Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 5. 2021,
15.20

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

9

Natisni članek

Koronavirus ukrepi Zdravko Počivalšek

Petek, 7. 5. 2021, 15.20

2 leti, 11 mesecev

Počivalšek napovedal nove sprostitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,01

9

Zdravko Počivalšek | Foto STA

Foto: STA

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob današnjem obisku Kranjske Gore napovedal sprostitve nekaterih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom na področju gostinstva in turizma. O njih naj bi že danes na dopisni seji odločala vlada, veljati pa naj bi začele v ponedeljek.

Zdravko Počivalšek je napovedal, da bodo glede na nov pristop, ki ga bodo ubrali, lahko v vseh regijah odprte terase gostinskih lokalov, notranjost gostinskih lokalov pa bo odprta po tako imenovanem PCT-pristopu, kar pomeni, da bo odprta za tiste, ki so preboleli covid-19, ki so proti koronavirusu cepljeni ali pa imajo negativen test. Kar se zadeva prenočitvene zmogljivosti, bodo tiste z do 60 enotami lahko imele odprtih 30 sob oziroma enot, večje pa bodo lahko imele odprto polovico svojih kapacitet. Za vse preostale dejavnosti se bodo zmanjšali potrebni kvadratnih metri za eno stranko s 30 na 20 metrov, je napovedal Počivalšek.

Tak pristop so podprle turistično-gostinska, obrtna in gospodarska zbornica. "Moram pa povedati, da je sindikat delavcev v turizmu temu pristopu nasprotoval," je dejal minister, ki je pojasnil, da je bil na to temo v četrtek sestanek med ministrstvom in zbornicami. Počivalšek računa, da bodo na današnji dopisni seji vlade omenjene sprostitve potrdili, v veljavo pa naj bi stopile v ponedeljek. Podrobneje bodo o njih sicer spregovorili na novinarski konferenci, ki naj bi jo pripravili po sprejemu odloka.

Janez Poklukar cepljenje
Novice Poglejte, kako se je cepil Janez Poklukar #video #foto

Počivalšek je poudaril, da se moramo kot stranke zavedati, da je treba za vstop v notranjost gostinskih lokalov izpolnjevati pogoje pristopa PCT: preboleli, cepljeni, testirani. Gostinci nas morajo na to opozoriti, mi pa se moramo zavedati, da imajo pristojne inštitucije, torej inšpekcije, pravico te dokumente preveriti, je dejal minister in dodal, da enako velja tudi za namestitvene zmogljivosti.

Ob napovedanih sprostitvah je minister poudaril, da Slovenija, kar zadeva število novookuženih, če se primerjamo s severnimi in zahodnimi sosedami, po svoje prehiteva. Naše razmere namreč niso take, pa smo vseeno malo pred njimi, je dejal Počivalšek. Za primer je navedel, da bodo Avstrijci bolj pogumno odpiranje na tem področju začeli 19. maja.

Covid-19 raziskave
Novice Toliko novih okužb so potrdili v četrtek

Poleg tega je Počivalšek računa, da bodo v Sloveniji v veljavo kmalu stopile še nove sprostitve. Razdelati je treba pogoje nadaljnjega odpiranja, je dejal minister, ki verjame, da bodo imeli, če se bo nadaljevalo izboljšanje epidemioloških razmer, prihodnjo sredo na mizi tudi odpiranje na drugih področjih.

"Zagotovo so v čakalnici igralnice in pa kongresna dejavnost. Po malem moramo korak za korakom vzpostaviti pogoje za popolno odprtje dejavnosti, ki je preživela največji del lanskega in vse letošnje leto zaprta," je poudaril minister. Kot je dejal, so tudi na četrtkovem sestanku govorili o tem, da si vsi skupaj želijo, da čim prej pridemo do tega, da omejevalnih ukrepov ne bo več in se bo začelo normalno poslovanje.

Ne spreglejte