SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Konec epidemije v nedeljo? Pogoji za rumeno fazo izpolnjeni.

10

termometer

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Foto: Ana Kovač

Na vladi bodo danes, kot je običajno ob sredah, spet obravnavali aktualne epidemiološke razmere. Predvidoma bo padla odločitev o podaljšanju epidemije covid-19, pa tudi o sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja okužb skladno z rumeno fazo načrta. Med drugim je strokovna svetovalna skupina za covid-19 že predlagala postopno odpiranje kulturnih ustanov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je v Sloveniji glede na zadnje epidemiološke podatke padlo na 549, število hospitaliziranih covidnih bolnikov pa na 477. S tem so izpolnjeni pogoji za rumeno fazo sproščanja epidemioloških ukrepov.

Stroka za rahljanje ukrepov

Skladno z načrtom sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije je v rumeni fazi predvideno sproščanje turističnih nastanitev ter odprtje srednjih šol in fakultet brez omejitev.

Svetovalna skupina je že v ponedeljek razpravljala o postopnem odpiranju kulturnih ustanov. Vodja skupine Mateja Logar je dejala, da sproščanje v kulturi načeloma podpirajo, a ob upoštevanju določenih priporočil, kot na primer veljajo za turistične delavce in gostince.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je napovedal, da bo vladi predlagal sprostitev omejitve zbiranja, in sicer z desetih na 25 udeležencev. Prav tako bo predlagal, da testiranje dvolastnikov, šolnikov, učencev in preostalih, ki dnevno prehajajo zahodno mejo, ne bi bilo več obvezno.

Covid-19. Koronavirus. Slovenija. Novice IJS razkriva, kdaj bi lahko prišli v rumeno in zeleno fazo #video

Epidemija se izteče v nedeljo

Vlada bo predvidoma danes odločala tudi o podaljšanju epidemije. Tridesetdnevna epidemija, ki jo je vlada z odlokom podaljšala 17. aprila, se namreč izteče v nedeljo. Svetovalna skupina je sicer že pretekli teden predlagala podaljšanje epidemije, pogoji za to pa so še vedno izpolnjeni.

Tedenski prirast 10. maj Novice Najboljše stanje po skoraj sedmih mesecih AstraZeneca Novice EU ni naročila novih cepiv AstraZenece

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin