SiolNET. Novice Slovenija
6,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Krek: Ne bom odstopil, gre za politično vmešavanje

6,61

termometer

Milan Krek NIJZ | Krek je na čelo NIJZ stopil pred dvema letoma. Novega direktorja NIJZ so iskali po tistem, ko je marca 2020 s položaja odstopila Nina Pirnat, vlada jo je imenovala na čelo direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravja. | Foto: Nebojša Tejić/STA
Krek je na čelo NIJZ stopil pred dvema letoma. Novega direktorja NIJZ so iskali po tistem, ko je marca 2020 s položaja odstopila Nina Pirnat, vlada jo je imenovala na čelo direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravja. Foto: Nebojša Tejić/STA

Direktor NIJZ Milan Krek napovedi najverjetnejšega kandidata za mandatarja predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba o možni menjavi na čelu inštituta razume kot nedopustno politično vmešavanje. Odstopa ne namerava ponuditi, je dejal za STA in napovedal, da bo inštitut, tako kot doslej, branil pred takimi pritiski.

Golob je v četrtkovem pogovoru za oddajo Tarča na Televiziji Slovenija namreč namignil, kdo bi utegnil zasesti nekatera ključna mesta. Med drugim je dejal, da na čelu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znova vidi nekdanjega direktorja inštituta Ivana Eržena. Ta je v kratkem odzivu za STA na vprašanje, ali bi bil ponovno pripravljen prevzeti to funkcijo, zapisal, da "če se bo Milan Krek odločil za odstop, je potem to ena od možnosti rešitve, vsaj začasne".

A Krekovega odstopa ne pričakujemo. Kot pravi, bo še naprej branil NIJZ, ker so po njegovih besedah že do sedaj nekatere politične stranke hotele in bodo očitno še naprej hotele imeti vpliv v inštitutu.

Robert Golob Novice Golob namignil, kdo bo zasedel ministrske stolčke

"To je nedopustno vmešavanje politike"

Nenavadno se mu zdi, da predsednik ene stranke javno napove menjavo direktorja, saj ima to možnost le svet zavoda, prav tako je za menjavo potreben razlog, ki ni samo politične narave. Ob tem je med drugim izpostavil, da je NIJZ pod njegovim vodstvom izredno izboljšal poslovanje, epidemijo so po njegovi oceni obravnavali strokovno.

"To je nedopustno vmešavanje politike. To je v preteklih letih NIJZ naredilo ogromno škode. Pričakujem, da bodo politiki nehali to početi. To je strokovna inštitucija, ki rabi za svoje delo mir, ne pa političnih cunamijev ob vsaki menjavi vlade," je poudaril.

Od predsednika vlade na NIJZ po besedah Kreka pričakujejo, da jih bo podpiral in sodeloval z njimi ter bo varoval integriteto stroke. In da se bo zavedal, da se v strokovnih inštitucijah ne menja ljudi kar čez noč.

"Nisem strankarsko opredeljen"

Krek pravi še, da ni strankarsko opredeljen in da ni bil politično kadrovan, saj se je prijavil na redni razpis, na katerega sta se prijavila samo dva kandidata, od tega eden ni izpolnjeval pogojev. Izbran je bil torej kot edini ustrezni kandidat. Po njegovih navedbah "so bili pač težki časi in kandidatov ni bilo na pretek".

Krek je na čelo NIJZ stopil pred dvema letoma. Novega direktorja NIJZ so iskali po tistem, ko je marca 2020 s položaja odstopila Nina Pirnat, vlada jo je imenovala na čelo direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravja.

Inštitut je kot v. d. direktorja nato vodil Eržen, ki se je kmalu kritično odzval na zaostrovanje omejevalnih ukrepov za obvladovanje novega koronavirusa, za katere se je odločila vlada, zato se je ugibalo, da bi svet zavoda utegnil Eržena razrešiti. A je svet, katerega člane je vlada nedolgo pred tem zamenjala, nato napovedal razpis za imenovanje direktorja s polnimi pooblastili. Poleg Kreka se je na razpis prijavil še mikrobiolog z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Gorazd Pretnar.

Menjave na drugih resorjih

Golob sicer napoveduje verjetne menjave tudi na drugih resorjih, med drugim v vodstvu policije, vojske in Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Krožijo že tudi nekatera imena o ministrskih kandidatih. Funkcija ministra za zdravje se nasmiha zdravniku Danijelu Bešiču Loredanu. Ena od prioritet nove vlade, ki bi jo lahko dobili v juniju, bo prav priprava na spopadanje z morebitnim novim valom epidemije covid-19 jeseni.

Milan Krek Novice Milan Krek: To je vse, kar morate zdaj narediti maska Novice Ali nenošnjo mask spodbuja policija? Krek ostal brez besed.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin