SiolNET. Novice Slovenija
1,73

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor pričakuje, da bo vlada to rešila do predsedovanja

1,73

termometer

Borut Pahor
Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je danes v Bruslju izrazil pričakovanje, da bo vlada do slovenskega predsedovanja Svetu EU zagotovila stabilno financiranje Slovenske tiskovne agencije (STA) in rešila vprašanje imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Ti vprašanji sta po njegovih besedah rešljivi in predsednik računa na razsodnost vlade.

Borut Pahor je tako danes po pogovorih s predsedniki osrednjih institucij EU izrazil pričakovanje, da bo vlada v kratkem času do predsedovanja zagotovila stabilno financiranje STA, ki si po njegovih besedah to zasluži, tudi v luči 30-letnega neprecenljivega poslanstva, ki ga opravlja.

Pričakuje tudi zelo pohitren postopek imenovanja dveh delegiranih tožilcev, saj da za predsedujočo državo skoraj ne bi mogli najti opravičila, da tega ne zagotovi v času, ko vodi EU in bi morala biti pri tem in še kakšnem drugem vprašanju za zgled.

Borut Pahor Novice Pahor izrazil željo, da bi Slovenija s predsedovanjem učvrstila svojo vlogo v EU

O tem je Pahor, kot je dejal v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju, danes odkrito govoril s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem.

"Od vlade, s katero sodelujem in me zato del javnosti tudi kritizira, pričakujem, da bo razumela, da so to nekatere stvari, ki zdaj pomenijo izziv za naš ugled na predvečer predsedovanja, in da jih bo rešila," je dejal predsednik.

To po njegovih besedah pričakujejo najprej naši ljudje in institucije pa tudi naši partnerji v EU, ki nam zaupajo in vidijo Slovenijo še vedno kot državo, ki je v marsičem v preteklih 30 letih naredila velike korake naprej.

majniška deklaracija borut pahor Novice Pahor v Bruslju o vlogi Slovenije in prihodnosti Evrope

Michel napoveduje tesno sodelovanje s slovenskimi oblastmi

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je danes po srečanju s Pahorjem napovedal, da bo "tesno sodeloval s slovenskimi oblastmi, da bi naredili napredek v Evropi in zunaj nje". S Pahorjem sta sicer govorila o prihodnosti EU in odnosih z Zahodnim Balkanom, je objavil na Twitterju.

Slovensko predsedovanje sicer čaka veliko izzivov, ki so pred EU, je nakazal v video izjavi po pogovorih, ki jo je Pahor objavil na Twitterju. "Premagati moramo covid-19, zagotoviti bomo morali gospodarsko okrevanje in razvoj. Podpreti pa bomo morali tudi družbeno povezanost v Evropi," je izpostavil Michel v povezavi z obdobjem, ki prihaja po pandemiji.

"Pomembno bo tudi sodelovanje na geopolitični ravni, da bi zagotovili varnost in poskušali okrepiti vpliv EU. Promovirati moramo naše vrednote, braniti naše interese," je dejal in se zavzel za tesno sodelovanje s slovenskimi oblastmi med predsedovanjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin