Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2024,
16.23

Osveženo pred

2 dneva, 5 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,05

Natisni članek

Natisni članek

eksplozija Ankara

Sreda, 23. 10. 2024, 16.23

2 dneva, 5 ur

Teroristični napad pred vojaškim podjetjem v Turčiji: najmanj pet mrtvih, 22 je ranjenih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,05

V napadu na sedež podjetja Turkish Aerospace Industries v bližini Ankare je bilo danes ubitih najmanj pet ljudi, 22 pa je ranjenih, so sporočile turške oblasti. Notranji minister Ali Yerlikaya je napad označil za terorističen, z njim pa je po njegovih besedah po vsej verjetnosti povezana v državi prepovedana Delavska stranka Kurdistana (PKK). Dva napadalca, moškega in žensko, so ubili, poroča CNN.

Yerlikaya je sprva sporočil, da so trije ranjeni v kritičnem stanju, medtem ko so napadalca, moškega in žensko, kot je dejal, nevtralizirali. Pozneje je minister sporočil, da je število smrtnih žrtev naraslo na pet, število ranjenih pa na 22.

Dodal je, da za napadom najverjetneje povezana v Turčiji prepovedana PKK. "Postopek identifikacije in iskanje prstnih odtisov se nadaljujeta in ugotovili bomo, katera teroristična organizacija stoji za napadom (...). Način izvedbe dejanja je zelo verjetno povezan s PKK," je dejal.

teroristični napad Turčija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Po navedbah turških medijev so na prizorišču v kraju Kahramankazan, dobrih 50 kilometrov severno od turške prestolnice, odjeknili tudi streli. Pojavila so se tudi poročila o "situaciji s talci". Pristojni tega niso potrdili. 

Preiskava dogodka poteka. Nadzorne kamere naj bi razkrile, da sta dva napadalca izstopila iz taksija in pričela streljati na civiliste v bližini, preden sta se odpravila proti podjetju. Televizija NTV je medtem poročala o "skupini teroristov" in samomorilskem napadu, med katerim naj bi se eden od napadalcev razstrelil.

Eksplozija naj bi sicer odjeknila okoli 16. ure po lokalnem oz. okoli 15. ure po srednjeevropskem času. Zaposlene v podjetju, ki se ukvarja z razvijanjem in proizvajanjem letalske in vesoljske tehnologije, naj bi odpeljali na varno, okolico prizorišča pa so pristojni ogradili. Turčija s svojo vojaško industrijo sodeluje na kar nekaj žariščih. Možnost, da bi bila Turčija zato tarča napada, ni izključena. 

Kot poroča TV Slovenija, sorodniki pred stavbo čakajo na več informacij. Poleg tega se širijo govorice, da naj bi bil v Turčiji moten dostop do interneta in družbenih omrežij, kjer že krožijo teorije zarote o tem, kaj se je zares zgodilo. 

Voditelji obsojajo terorizem

Župan Ankara Mansur Yavas je v odzivu sporočil, da ga je novica o dogodku globoko razžalostila. Obsodil je terorizem, svojcem mrtvih izrekel sožalje, ranjenim pa je zaželel hitro okrevanje, navaja britanski BBC.

Na napad se je odzval tudi generalni sekretar zveze Nato Mark Rutte, ki je na omrežju X izrazil zaskrbljenost. "Odločno obsojamo terorizem v vseh njegovih oblikah in pozorno spremljamo razvoj dogodkov," je zapisal nekdanji nizozemski premier in dodal, da se je po napadu po telefonu pogovarjal s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Obsojam ta grozljivi teroristični napad," je ob robu vrha v ruskem Kazanu dejal turški predsednik, ki se je danes tudi sestal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. "Z velikim veseljem vas pozdravljamo v Kazanu, a preden začnemo z delom, bi rad izrazil sožalje v zvezi s terorističnim napadom," je Erdoganu dejal Putin.

Napad so obsodili tudi v Berlinu. Tiskovna predstavnica tamkajšnjega zunanjega ministrstva ga je opisala kot grozljivega in dodala, da Nemčija "najostreje obsoja vse oblike terorizma".

Cisterna, eksplozija
Novice V eksploziji cisterne z gorivom v Nigeriji umrlo več kot 140 ljudi #video

Ne spreglejte