SiolNET. Novice Slovenija
7,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To so novi vladni ukrepi za boj proti drugemu valu epidemije

7,05

termometer

koronavirus simbolična fotografija
Foto: Getty Images

Vlada je sprejela predlog zakona z ukrepi za pripravo na morebitni drugi val epidemije bolezni covid-19. To so mobilna aplikacija za obveščanje ljudi o stikih z okuženimi z novim koronavirusom in ljudmi, ki jim je bila odrejena karantena, ter omilitev in odprava posledic epidemije na področju gospodarstva in socialnega varstva. 

Koronavirus, Covid-19 Novice Nove ugotovitve o koronavirusu: še en razlog, zakaj nočete zboleti

Namen mobilne aplikacije, kakršno za omejitev širjenja okužb z novim koronavirusom že uporabljajo v več evropskih državah, je obveščanje uporabnikov aplikacije, kadar se v njihovi bližini dlje zadržuje nekdo, ki je potrjeno okužen z novim koronavirusom oziroma bi moral biti v karanteni. 

Kako deluje aplikacija "antikoronavirus"? Takšna aplikacija na vsakem pametnem telefonu ustvari unikatno šifro in jo komunicira prek antene bluetooth. Če sta dva pametna telefona z naloženima aplikacijama več kot 15 minut manj kot dva metra narazen, si bosta shranila šifri drug drugega. Če lastnik enega od telefonov pozneje opravi test na novi koronavirus in je ta pozitiven, lahko o tem anonimno obvesti upravljavce aplikacije, ki bodo vsem, ki so bili v njegovi bližini, poslali obvestilo. Kako deluje aplikacija "antikoronavirus"? Takšna aplikacija na vsakem pametnem telefonu ustvari unikatno šifro in jo komunicira prek antene bluetooth. Če sta dva pametna telefona z naloženima aplikacijama več kot 15 minut manj kot dva metra narazen, si bosta shranila šifri drug drugega. Če lastnik enega od telefonov pozneje opravi test na novi koronavirus in je ta pozitiven, lahko o tem anonimno obvesti upravljavce aplikacije, ki bodo vsem, ki so bili v njegovi bližini, poslali obvestilo. Foto: Reuters

Aplikacija bo vključevala tudi navodila, kako naj uporabnik ravna za preprečevanje širitve bolezni in kaj naj stori oziroma na koga naj se obrne, če simptome okužbe z novim koronavirusom zazna pri sebi. 

Aplikacija bo anonimno beležila podatke o stikih med uporabniki, vendar pa o njih ne bo zbirala osebnih podatkov, na podlagi katerih bi bilo mogoče ugotoviti njihovo identiteto. 

koronavirus Hrvaška Novice Hrvati objavili zadnje podrobnosti o novih okužbah

Delavci v karanteni bodo prejeli nadomestilo plače

Delavec, ki mu bo odrejena karantena – ali ob prihodu iz katere od držav na rdečem seznamu ali pa zaradi stika z okuženo osebo – in ki dela ne more opravljati od doma, bo upravičen do nadomestila plače v višini, kot je določena z zakonom, ki ureja delovna razmerja, so sklenili na vladi. 

Delodajalec bo medtem upravičen do povračila izplačanih nadomestil plače, ki jih bo v primerih odrejene karantene v celoti krila država, a najdlje do 30. septembra 2020. 

Po družbenih omrežjih je pred dnevi zaokrožila po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije nezakonita grožnja enega od slovenskih delodajalcev svojim zaposlenim, da jih bo v primeru, če bi se med vračanjem z dopusta v tujini znašli v karanteni, odpustil, zaradi česar je med slovenskimi uporabniki završalo. Na ministrstvu za delo so medtem presodili, da situacija ni enoznačna - če bi se nekdo v drugo državo podal vedoč, da se bo vrnil v 14-dnevno karanteno, to ne bi bila tako imenovana višja sila, temveč načrtovano neizpolnjevanje dela v skladu s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Po družbenih omrežjih je pred dnevi zaokrožila po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije nezakonita grožnja enega od slovenskih delodajalcev svojim zaposlenim, da jih bo v primeru, če bi se med vračanjem z dopusta v tujini znašli v karanteni, odpustil, zaradi česar je med slovenskimi uporabniki završalo. Na ministrstvu za delo so medtem presodili, da situacija ni enoznačna - če bi se nekdo v drugo državo podal vedoč, da se bo vrnil v 14-dnevno karanteno, to ne bi bila tako imenovana višja sila, temveč načrtovano neizpolnjevanje dela v skladu s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Foto: Reuters

S predlogom zakona se podaljšuje tudi trajanje ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija 2020. Vlada lahko ukrep pred njegovih iztekom s sklepom največ dvakrat podaljša za obdobje enega meseca, vendar ne dlje kot do 30. septembra 2020, so na vladi še zapisali v izjavi za javnost po nedeljski seji.  

Preberite tudi:

Baška voda Novice Iz Hrvaške iz prve roke: Tudi ko si na plaži, težko pozabiš na koronavirus Maska Novice V trgovine poskušajo vstopiti s kartico, ki jih oprošča nošnje mask

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 37
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin