SiolNET. Novice Slovenija
1,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To se dogaja z okužbami v Sloveniji

1,76

termometer

omikron covid-19 | Nova posvetovalna skupina za covid-19 bo o epidemičnih priporočilih in ukrepih tehtala na podlagi treh scenarijev razvoja epidemije covid-19, stališča pa javno objavljala na spletni strani NIJZ. Vodja skupine je Mario Fafangel z NIJZ.  | Foto: Reuters
Nova posvetovalna skupina za covid-19 bo o epidemičnih priporočilih in ukrepih tehtala na podlagi treh scenarijev razvoja epidemije covid-19, stališča pa javno objavljala na spletni strani NIJZ. Vodja skupine je Mario Fafangel z NIJZ. Foto: Reuters

V torek so v Sloveniji ob 585 PCR-testih in 3.579 antigenskih testih potrdili 1.056 okužb z novim koronavirusom, kažejo najnovejši podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To je 379 okužb več kot prejšnji torek, ko so potrdili 677 okužb. Spet je naraslo tudi število aktivnih primerov okužbe v državi. 

Podatki NIJZ še kažejo, da je v Sloveniji trenutno 8.270 aktivnih okužb, 586 več kot v ponedeljek.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 697, 55 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev je 389, 28 več kot dan pred tem.

Z enim odmerkom cepiva proti covid-19 je cepljenih 1.265.750 ljudi, število tistih, ki so cepljeni z vsemi odmerki, je 1.222.152.

Okrepljeno sodelovanje in komuniciranje o ukrepih 

Nova posvetovalna skupina, ki jo bo vodil Mario Fafangel, se bo prvič sestala julija, strateške izsledke pa bodo predstavili avgusta. Ob tem je Fafangel napovedal transparentno komunikacijo. Zapisnike sestankov skupine bodo po njegovih besedah javno objavljali na spletni strani NIJZ.

Kot je pojasnil Fafangel, bo posvetovalna skupina priporočila oblikovala na podlagi treh scenarijev. Po scenariju A bo veljala paleta priporočil, kot velja zdaj - cepljenje proti covid-19, izolacija, zračenje prostorov, delo na domu in uporaba zaščitnih mask za zašito sebe in drugih. Gre za scenarij, ki bo veljal v primeru širjenja trenutne koronavirusne različice omikron, ki predstavlja manjše tveganje za hud potek bolezni kot prejšnje različice, tudi zaradi razvite imunosti posameznikov po cepljenju ali preboleli okužbi.

Scenarij B bi pomenil bolj nevarno bolezen covid-19, tveganje za hud potek bolezni bi bilo na ravni prejšnjih različic. V tem primeru bi skupina tehtala o predlogih nekoliko strožjih epidemičnih ukrepov. Scenarij C bi začel veljati v primeru hudega poslabšanja epidemičnih razmer.

Mario Fafangel Novice Fafangel: O ukrepih bomo tehtali na podlagi treh scenarijev #video

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je že pred časom napovedal, da bo v okviru ministrstva za zdravje delovala skupina za intenzivne postelje. Vodil jo bo vodja oddelka za intenzivno terapijo na ljubljanski infekcijski kliniki Matjaž Jereb, koordinator pa bo, kot že v času prejšnjih epidemičnih valov, Robert Carotta.

Skupina bo po ministrovih besedah določila kritične točke zdravstvenega sistema. Cilj je, da maksimalno 20 odstotkov posteljnih kapacitet bolnišnice namenijo za zdravljenje covidnih bolnikov. Če bi številko presegli, bo skupina pripravila scenarije za ukrepanje, je napovedal.

Vse v pripravo epidemičnih priporočil vpletene institucije in ministrstvo za zdravje bodo okrepljeno sodelovali in komunicirali, je še  poudaril.

meditacija plaža Novice Vse več okužb s koronavirusom na Hrvaškem. To o ukrepih pravi vlada. odprtje teras Ljubljana lokali bar terasa Novice Tako visoko število okužb smo zadnjič imeli v začetku maja Dirka po Franciji 2022 Danska Sportal Na Touru omilili ukrepe v zvezi s koronavirusom Koronavirus, Covid-19 Novice Panika v Pekingu: Ukrepi zaradi koronavirusa bodo trajali še pet let? Avstrija koronavirus Novice Študija: Cepiva proti covid-19 so samo v 2021 rešila 20 milijonov življenj Lufthansa Posel danes Lufthansa: Odpovedujemo še 2.000 poletov, krize ne bo konec do …

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin