Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
7. 5. 2021,
9.04

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

47

Natisni članek

NIJZ Koronavirus COVID-19 Mario Fafangel Janez Poklukar cepljenje

Petek, 7. 5. 2021, 9.04

2 leti, 11 mesecev

Poglejte, kako se je cepil Janez Poklukar #video #foto

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

47

Danes se je na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) cepil minister za zdravje Janez Poklukar. Včeraj je Poklukar predstavil novo skupno aplikacijo za naročanje na cepljenje. V enem dnevu se je prijavilo 22 tisoč ljudi.

Na NIJZ se je danes cepil tudi zdravstveni minister Janez Poklukar, ki je včeraj sicer predstavil novo aplikacijo za prijavo na cepljenje prek portala zVEM. Od včeraj se je prek aplikacije na cepljenje prijavilo že 22 tisoč ljudi.

"Veselim sem, da sem se lahko danes cepil. Zanj sem se odločil, ker verjamem v znanost. Cepil sem se z AstraZeneco in počutim se odlično," je po cepljenju povedal Poklukar. Z istim cepivom so pred slabima dvema mesecema cepili tudi predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Janeza Janšo, predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in predsednika državnega sveta Alojza Kovšco.

Fotogalerija
1 / 3

Fafangel: Epidemija ni računalnik z gumbom za vklop in izklop

Marion Fafangel | Foto: STA , Foto: STA , "Verjamem, da je cepivo najboljše orožje zoper epidemijo in pozivam ljudi, da se cepijo, saj jo lahko le na ta način premagamo," je še dodal.

"Z dobavami, ki jih pričakujemo v naslednjih tednih, se bo lahko cepil vsak. Covid-19 ne bo izginil, primeri se bodo še vedno pojavljali, le tveganje bo obvladljivo," je dodal epidemiolog Mario Fafangel.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni je opozoril, da epidemija ni računalnik z gumbom za vklop in izklop in da tudi, ko bomo dosegli magično mejo kolektivne imunosti, virus ne bo izginil.

"Še vedno bo med nami, primeri se bodo še vedno pojavljali. A razlika bo ta, da bo tveganje obvladljivo. Kot družba bomo sprejeli določeno raven tveganja, a to bo znosno in obvladljivo. Številke primerov se bodo še pojavljale, a ne bo tistih rasti, ne bo vrhov. Dosegli bomo to, da bomo zaščitili vse tiste, ki imajo tveganje za najhujši potek bolezni," je še pristavil Fafangel.

Od ponedeljka naprej bo steklo cepljenje vseh odraslih, mlajših od 50 let, pa je včeraj napovedal premier Janez Janša.

Poklukar pozval starejše, naj ne zavračajo cepljenja

Minister Poklukar je danes obiskal Zvezo društev upokojencev Slovenije (Zdus). Seznanil jih je, da naj bi zakon o dolgotrajni oskrbi prišel na vlado v dveh tednih, o vsebini pa ni želel govoriti. Na novinarski konferenci je starejše pozval, naj ne zavračajo cepljenja proti covidu-19.

"Ključno je, da je cepivo varno, da je cepivo učinkovito in da je cepivo edino pravo orožje ta trenutek, da se izvijemo iz primeža epidemije. Ne glede na to, kako uspešno bomo pocepljeni, je pomembno, da bomo tudi v nadaljevanju, preko poletja, izvajali neke vrste nefarmaloške ukrepe. Ampak bolje, ko bomo precepljeni, manj bo teh nefarmakoloških ukrepov, ki so danes stalnica oziroma nuja," je na novinarski konferenci povedal minister.

V ZD Ljubljana bodo na nov sistem naročanja na cepljenje prešli postopoma

V ZD Ljubljana pozdravljajo uvedbo enotne nacionalne aplikacije za naročanje in vabljenje na cepljenje proti covidu-19, vendar pa bodo na nov sistem prešli šele takrat, ko bo to mogoče izvesti varno in strokovno, je danes dejala strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič. Na to temo želijo govoriti tudi s predstavniki ministrstva.

Pojasnila je, da imajo že vzpostavljen centraliziran sistem vabljenja in naročanja. V tem sistemu pa imajo po njenih besedah ogromno bazo podatkov, ki obsega več kot 100.000 oseb, v cepljenje je vključenih prek 200 ambulant, prek 100 zaposlenih na lokaciji cepljenja in v podpornih službah. Vse to je za ZD Ljubljana že danes velik organizacijski zalogaj, je navedla.

Zato je po njenih besedah nujen dogovor z ministrstvom, kako integrirano povezati oba sistema naročanja. Njihov sedanji sistem namreč že omogoča pregled nad čakajočimi na cepljenje po kategorijah, pregled nad prebolevniki in optimalno vabljenje in aktivacijo rezervnih seznamov, prav tako pa vabljenje poklicnih skupin in kritične infrastrukture, je pojasnila.

Vse te nadgradnje pri manjših cepilnih centrih niso tako pomembne, a za ZD Ljubljana, kjer cepijo res veliko število ljudi, tudi prek 4000 ljudi dnevno, so zelo pomembne, zato jih želijo obdržati. Na nov sistem naročanja bodo tako prešli šele, ko bo to mogoče izvesti varno in strokovno, je pojasnila.

Natančna navodila, kako se prijaviti:

Novice Novost za vse, ki se želite cepiti: kako se naročiti v pol minute #video
Janez Poklukar
Novice Zdravstveni minister predstavil novo aplikacijo, več oseb cepljenih trikrat #video
Testiranje na covid-19
Novice Toliko novih okužb so potrdili v sredo #video
Ne spreglejte