljeni pred dejstvo, da lahko zaradi ukrepa, ki ga bodo sprejeli in nekomu ne bo všeč, lahko tudi ob službo. To je nedopustno," je pojasnil Mlekuš. Policistom, ki bodo deležni sankcij, bodo nudili brezplačno pravno pomoč, ne glede na to, ali so člani sindikata, je napovedal.

Shod nasprotnikov zakona o nalezljivih boleznih ZNB-D. Anticepilci nasprotniki cepljenja obvezno cepljenje
Novice Policisti so med protesti naredili več napak
Shod nasprotnikov zakona o nalezljivih boleznih ZNB-D. Anticepilci nasprotniki cepljenja obvezno cepljenje
Novice Grožnje poslancem DZ obravnava kriminalistična policija
Ne spreglejte