Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 6. 2021,
19.24

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,14

31

Natisni članek

minister

Torek, 15. 6. 2021, 19.24

2 leti, 10 mesecev

DeSUS se ni zmotila: to je novi minister za pravosodje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,14

31

Poslanci so s 44 glasovi za in 41 proti potrdili Marjana Dikaučiča za pravosodnega ministra. Kot je ta dejal po potrditvi, se zaveda podeljene odgovornosti. "Zdaj se začne resno delo, še nocoj," je dejal minister, ki bo na tej funkciji zamenjal Lilijano Kozlovič.

Poglejte, kako so glasovali poslanci: 

 

Minister se je v izjavi za medije v DZ po glasovanju, na katerem je prejel potrebno večinsko podporo, zahvalil vsem poslankam in poslancem, ki so mu jo namenili. Kot je dejal, se zaveda, da je do konca mandata še manj kot eno leto in da je program dela v precejšnji meri že določen s predsedovanjem Slovenije Svetu EU.

V svojem mandatu se bo sicer zavzemal predvsem za zaščito oziroma spoštovanje človekovih pravic, prav tako pa bo nadaljeval pripravo zakonodaje za uresničitev koalicijskih zavez. Opozoril je na prenovo insolvenčne zakonodaje, zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov in zakonodajo, s katero bi uresničili odločbe ustavnega sodišča.

Opozicijske očitke o povezavah s slamnatimi podjetji je Dikaučič znova zavrnil. "Žalosti me, da je politična kultura določenih oseb takšna, da želijo na vsak način diskreditirati osebo, ki je pripravljena odgovorno opravljati svoje delo," je dejal.

Marjan Dikaučič | Foto: STA , Foto: STA , Oktobra 1981 rojeni Dikaučič je naziv univerzitetni diplomirani pravnik pridobil leta 2006 in se takoj po končani pravni fakulteti zaposlil kot sodniški pripravnik na višjem sodišču v Ljubljani. Pravniški državni izpit je opravil leta 2009 in nato svojo poklicno pot nadaljeval v zasebnem sektorju. Pri svojem dosedanjem delu se je srečeval tako z javnim kakor tudi zasebnim sektorjem. Svoja znanja in izkušnje je pridobil na raznovrstnih pravnih in gospodarskih področjih, je razvidno iz biografije, ki so jo posredovali iz stranke SMC, ki ga je predlagala za ministra.

Po opravljenem strokovnem izpitu za opravljanje funkcije upravitelja v postopkih zaradi insolventnosti in prisilne likvidacije in podeljenem dovoljenju je začel opravljati funkcijo upravitelja. Tej se je v pretežni meri posvečal tudi v zadnjem obdobju, prav tako pa tudi proučevanju problematike, povezane z insolvenčno zakonodajo, so še navedli v SMC.

Prav področje insolvenčne zakonodaje je Dikaučič vključil tudi med svoja prednostna področja. Kot je dejal na predstavitvi pred člani matičnega parlamentarnega odbora pretekli četrtek, je prednostna naloga pri ureditvi stečajne zakonodaje zaščititi poštene gospodarstvenike in podjetnike ter sprememba v smeri ohranitve zdravih jeder podjetij v težavah.
Marjan Dikaučič2
Novice Mešani odzivi poslancev, a po šestih urah Dikaučič z večinsko podporo #foto
Marjan Dikaučič
Novice To namerava v letu dni kot minister za pravosodje storiti Dikaučič
Sodnik
Novice Kandidat za pravosodnega ministra Marjan Dikaučič bo odgovarjal na vprašanja poslancev

 

Ne spreglejte