Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 12. 2019,
6.35

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,39

52

Natisni članek

Karl Erjavec Franc Jurša DeSUS Robert Polnar

Petek, 20. 12. 2019, 6.35

4 leta, 4 mesece

To je poslanec, ki ne uboga svojega šefa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,39

52

Robert Polnar | Poslanec DeSUS Robert Polnar je že ob zapletih pri sprejemanju proračunskih dokumentov dejal, da če bi bila v tem mandatu DZ kakršna koli možnost za sodelovanje v drugi vladi, ki bi zmogla več poslanskih mandatov, bi v njej sodeloval. Tudi s stranko SDS Janeza Janše, je dodal. | Foto STA

Poslanec DeSUS Robert Polnar je že ob zapletih pri sprejemanju proračunskih dokumentov dejal, da če bi bila v tem mandatu DZ kakršna koli možnost za sodelovanje v drugi vladi, ki bi zmogla več poslanskih mandatov, bi v njej sodeloval. Tudi s stranko SDS Janeza Janše, je dodal.

Foto: STA

Po imenovanju Angelike Mlinar za kohezijsko ministrico se v koaliciji odpirajo nove težave, napeto je v DeSUS. Njihov poslanec Robert Polnar je spet ravnal drugače kot poslanska skupina in nasprotoval Mlinarjevi. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša za zdaj še ne more reči, da se s Polnarjem razhajajo, a so blizu tej točki, je povedal v DZ.

Robert Polnar je sicer veliko prahu nedavno vzdignil ob nasprotovanju zakonu o izvrševanju proračunov, v četrtek pa je nasprotoval tudi imenovanju Angelike Mlinar za kohezijsko ministrico. Za zdaj ostaja v poslanski skupini DeSUS, saj so po besedah vodje poslancev Franca Jurše v predprazničnem času, po praznikih pa napoveduje temeljit pogovor z njim. Je pa po glasovanju o Mlinarjevi ocenil, da so blizu razhoda s poslancem.

To so pred sinočnjim glasovanjem poročali v oddaji Planet 18.

Na vprašanje, ali Polnarja po zadnjih dveh glasovanjih v DZ še vidi v poslanski skupini, pa je Jurša odgovoril, da je ključnega pomena tudi odnos, ki ga ne izkazuje tako, kot bi ga moral. "Dvoje glasovanj ni v skladu s stališčem poslanske skupine. Je pa res, da v skladu z ustavo poslanec lahko glasuje po svoji vesti," je dodal.

Angelika Mlinar
Novice Šlo je za las: Angelika Mlinar je nova ministrica #video

Poudaril je še, da mora biti poslanska skupina enotna, v njej se je treba pogovarjati in konec koncev sprejeti skupno stališče, ki ga predstavijo drugim poslanskim skupinam v DZ.

Polnar: Sem najboljši poslanec v zgodovini DeSUS in niso tako neumni, da bi me odslovili

Polnar ne namerava zapustiti poslanske skupine. Tudi v prihodnje bo glasoval po svoji vesti, saj ima reprezentativni mandat in ni vezan na kakršna koli navodila.

Prepričan je, da je najboljši poslanec v zgodovini DeSUS in da zato tudi poslanska skupina ni tako neumna, da bi ga odslovila. 

Polnar se je na Jurševe izjave odzval ostro: "Kar je kolega Jurša izgovoril, je navadna mlačna voda, ne pa ostre besede. To je take sorte mlačna voda, o kateri se jaz nimam kaj pogovarjati z njim."

Sicer pa od pogovora nič ne pričakuje. "Pet nas je v poslanski skupini. Štirje trdi in jekleni možje, sposobni bliskovitega spreminjanja lastnega mnenja v dveh minutah o isti stvari, vsak dan desetkrat, če je potrebno," je dejal. Medtem ima on svoje stališče, ki ga zastopa ves čas in je vedno, kot pravi, utemeljeno na premisleku.

V tem se v poslanski skupini razlikujejo, a te razlike po njegovem mnenju niso tako velike, da bi bilo treba "opletati z nekimi napovedmi temeljitega pogovora". Pač pa so to razlike, s katerimi lahko v poslanski skupini živijo in mirno delujejo kot doslej.

Kot je poudaril, je v poslanski skupini zato, ker je bil izvoljen kot poslanec DeSUS in je to njegova poklicna dolžnost, ki da jo opravlja zelo dobro in je najboljši poslanec DeSUS v zgodovini te stranke.

Zato je prepričan, da ga tudi poslanska skupina ne bo odslovila, "ker tako neumni niso" in si ne morejo privoščiti, da bi ga izgubili. Prav tako ocenjuje, da mu ne morejo vzeti vodenja odbora DZ za finance in bi bilo glede na to, kako ga vodi ter koliko zaostankov je počistil z dnevnega reda, skrajno neumno, da bi ga odstavljali.

Sodeloval bi tudi z Janšo

Polnar je sicer ob zapletih pri sprejemanju proračunskih dokumentov dejal, da vlado podpira, a da je trenutno podpornik politike, ki ni sposobna alternativ. Če bi bila v tem mandatu DZ kakršna koli možnost za sodelovanje v drugi vladi, ki bi zmogla več poslanskih mandatov, bi v njej sodeloval, je povedal takrat in dodal, da tudi s SDS Janeza Janše.

Marjan Šarec in Alenka Bratušek
Novice Šarec sporoča Bratuškovi: Svojo nalogo sem opravil #video

Če se bo Polnar res razšel s poslansko skupino, bi to pomenilo tudi nov udarec za manjšinsko koalicijo. Ta bi tako izgubila še en glas in bi jih imela v DZ 42, kar bi vsakokratno nabiranje parlamentarne večine naredilo še bolj naporno.

Premier Marjan Šarec je vesel imenovanja Mlinarjeve za kohezijsko ministrico. Glede na manjšinsko vlado je pričakoval tesen in morda tudi drugačen izid. Predsednici SAB Alenki Bratušek je po imenovanju ministrice tik pred polnočjo sporočil, da je opravil svojo nalogo in da naj bo drugič malo bolj potrpežljiva.

Kot je dejal, se veseli nadaljnjega dela, a želi malo "manj majanja čolna" in malo več dela vsakega na svojem resorju, saj bo na koncu le to štelo. Na vprašanje, ali bi lahko SAB in DeSUS še naprej normalno delovala v koaliciji, pa je odgovoril z oceno, da sta se Bratuškova in prvak DeSUS Karl Erjavec danes pogovarjala in dokler se ljudje pogovarjajo, je v redu.
Ne spreglejte