Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 2. 2024,
8.51

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

kulturni praznik Robert Golob Nataša Pirc Musar

Četrtek, 8. 2. 2024, 8.51

2 meseca, 2 tedna

To Slovencem ob prazniku sporočata Pirc Musarjeva in Golob #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Pirc Musar Golob | "Kultura smo mi," je v poslanici sporočila Pirc Musarjeva.  | Foto STA

"Kultura smo mi," je v poslanici sporočila Pirc Musarjeva.

Foto: STA

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob kulturnem prazniku zapisala, da ni samoumevno, da lahko svojo kulturo svobodno oblikujemo in izražamo ter smo nanjo ponosni in do nje tudi kritični. Ob prazniku je zaželela, da bi jo proslavljali vsak dan. "Smo tisto, kar smo, zaradi bogastva naše kulture in zgodovinske dediščine," pa je v poslanici ob današnjem kulturnem prazniku zapisal premier Robert Golob. Ob prazniku je tudi povabil k obisku kulturnih ustanov.

Slovenski kulturni praznik potrjuje, da se Slovenci in Slovenke že dolgo zavedamo, da je kultura, ki je stara toliko kot človeštvo, naša sopotnica, poročevalka, ustvarjalka, izpovedovalka in objokovalka, še sporoča Pirc Musarjeva.

"Je zrcalna podoba nas, ker smo kultura mi. Raznoliki in svojevrstni, a hkrati neodtujljivi deli nečesa večjega od nas samih – človeštva in družbe," je zapisala predsednica. Prepričana je, da ji s ponosom priznavamo, da je eden od temeljev naše narodne samobitnosti in države.

Kot je že izpostavila predsednica, tudi ni samoumevno, da lahko svojo kulturo svobodno oblikujemo in izražamo, smo nanjo odkrito in iskreno ponosni in do nje tudi kritični. Izrazila je željo, da bi jo proslavljali vsak dan "v vsej njeni raznolikosti spoštljivo, doživeto in ponosno".

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v video nagovoru ob slovenskem kulturnem prazniku povedala, da nam kultura in umetnost "omogočata, da se povezujemo z drugimi in izražamo svoje ideje in stališča". 

Videoposnetek si lahko ogledate spodaj: 

Spoštovanje do kulturnega ustvarjanja je ključno za oblikovanje nacionalne zavesti

Kot je zapisal premier Golob, je današnji dan posvečen prazniku kulturnega ustvarjanja in izjemnemu pomenu, ki ga kultura nosi v naši zgodovini.

"Slavimo izjemne ustvarjalke in ustvarjalce, ki so skozi stoletja pustili neizbrisen pečat v slovenski kulturi in umetnosti, hkrati pa več pozornosti namenjamo tudi umetnikom in umetnicam, ki ustvarjajo danes in tako sooblikujejo narodovo prihodnost," je navedel.

Premier je tudi čestital letošnjim Prešernovim nagrajencem in povabil k temu, da bi današnji dan posvetili kulturi in obiskali kulturne ustanove. "Skupaj soustvarjamo in varujemo bogastvo, ki določa in oblikuje našo identiteto," je še zapisal.

Prešernova proslava
Novice Prešernova nagrajenca sta Erika Vouk in Henrik Neubauer #foto
Prešernov dan
Trendi Kam se bodo za Prešernov dan odpravili znani Slovenci?
Planet 18
Planet TV Bi prestali kviz o Prešernu? #video
Novice O Prešernu: kdo od poslancev ga dobro pozna in kdo bo moral obnoviti znanje? #video
Ne spreglejte