SiolNET. Novice Slovenija
4,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grabar-Kitarovićeva arbitražo označila za mrtvo

4,98

termometer

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Reuters

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes na Twitterju zapisala, da je generalni pravobranilec Priit Pikamäe s svojim mnenjem o tožbi Slovenije proti Hrvaški glede arbitraže potrdil hrvaško stališče. "Arbitraža je mrtva," je poudarila.

"Neodvisni pravobranilec Sodišča EU je danes potrdil hrvaško stališče: Sodišče EU ni pristojno za odločanje o mejnem sporu, ki ni povezan s pravom EU," je tvitnila hrvaška predsednica.

"Kot sem že večkrat poudarila - arbitraža je mrtva, Slovenija pa je sama priznala svoja škandalozna dejanja, ki so privedla do propada arbitražnega postopka," je dodala.

Marjan Šarec Novice Šarec: Slovenija je neomajna, vrnitev na točko nič ne pride v poštev #video

Ob tem je Grabar-Kitarovićeva ponovila stališče Hrvaške, da je edina trajna rešitev za spor o meji dialog in dvostranska pogajanja. "Prej ko Slovenija to spozna, prej bomo rešili to vprašanje," je še zapisala.

Hrvaški mediji: To je prelomni trenutek v slovenski ofenzivi proti nam

Hrvaški tisk že poroča o zmagi Hrvaške. Časnik Jutarnji list je na spletu objavil članek z naslovom Prelomni trenutek v slovenski ofenzivi proti Hrvaški: "Sodišče EU ni pristojno za slovensko tožbo proti Hrvaški!", Index pa članek z naslovom: Pravobranilec Sodišča EU Sloveniji zadal udarec: Nismo pristojni za tožbo proti Hrvaški.

"Sprejel je vse naše argumente"

Državna sekretarka na hrvaškem zunanjem ministrstvu Andreja Metelko-Zgombić je izrazila zadovoljstvo nad mnenjem generalnega pravobranilca. "Sprejel je vse naše argumente," je poudarila po poročanju časnika Večernji list. Kot je pojasnila, je pravobranilec potrdil tako to, da meje med državami niso v pristojnosti sodišča EU, kot tudi, da meja med Hrvaško in Slovenijo ni določena. "Prav to Hrvaška ves čas trdi," je še dejala. STA
piranski zaliv Novice Pravobranilec: Tožba proti Hrvaški ni dopustna #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin