Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
13. 5. 2021,
9.50

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

92

Natisni članek

okužba Slovenija Koronavirus COVID-19

Četrtek, 13. 5. 2021, 9.50

2 leti, 11 mesecev

Toliko novih okužb so potrdili v sredo #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

92

V sredo so v Sloveniji ob 4.636 PCR-testih potrdili 597 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 12,9 odstotka in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal 15,5 odstotka. Štiri osebe so umrle. Po besedah direktorja NIJZ Milana Kreka je med okuženimi vse manj starejših od 65 let.

Sedemdnevno povprečje okužb po podatkih vlade znaša 494. V bolnišnici je 450 oseb, od tega 123 na intenzivni negi.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je napovedal, da bi lahko v zeleno fazo prišli v desetih dneh oziroma po nekoliko počasnejšem scenariju v začetku junija, je dejal na novinarski konferenci. Dodal je, da bo Slovenija do konca junija dobila 2,6 milijona odmerkov cepiva, s čimer bi brez težav dosegli 75 odstotno precepljenost.

Po besedah Kreka zadnji podatki o epidemiji po svetu kažejo, da v Evropi pojenja, medtem ko se v Aziji razmere še vedno zaostrujejo, posebno v Indiji. Izpostavil je, da je dober podatek padajoč trend števila okužb v vseh okoliških državah Slovenije.

Krek: V desetih dneh oziroma v začetku junija v zeleno fazo

"Zadali smo si, da bi čim prej radi prišli pod 300 okužb dnevno. V desetih dneh bi lahko po napovedih strokovnjakov prišli v zeleno fazo, z večjo verjetnostjo pa v prvih dneh junija. A spadamo še vedno med pet najbolj ogroženih držav v Evropi," je dejal.

Krek je napovedal, da bodo danes poslali SMS vsem, ki se še niso prijavili na cepljenje in niso bili cepljeni. Do zdaj je bilo z enim odmerkom cepljenih 512 tisoč ljudi.

Oseba z indijskim sevom od prihoda v karanteni

Na vprašanje, kdaj bi lahko ljudje izbirali, s katerim cepivom bi bili cepljeni, je Krek dejal, da je to odvisno od dobav cepiv, lahko pa bi se to zgodilo v sredini junija. Dodal je, da je to odločitev strokovne skupine.

O indijskem sevu, ki so ga včeraj prvič identificirali pri nas, je Krek dejal, da je bila okužena oseba od vstopa v Slovenijo v karanteni, morda pa se je od njega nalezla še en sorodnik.

Če bi bila ta različica zelo nevarna, bi se po njegovih besedah zgodilo enako kot z angleško različico, ki se je, odkar je prišla v Slovenijo, razširila na več kot 90 odstotkov

V tedenski primerjavi s pozitivnimi primeri preteklo sredo je včeraj število okužb padlo za 23 odstotkov.

Nova sproščanja

V zadnjem tednu se epidemiološka slika v državi umirja. Sedemdnevno povprečje okužb je padlo pod 600, v bolnišnicah pa je manj kot 500 oseb, s čimer sta bila izpolnjena oba pogoja za prehod v rumeno fazo.

Včeraj je tako vlada odločila, da bo od sobote na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih na prostem ter v zaprtih prostorih dovoljeno zbiranje do 50 udeležencev, sprostili so delovanje kulturnih prireditev v zaprtih javnih prostorih in na prostem, prav tako pa se podaljšuje delovni čas gostinske dejavnosti. Ta bo od ponedeljka omejen med 5. in 22. uro.

Simon Zajc
Novice Sproščanje ukrepov: kaj vse se spreminja? Epidemija podaljšana. #video

Torkovi podatki:

Testiranje na covid-19
Novice Toliko novih okužb smo potrdili v ponedeljek #video

 

Ne spreglejte