SiolNET. Novice Slovenija
2,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sproščanje ukrepov: kaj vse se spreminja? Epidemija podaljšana. #video

2,90

termometer

Vlada ob sproščanju ukrepov v storitvenem sektorju pomembno varovalko vidi v modelu PCT (prebolevniki, cepljeni in testirani). Po besedah državnega sekretarja Simona Zajca na ta način zavarujemo zdravje gostov, ponudnike storitev pa ohranimo kot varne lokacije. Izigravanje epidemioloških pravil na dolgi rok ne koristi nikomur, je jasen. Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je povedala, da na ministrstvu pozdravljajo izboljšanje epidemiološke slike in možnost sproščanja kulturnih prireditev v večjem obsegu.

Milan Krek Novice Toliko novih okužb so potrdili v sredo #video

Včeraj so bili izpolnjeni pogoji za rumeno fazo, zato je vlada sprejela nove sprostitve. Sedemdnevno povprečje je nižje od 600 in manj kot 500 oseb v bolnišnicah. Ob tem je vlada podaljšala epidemijo za 30 dni.

Med spremembami je tudi vstop v Slovenijo, kjer od sobote dalje ponovno mogoča predčasna prekinitev karantene z negativnim PCR testom in sicer peti dan po napotitvi v karanteno.

Vlada je med drugim odločila, da bo od sobote na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih na prostem ter v zaprtih prostorih dovoljeno zbiranje do 50 udeležencev. Ob pozitivnem mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje bo udeležencev lahko tudi več kot 50.

Vladni semafor Foto: Vlada RS

Ljubitelji kulture le na sediščih

Poleg tega je vlada sprostila delovanje kulturnih prireditev v zaprtih javnih prostorih in na prostem; prireditve ne bodo dovoljene brez sedišč, zasedenih jih bo lahko največ 50 odstotkov. Udeležba na prireditvah bo sicer dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covid-19.

Pri verskih obredih in drugih verskih praksah v zaprtih prostorih bo lahko navzočih toliko oseb, kot znaša polovica zmogljivosti sedišč v prostoru, na prostem pa jih bo lahko največ 50. Medosebna razdalja med udeleženci bo morala biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

"Nastopajoči morajo enkrat tedensko izvesti testiranje. Prireditev se lahko udeležijo PCT osebe (prebolele, cepljene ali testirane). Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oz. skrbniki," je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc.

Direktor NIJZ Milan Krek je v nadaljevanju novinarske konference pojasnil, da za obisk kulturnih prireditev pri cepljenih velja en odmerek AstraZenece, pri ostalih je treba prejeti dva odmerka oziroma pri Janssenu enega in edinega. Glede izenačitve pogojev izvajanja prireditev v zaprtih prostorih in na prostem pa je poudaril, da je ključno zagotoviti čim manj tveganja za prenos covid-19: "Če bodo kulturne in druge prireditve tekle, moremo zmanjšati tveganje na minimum, ker sicer bomo morali zelo hitro zapirati."

Delo gostincev po novem do 22. ure 

Vlada je podaljšala tudi dovoljeni čas opravljanja gostinske dejavnosti, in sicer bo od ponedeljka ta od 5. do 22. ure, ne več od 7. do 19. ure. Poleg tega je epidemijo covid-19 podaljšala še za 30 dni, od 17. maja dalje.

Spremembe, ki začnejo veljati s 17. majem:

- opravljanje gostinske dejavnosti je dovoljeno od 5.-22. ure

- razdalja med robovi miz mora biti najmanj 3 m, razdalja med osebami za mizo ni več določena

- za družine z otroki do 18 let ne velja omejitev 4 oseb za eno mizo.

"Uvajamo novo izjemo pri omejitvi 20 m² poslovnega prostora na enega potrošnika. Ta pogoj ne velja za otroke do 18 let v spremstvu skrbnikov ali osebe, ki potrebujejo spremstvo. Ob vstopu v trgovino se skupaj z otrokom sedaj štejete kot mehurček," je razložil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

Dotaknil se je tudi kampov, ki lahko, kot je dejal, ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot. V teh 70 odstotkih niso všteti pavšalisti, je poudaril.

"Izigravanje epidemioloških pravil na dolgi rok ne koristi nikomur"

S sprostitvijo ukrepov je vlada omogočila tudi obratovanje igralnih salonov in prirejanja posebnih iger na srečo. Delovni čas in pogoji vstopa v notranje prostore so enaki kot v gostinskih obratih - torej lahko vstopajo cepljeni, prebolevniki ali testirani. Tudi obratovalni čas je enak, igralni saloni pa lahko ponujajo do 50 odstotkov razpoložljivih kapacitet.

"Verjamem, da je pogoj PCT pomembna novost, hkrati pa tudi neprijetnost, če svoje življenje primerjamo s pomladjo dve leti nazaj. Vendar je naša realnost danes drugačna. PCT je na eni strani varovalka, da zavarujemo zdravje gostov, na drugi strani pa varovalka, da ohranimo lokacije, ki ponujajo tovrstne storitve, kot varne lokacije," je dejal Zajc.

PCT model pomeni (prebolevniki, cepljeni in testirani).

Povrnitev ugleda neke restavracije, hotela ali igralnice, ki bi postala žarišče okužb, bi bila po besedah državnega sekretarja dolgotrajna. "Apeliramo na vse, da je zamejitev epidemije odgovornost vseh nas. Odloki so jasni, izjeme so prav tako navedene, iskanje ovinkov in izigravanje pravil pa na dolgi rok v resnici ne koristi nikomur," je bil jasen.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah Novice Konec epidemije v nedeljo? Pogoji za rumeno fazo izpolnjeni. klub festival občinstvo Novice Na Hrvaškem se bodo kmalu zabavali brez ukrepov Zdravko Počivalšek Novice Počivalšek napovedal nove sprostitve Olimpija Navijač Sportal Korak naprej: na tekme se bodo lahko vrnili gledalci

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin