SiolNET. Novice Slovenija
6,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Teden po volitvah: kaj se dogaja na političnem parketu? #video

6,00

termometer

Včeraj je minilo teden dni, odkar smo se državljani v največjem številu po letu 2000 odpravili na volišča, kjer je svoj glas oddalo kar 70 odstotkov volivcev. Odločitev državljanov je bila jasna, z najvišjim številom glasov v zgodovini je zmagala stranka Gibanje Svoboda. In ljudje so, kot je napovedal Robert Golob, vsaj v štabu stranke, plesali. Takoj naslednji dan pa so se že začela ugibanja, kakšno vlado lahko pričakujemo. 

Takoj ko je postalo jasno, da je Gibanje Svoboda zmagovalka volitev, se je v Cvetličarni začelo slavje. Bolj zadržano in nekoliko presenečeno so rezultate volitev pričakali v doslej največji stranki SDS. Kot je povedal predsednik stranke Janez Janša, "SDS na teh volitvah ni nastopala s taktiko lijaka, da bi srkala vse glasove, ki so tako ali drugače bili naklonjeni vladni koaliciji. Nastopili smo kot tim in kljub temu povečali število mandatov."

Odstop podpredsednika stranke SD 

V stranki SD, ki je sicer najbolj verjetna koalicijska partnerica Gibanja Svoboda, niso bili zadovoljni, a tudi razočarani ne. "Jaz sem ponosna na svojo ekipo, ker smo dali vse od sebe. Nam je uspelo izpolniti skupni cilj, zamenjati vlado Janeza Janše," je dejala Tanja Fajon. Takoj po volitvah je iz stranke SD zaradi slabega volilnega rezultata odstopil podpredsednik stranke Jernej Pikalo.

Veliko večje razočaranje je bilo prisotno v še eni potencialno vladni stranki, Levici. Predsednik stranke Luka Mesec je takoj po izidu dejal, da "v imenu izvršnega odbora Levice na tej točki tudi javno najavlja, da bodo že jutri svetu stranke ponudili svoj odstop."

Vlado bi lahko dobili v začetku junija 

Že nekaj dni kasneje je svet stranke vodstvu izrekel zaupnico in podelil mandat za pogajanja za vstop stranke v vlado Roberta Goloba, vlado, ki si jo Golob želi sestaviti v rekordnem času, kar je zagotovil tudi predsedniku države Borutu Pahorju.

"Želimo, da je vlada operativna pred počitnicami, da se pripravimo na novi val covid-19 jeseni in energetsko draginjo," je na srečanju dejal Golob, Pahor pa dodal, da bi, "če bi vse teklo nemoteno, vlado lahko dobili v začetku junija, približno prvi teden v juniju."

Pahor pozval k sodelovanju s strankami opozicije 

Da v v novo vlado nikakor ne bo vabil strank vlade Janeza Janše, je Golob napovedal že pred volitvami. V stranki NSi sodelovanja z Golobom ne zavračajo. Po besedah Mateja Tonina, predsednika NSi, dialoga z Gibanjem Svoboda niso zavračali in so bili vedno naklonjeni dialogu in pogovoru. "Če bomo to vabilo dobili, se bomo seveda na te dogovore tudi odzvali," je bil jasen Tonin.

K sodelovanju s strankami opozicije je Goloba sicer pozval tudi Pahor. "Vidim priložnost na projektnem, programskem nivoju. Obstajajo nekateri izzivi, ki jih moramo nasloviti v tem mandatu, ki bodo zahtevali ustavno večino in to avtomatsko pomeni pogovarjanje z opozicijo. Zagotovo pa ne vidim potrebe po tem v tem trenutku," pa o sodelovanju meni Golob.  

Če Gibanje Svoboda sodelovanja ne bo ponudilo vsem parlamentarnim strankam, je videti, da ga bodo ponudili nekaterim strankam, ki so iz parlamenta izpadle. Golob naj bi namreč poskušal pritegniti nekatere kadre iz vrst LMŠ in SAB. Več o tem, s kom bodo sodelovali in kdo bo prevzel vodilne položaje v novi vladi, bo znano že prihodnji teden, ko se bodo sestali predsedniki strank bodoče koalicije.

Milan Krek NIJZ Novice Krek: Ne bom odstopil, gre za politično vmešavanje Robert Golob Novice Golob namignil, kdo bo zasedel ministrske stolčke Robert Golob Novice Bo že prvi zakon Gibanja Svoboda kršil pravo EU in ustavo? Borut Pahor Novice Predsednik Pahor: Novo vlado bi lahko imeli že junija #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin