Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 6. 2015,
16.33

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Samo Lozej Telekom Slovenije

Sreda, 10. 6. 2015, 16.33

3 leta, 7 mesecev

Telekom Slovenije pogojno prodan, Cinven mora odstopiti od dodatnih pogojev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadzorni svet SDH je s štirimi glasovi za in dvema proti sprejel majsko zavezujočo ponudbo sklada Cinven za večinski delež v Telekomu Slovenije. Cinven bo za delnico odštel 110 evrov.

A Telekom Slovenije še ni prodan. Za SDH je sprejemljiva le zavezujoča ponudba Cinvena z 20. maja, včerajšnji novi pogoji Cinvena pa ne, je po seji nadzornikov SDH potrdil predsednik uprave holdinga Matej Pirc.

Predsednik nadzornega sveta Samo Lozej pravi, da tako čakajo na odziv britanskega naložbenega sklada.

O ceni, po kateri je bil Telekom Slovenije pogojno prodan, Lozej in Pirc nista želela govoriti. Mediji so sicer poročali, da naj bi bil Cinven v majski ponudbi pripravljen odšteti 110 evrov, ob izpolnjevanju določenih pogojev pa še 20 evrov. To ceno je v izjavi novinarjem potrdil predsednik parlamentarnega odbora za nadzor javnih financ Andrej Šircelj (SDS).

Če bo posel izpeljan, bo tako država iztržila 640 milijonov evrov. Edino ponudbo za nakup večinskega deleža Telekoma Slovenije je oddal britanski zasebni naložbeni sklad Cinven.

Miro Cerar v komentarju previden Tudi predsednik vlade Miro Cerar je v prvem odzivu iz Bruslja sporočil, da bo treba počakati na odgovor Cinvena. "Takrat pa bo tudi mogoče komentirati dejansko prodajo Telekoma Slovenije, se bo to tudi zgodilo."

Cinven odločitve SDH še ne komentira, čaka na uradno informacijo o sklepih nadzornega sveta.

Sledijo novi pogovori s Cinvenom, nato bo spet odločal nadzorni svet Včerajšnji novi pogoji Cinvena, ki so povezani z odločitvami organov za varstvo konkurence v primeru Telekomovega prevzema Debitela in s prodajo makedonske hčerinske družbe One, za SDH niso sprejemljivi. "Nadzorni svet je zadolžil upravo SDH, da z družbo Cinven uskladi končno besedilo kupoprodajne pogodbe in jo pred sklenitvijo posreduje v končno soglasje nadzornemu svetu," so sporočili iz SDH.

SDH upošteval nedeljske vladne maratonce Soglasje k prodaji našega največjega telekomunikacijskega operaterja je vezano tudi na sklepe nedeljske seje vlade, ki je zahtevala, da se sedež družbe ohrani v Sloveniji, da bi lahko država od Cinvena odkupila hčerinsko družbo Soline in na vladno soglasje z mehanizmom razdelitve tveganj, predvidenih v prodajni pogodbi. "Odločitev o pristopu k podpisu prodajne pogodbe je s tem na strani potencialnega kupca, uprava pa si bo prizadevala, da z družbo Cinven uskladi končno besedilo kupoprodajne pogodbe, ki jo bo pred sklenitvijo posredovala še v soglasje nadzornemu svetu," piše v sporočilu.

Kdaj bi se lahko nazorni svet ponovno sestal? "To bi moralo biti vprašanje enega tedna," je odgovoril Pirc, ki dodaja, da je bil narejen pomemben korak k temu, da se lahko pogajanja in pogodba končajo. Se lahko zaplete, ker Cinven ne bi sprejel odločitve nadzornega sveta? "To bi težko ocenili, predvsem je odvisno od ponudnika," je odgovoril Pirc. So predvidene pogodbene kazni, če bi Cinven odstopil od zavezujoče ponudbe? "O tem je za zdaj prezgodaj govoriti."

Cinven zaradi Debitela in Makedonije dopolnil ponudbo Cinven je pred odločitvijo SDH potrdil, da je včeraj dopolnil svojo že podano končno ponudbo za večinski delež v Telekomu Slovenije. Dopolnil jo je zaradi zamud v postopkih regulatorne odobritve Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji. To dopolnjeno ponudbo so v SDH zavrnili. Ta sicer predvideva zmanjšanje kupnine za 11,5 evra do trenutka, ko slovenski varuh konkurence odobri združitev Telekoma in Debitela, makedonski varuh konkurence pa združitev makedonske hči One in avstrijskega Vip.

Telekom Slovenije in Telekom Austria, lastnik drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja Simobil, sta se oktobra lani dogovorila za združitev svojih makedonskih hčerinskih družb One in Vip. Telekom je v združenem podjetju dobil 45-odstotni delež, pogodba pa vključuje možnost za izstop Telekoma Slovenije iz družbe v roku treh let po končani združitvi. Vendar pa posel še vedno čaka na zeleno luč s strani makedonskega varuha konkurence.

Telekom Slovenije je februarja ob tem kupil slovenskega ponudnika storitev mobilne telefonije Debitel. Celoten posel bo končan po pridobitvi soglasja pristojnih organov za varstvo konkurence.

Ne spreglejte