SiolNET. Novice Slovenija
3,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožilec Kozina zaradi spornih izjav pristal na komisiji za etiko #video

3,78

termometer

Jože Kozina
Kozina je med drugim dejal, da je "zelo zadovoljen, da je Levica prišla na nek način v parlament, ali pa tudi bom rekel, ta opcija, da bo vrnila delu in delavcem tisto dostojanstvo, ki so ga nekoč imeli". Foto: Matej Leskovšek

Generalni državni tožilec Drago Šketa je primer spornih izjav državnega tožilca Jožeta Kozine na odboru za pravosodje predal komisiji za etiko in integriteto pri Državnotožilskem svetu, ki preverja kršitve etičnega kodeksa tožilcev. Kot bo prejel mnenje, se bo odločil o nadaljnjih korakih, so potrdili na vrhovnem državnem tožilstvu.

O tem, da naj bi Šketa primer predal omenjeni komisiji, je poročal spletni portal Požareport.

Šketa je ob tem poudaril, da so besede, ki jih je v petek na odboru DZ za pravosodje izrekel vrhovni državni tožilec Kozina, osebno mnenje tožilca, ki ne izraža mnenja generalnega državnega tožilca oziroma stališča vrhovnega državnega tožilstva.

Vrhovno sodišče Novice Slovenija ima dvakrat več sodnikov od evropskega povprečja

Kozina je odgovarjal na vprašanje poslanke LMŠ Karle Urh o tem, kaj storiti, da se prepreči prekarno delo in kršitve pravic delavcev. Med drugim je dejal, da je "zelo zadovoljen, da je Levica prišla na nek način v parlament, ali pa tudi bom rekel, ta opcija, da bo vrnila delu in delavcem tisto dostojanstvo, ki so ga nekoč imeli".

Igor Akrapovič Posel danes Akrapovič bo dobiček preusmeril v bolj predvidljivo okolje

Poudaril je tudi, da je uporaba represije pri vprašanju urejanja pravic delavcev zadnja, ki se jo uporabi, poleg tega je njena učinkovitost vprašljiva, zato bo treba k zadevi "pristopiti popolnoma drugje in zadevo obrniti na glavo".

"Torej kapitalu odvzeti moč in tukaj, če kdo to zmore, lahko zmore samo državni zbor in vlada in podobne institucije, torej to bo treba korenito obrniti, jim odvzeti to moč, jih obdavčiti, ne pa poslušati jokanja, da bodo šli v tujino - naj gredo."

Franc kangler Novice Tožilstvo umaknilo pritožbo na sodbo o odvzemu premoženja Kanglerju

Na takšne izjave so se med drugim danes odzvali v Mladi Sloveniji - podmladku NSi, kjer menijo, da je Kozina grobo prekršil določbe zakona o državnem tožilstvu. Ministrici za pravosodje, Državnotožilskemu svetu in Šketi zato predlagajo, da zoper tožilca sprožijo disciplinski postopek.

Kodeks državnotožilske etike med drugim sicer določa, da za tožilca zaradi varovanja videza neodvisnosti ni primerno, da bi nastopal v prid politične stranke. Določa tudi, da je državni tožilec dolžan paziti na svoje izjave.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 62
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin