Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2022,
13.10

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

44

Natisni članek

koalicija Borut Pahor Robert Golob

Torek, 26. 4. 2022, 13.10

1 leto, 11 mesecev

Predsednik Pahor: Novo vlado bi lahko imeli že junija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

44

Predsednik republike Borut Pahor je predsedniku Gibanja Svoboda Robertu Golobu, ki je relativni zmagovalec nedeljskih volitev v DZ, zagotovil polno sodelovanje, zlasti v njegovi želji, da vlado sestavi čim prej. Pogovorila sta se o rokih, po oceni obeh pa bi novo vlado lahko dobili v začetku junija. Golob si operativne vlade želi pred počitnicami. 

Pahor je Goloba na neformalni pogovor povabil v skladu s tradicijo in običaji, je dejal v predsedniški palači. "Z najverjetnejšim mandatarjem sva se pogovorila zlasti o postopkih, najini vlogah in pristojnostih," je pojasnil.

"Kot sem v teh desetih letih večkrat povedal, kot predsednik republike vlad niti ne podpiram niti ne podiram, temveč z njimi sodelujem. Z dr. Golobom sva izrazila vzajemno pripravljenost za tvorno sodelovanje v korist države in njenih ljudi," je v izjavi poudaril predsednik Pahor. 

"Robert Golob me je obvestil, da bom prejel predlog s potrebnim številom podpisov poslank in poslancev za njegovo izvolitev," je še dejal Pahor. Dodal je, da je bilo sporočilo volivcev, da si želijo sprememb, jasno. Pa tudi, da mu tako po posvetih s poslanskimi skupinami ne bo treba izkoristiti 30-dnevnega roka za razmislek.

Golob je namreč že v nedeljo izrazil pričakovanje, da bo vlado mogoče sestaviti v čim krajšem času. Napovedal je pogovore z SD in Levico, ne namerava pa se sestati z SDS in NSi. 

Dejal je, da si operativne vlade želi pred počitnicami, da se lahko pripravijo na jesen, na morebitno zaostritev covidnih razmer in energetsko draginjo. "Vsak teden, ki ga bomo imeli več, bo vsem koristil," je dejal in se ob tem Pahorju kot izkušenemu politiku zahvalil za nasvete in za pripravljenost, da jim na tej poti pomaga do konca mandata, kadar bo to potrebno.

Golob po pogovoru s Fajonovo 

Kot je še povedal Golob, se je pred srečanjem s Pahorjem na neformalnem srečanju sestal s predsednico SD Tanjo Fajon. "Ne ocenjujemo, da bi obstajala potreba oziroma razhajanje, da ne bi ambiciozne časovnice, da bi imeli vlado do prve polovice junija, tudi izvedli," je po pogovoru s Fajonovo povedal Golob. 

Predsednica SD pa je po srečanju dejala, da je bil pogovor "krasen" in da so na dobri poti.

Preden se bo v koalicijska pogajanja podala Levica, pa se bo svet stranke v prihodnjih dneh opredelil do ponujenega odstopa izvršnega odbora stranke zaradi slabega volilnega rezultata. Koordinator Levice Luka Mesec in Golob sta sicer v ponedeljek že opravila pogovor, Golob pa naj ne bi imel zadržkov, da s koalicijskimi pogajanji počaka na odločitev stranke, pravijo v Levici.

Gibanje Svoboda je na nedeljskih državnozborskih volitvah po delnih neuradnih izidih dobilo 41 poslanskih mandatov, SD sedem in Levica pet.

Robert Golob
Novice Kdo bi lahko sestavljal ministrsko ekipo v Golobovi vladi?
Predsedniki političnih strank
Novice Tako si bodo zmagovalci in poraženci volitev razdelili državne milijone
Jernej Pikalo, Tanja Fajon
Novice Pikalo odstopil. O tem, ali mora oditi tudi Fajonova, pa pravi: To ni več moja stvar.
Ne spreglejte