Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 12. 2019,
8.50

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,82

24

Natisni članek

Piranski zaliv tožba Sodišče EU arbitraža pravobranilec

Sreda, 11. 12. 2019, 8.50

4 leta, 4 mesece

Pravobranilec: Tožba proti Hrvaški ni dopustna #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,82

24

Generalni pravobranilec Priit Pikamäe meni, da Sodišče EU v Luksemburgu ni pristojno za odločanje o mednarodnem mejnem sporu, ki ne spada pod pravo Unije. Sodišču je predlagal, naj se izreče za nepristojno za preučitev tožbe. Njegovo mnenje za sodišče sicer ni zavezujoče. Objavljamo grafiko, kako bo postopek tekel naprej.

Slovenija na Sodišču EU v Luksemburgu toži Hrvaško zaradi kršenja evropskega pravnega reda, ker ni spoštovala arbitražne razsodbe.

"Gre za vprašanje mednarodnega javnega prava, za katero sodišče ni pristojno"

"Kršitve prava Unije so akcesorne v razmerju do vprašanja določitve meje med državama, ki spada pod mednarodno javno pravo", je zapisal pravobranilec. "Taka določitev pa po svojem bistvu pomeni vprašanje mednarodnega javnega prava, za katero Sodišče ni pristojno," je sklenil. Celotno mnenje pravobranilca lahko preberete na dnu članka ali tukaj.

Ni nujno, da sodišče sledi mnenju

Zdaj bodo o dopustnosti tožbe začeli odločati sodniki, pri čemer ni nujno, da sledijo mnenju pravobranilca. Sodišče lahko odloči, da je tožba dopustna, delno dopustna ali nedopustna  Sodba bo "razglašena pozneje", so zapisali. Po neuradnih podatkih STA naj bi sodišče odločitev sprejelo v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Borut Pahor
Novice Oče arbitraže 10 let po fantastičnem dnevu: Meje ne more spremeniti nič #video

Kot poroča STA, na podlagi pravobranilčevega mnenja ni mogoče sklepati o tem, kakšna bo ta odločitev. Po razpoložljivih statističnih podatkih namreč v zadevah, ki jih obravnava veliki senat in med katere spada tudi slovenska tožba, odločitev sodišča mnenju pravobranilca sledi le v približno polovici primerov, še poroča STA.

potek tožbe grafika | Foto: Izdelava grafike: Urška Vidmar Foto: Izdelava grafike: Urška Vidmar

Tudi slovensko zunanje ministrstvo poudarja, da sodišče ni vezano na mnenje generalnega pravobranilca. Na ministrstvu verjamejo, da bo sodišče prisluhnilo pravnim argumentom Slovenije in ne bo sledilo mnenju Pikamäeja. Več v članku Slovenska agentka: Pravobranilec je šel mimo slovenskega zahtevka.

Kot še poroča tiskovna agencija, pomembnejši ko je primer, manj verjetno je, da bo sodba sledila mnenju pravobranilca. Primer slovenske tožbe proti Hrvaški je zelo pomemben, ker gre za enega redkih primerov tožbe članice proti članici, ker gre za politično izjemno občutljiv primer ter ker je zadeva povezana z mednarodnim pravom in kot takšna za sodišče pomemben precedens, so za STA pojasnili na sodišču.

Sodišče ločeno o dopustnosti in vsebini

V primeru tožbe Slovenije proti Hrvaški Sodišče EU o dopustnosti in vsebini tožbe odloča povsem ločeno, kar je zelo redko, navaja STA. O vsebini bo sodišče odločalo le, če bo sklenilo, da je tožba v celoti ali pa delno dopustna.

Če sodišče ugotovi, da za primer ni pristojno, se postopek s tem konča. Če odloči, da je tožba dopustna ali delno dopustna, pa sledi obravnava o vsebini ter nato še drugo mnenje pravobranilca in druga sodba.

Slovenija Hrvaški v tožbi očita kršenje načel vladavine prave in lojalnega sodelovanja v EU ter kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil in direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja. | Foto: Tina Deu Slovenija Hrvaški v tožbi očita kršenje načel vladavine prave in lojalnega sodelovanja v EU ter kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil in direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja. Foto: Tina Deu

Jutarnji list: Prelomni trenutek v slovenski ofenzivi proti Hrvaški

Hrvaški tisk poroča o zmagi Hrvaške. Jutarnji list je tako na spletu objavil članek z naslovom Prelomni trenutek v slovenski ofenzivi proti Hrvaški: "Sodišče EU ni pristojno za slovensko tožbo proti Hrvaški!", Index pa članek z naslovom: Pravobranilec Sodišča EU Sloveniji zadal udarec: Nismo pristojni za tožbo proti Hrvaški. Več v članku Hrvati: Prelomni trenutek v slovenski ofenzivi proti nam.

Slovenija Hrvaški v tožbi očita kršenje načel vladavine prave in lojalnega sodelovanja v EU ter kršenje uredbe o skupni ribiški politiki, schengenskih pravil in direktive glede pomorskega prostorskega načrtovanja. Na slovenski strani poudarjajo, da pri tožbi ne gre za vprašanje meje, češ da je to rešeno z arbitražno razsodbo, ki je dokončna in pravnomočna, poroča STA.

Preberite mnenje pravobranilca v celoti:

mnenje- | Foto: mnenje 1- | Foto:

Preberite še:

Zastava Slovenija Hrvaška Arbitraža
Novice Arbitraža: Slovenija in Hrvaška predstavili svoja stališča
Arbitraža
Novice Sodišče EU objavo mnenja pravobranilca glede arbitraže preložilo na december
Jadranka Kosor in Borut Pahor
Novice Deseta obletnica podpisa in vzklika: Kakšen fantastičen dan #arbitraža #video
Piranski zaliv, Obala, morje
Novice Več kot 500 kazni zaradi arbitraže, ribiči kuvert ne štejejo več #video
Ne spreglejte