Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 1. 2021,
19.55

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,78

61

Natisni članek

izključitev Tanja Fajon Socialni demokrati Emil Rojc

Četrtek, 21. 1. 2021, 19.55

3 leta, 3 mesece

Težave za Fajonovo? Po izključitvi Rojca iz stranke izstopilo več članov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,78

61

Tanja Fajon, Emil Rojc | Po izključitvi ilirskobistriškega župana Emila Rojca iz SD je iz omenjene stranke, ki jo vodi Tanja Fajon, izstopilo 16 članov z območja Ilirske Bistrice. | Foto STA

Po izključitvi ilirskobistriškega župana Emila Rojca iz SD je iz omenjene stranke, ki jo vodi Tanja Fajon, izstopilo 16 članov z območja Ilirske Bistrice.

Foto: STA

Po izključitvi Emila Rojca iz SD je iz omenjene stranke izstopilo 16 članov z ilirskobistriškega območja, med njimi tudi celotna svetniška skupina v bistriškem občinskem svetu, so potrdili v stranki, ki jo vodi Tanja Fajon. Ob tem so v SD pojasnili, da so hkrati prejeli prve pristopne izjave ljudi, ki se jim prej, zaradi nestrinjanja z načinom Rojčevega dela, niso želeli aktivno priključiti.

Med člani, ki so izstopili iz SD, so predsednik območne organizacije Osrednja Primorska, podpredsednik občinske organizacije Ilirska Bistrica, vsi svetniki v bistriškem občinskem svetu, predsednik Foruma starejših – območne organizacije Osrednje Primorske, vsi člani predsedstva območne organizacije stranke, razen enega, ter vsi člani predsedstva območne organizacije Osrednje Primorske, razen enega.

Emil Rojc
Novice Župana Ilirske Bistrice Emila Rojca vrgli iz stranke SD

Po izključitvi Rojca iz stranke izstopilo 16 članov

Nadzorni odbor SD je namreč pred dnevi sprejel sklep, da se ilirskobistriškega župana Emila Rojca zaradi nespoštljive in žaljive komunikacije z novinarko izključi iz članstva v stranki. Omenjeno komunikacijo je nadzorni odbor SD ocenil kot nedopustno za člana in župana iz vrst SD. Kot so tedaj izpostavili v stranki, se Rojc kljub pozivom nadzornega odbora ni opredelil do očitkov, prav tako se za svojo neprimerno komunikacijo ni opravičil ali pokazal obžalovanja.

Izključitev Rojca pa je očitno povlekla s seboj tudi pretrese na lokalni ravni. Kot so danes za STA potrdili pri SD, so se tudi njihovi svetniki v občinskem svetu ilirskobistriške občine odločili, da svojo politično pot nadaljujejo skupaj z županom Rojcem. V SD sicer trdijo, da omenjeni izstopi niso in ne bodo omejili nadaljnjega delovanja stranke v tem delu Slovenije: "Ravno nasprotno, hkrati smo v stranki prejeli tudi že prve pristopne izjave ljudi, ki se do sedaj, zaradi nestrinjanja z načinom dela Emila Rojca, niso želeli aktivno priključiti SD tem delu Slovenije."

Izključitev Rojca je očitno povlekla s seboj tudi pretrese na lokalni ravni. Na fotografiji predsednica SD Tanja Fajon. | Foto: STA , Izključitev Rojca je očitno povlekla s seboj tudi pretrese na lokalni ravni. Na fotografiji predsednica SD Tanja Fajon. Foto: STA ,

V stranki tako pričakujejo, da bo število novih članov kmalu preseglo število izstopov ter da bodo dolgoročno ohranili in nadgradili podporo, ki jo je imela SD v zadnjem desetletju na ilirskobistriškem območju. Prav tako delovanje stranke na tem območju ni prekinjeno. V občinski organizaciji SD zadev ne želijo več komentirati, je pa občinski svetnik Borut Rojc že pred dnevi na družbenem omrežju Facebook navedel, da so v sklepu, ki so ga decembra v razširjenem predsedstvu občinske organizacije pripravili v odgovor na poziv nadzornega odbora stranke, soglasno nasprotovali predlogu za izključitev župana.

Emil Rojc
Novice Župan Rojc ostro nad svoje strankarske kolege

Občinski svetnik: interesi stranke v nasprotju z interesi občanov

Čeprav so svoje mnenje utemeljili, se nadzorni odbor do večine njihovih navedb ni opredelil. Glede na to je po Rojčevih navedbah jasno, da nadzorni odbor ni želel sprejeti svoje odločitve na osnovi dejstev, ampak je iskal zgolj formalni izgovor za izključitev Emila Rojca oziroma je želel podati zgolj formalno kritje za vnaprej sprejeto odločitev zaradi razlogov, ki jih vodstvo stranke ne želi priznati.

"Priznanje resničnih razlogov bi odprlo vprašanje demokratičnosti stranke oziroma bi obelodanilo, da so resnični interesi stranke SD v nasprotju z interesi občanov občine Ilirska Bistrica in tudi širšega prebivalstva Republike Slovenije," je še navedel Borut Rojc.

Svetniška skupina SD je sicer s sedmimi člani največja v 23-članskem občinskem svetu. O tem, kaj bo izstop vseh svetnikov iz stranke pomenil za razmerja moči v občinskem svetu in za župana Rojca, je mogoče zgolj ugibati. Po navedbah Boruta Rojca na Facebooku svetniška skupina SD v občinskem svetu ne obstaja več, vendar so se kljub temu dogovorili, da bodo ostali skupaj in še naprej delovali v dobrobit občank in občanov, poroča STA.

Emil Rojc
Novice Župana bi vrgli iz SD, v bran ga je vzel njegov sin, občinski svetnik

Razhajanja že pri vprašanju migracij
Odnosi med stranko in Rojcem so sicer napeti že dlje časa. Ena od točk razhajanj je tudi vprašanje nezakonitih migracij, pri čemer je Rojc zagovornik zaprtih meja, česar pa v stranki ne podpirajo.

Sin Emila Rojca: V ozadju izključitve je uspešno sodelovanje s SDS
Sin Emila Rojca Borut Rojc, sicer predsednik občinskega odbora SD Ilirska Bistrica in občinski svetnik na listi SD, meni, da je v ozadju očetove izključitve njegovo uspešno sodelovanje z vlado Janeza Janše. Poleg tega je konec novembra na Facebooku zapisal, da se je v vseh treh mandatih njegovega očeta v občini vlagalo na desetine milijonov evrov.

"In vsi ti milijoni so šli za projekte, ki služijo ljudem. To je nekaj, kar smo pogrešali v Ilirski Bistrici 20 let po osamosvojitvi. V 12 letih pa smo občino postavili na novo. In ja. Res je! Županu to ne bi uspelo brez koalicije v občinskem svetu. Ampak koalicija sama niti ne bi bila tak problem, če v njej poleg vseh ostalih ne bi sodelovala tudi SDS. Ja, prav ste prebrali, v naši koaliciji sodelujeta SD in SDS. In ne samo, da je župan iz SD uspešno sodeloval z vlado Janeza Janše (z levimi vladami je bilo to zelo težko), to je bilo narejeno kljub temu, da nihče od njiju ni spremenil pogleda na polpreteklo zgodovino. Prvi obišče spominsko slovesnost v partizanski bolnici Zalesje, drugi pa v Kočevskem rogu," je še poudaril Borut Rojc.

Ne spreglejte