Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2022,
11.20

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

83

Natisni članek

Tanja Fajon SD Jernej Pikalo

Torek, 26. 4. 2022, 11.20

1 leto, 12 mesecev

Pikalo odstopil. O tem, ali mora oditi tudi Fajonova, pa pravi: To ni več moja stvar.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

83

Jernej Pikalo, Tanja Fajon | Podpredsednik stranke SD Jernej Pikalo je odstopil s položaja. Kaj bo storila predsednica stranke Tanja Fajon? | Foto STA

Podpredsednik stranke SD Jernej Pikalo je odstopil s položaja. Kaj bo storila predsednica stranke Tanja Fajon?

Foto: STA

"Na teh volitvah nisem bil kandidat, torej odstop ni povezan z mojim rezultatom. Iz načelnih razlogov in politične kulture mora nekdo sprejeti odgovornost za slab rezultat. 6,66 odstotka je pač slab rezultat in pika. S svojim odstopom želim spodbuditi debato v stranki, kaj je šlo narobe in kaj se dela narobe, da smo prišli do tako slabega rezultata," nam je po odstopu s položaja podpredsednika stranke SD povedal Jernej Pikalo. Bo odstopila tudi predsednica Tanja Fajon?

Na vprašanje, ali bi morala odstopiti tudi predsednica stranke Tanja Fajon, pa Pikalo odgovarja: "Imam svoje standarde politične kulture in politične higiene. Za druge ne morem govoriti, jaz sem svoje zelo jasno povedal z odstopom, drugi pa bodo morali povedati za svoje standarde. To ni več moja stvar."

Fajonova se je na Pikalov odstop odzvala na Twitterju:

Da odstopa s položaja, je pred tem tudi Pikalo objavil na Twitterju:

Na volitvah je stranka SD dosegla 6,66-odstotno podporo, kar ji v državnem zboru prinaša sedem sedežev. Za primerjavo: na parlamentarnih volitvah 2018 je stranka SD pod vodstvom Dejana Židana osvojila 9,93 odstotka glasov in deset poslanskih sedežev.

Bo odstopila tudi Fajonova?

Na stranko SD smo naslovili vprašanje, ali bo tudi predsednica Tanja Fajon odstopila s položaja. Odgovor bomo objavili takoj, ko ga prejmemo.

Fajonova zadovoljna z rezultati volitev

Predsednica stranke Tanja Fajon je v nedeljo zvečer poudarila, da so kljub očitno slabšemu rezultatu kot na zadnjih državnozborskih volitvah z doseženim zadovoljni, saj jim je z "naravnimi zavezniki" − Gibanjem Svoboda − uspelo zamenjati aktualno vlado. SD želi biti dejavnik stabilnosti v prihodnji vladi, je dodala.

Fajonova se je v prvi izjavi za medije po objavi rezultatov volitev zahvalila volivcem "za vsak glas, ki prinaša spremembe Sloveniji, in za vsak glas za SD". "Z rezultati sem zadovoljna, vem, da smo dali vse od sebe," je dejala.

Miran Videtič
Novice Videtič: Zgrožen sem nad izjavo predsednice SD

Videtič: Predsednica SD Tanja Fajon si tega ne bi smela dovoliti

Politični analitik Miran Videtič je v oddaji Slovenija izbira na Planet TV poudaril, da je nad izjavo predsednice SD Tanje Fajon, ki je povedala, da je z rezultati volitev zadovoljna, zgrožen: "Predsednica takšne stranke si tega preprosto ne bi smela dovoliti. Od gospoda Goloba bo dobila le mrvice in s temi bo morala biti zadovoljna."

Kaj je o rezultatu SD na volitvah, odstopu Pikala in delu Fajonove povedal Dejan Židan?

"Čestital sem predsednici stranke kakor tudi centrali, ker je v nemogočih razmerah, ko so se vsi glasovi premikali proti stranki Gibanje Svoboda Roberta Goloba, to je tudi povzročilo izpad dveh parlamentarnih strank iz parlamenta in skorajšnji izpad še tretje stranke, omogočila, da SD nismo bili niti v trenutku na tem, da bi izpadli, ampak imamo še vedno sedem poslancev. Okoliščine so bile nenavadne, znotraj teh okoliščin sta tako predsednica kot operativni del stranke dobro delovala," je rezultat stranke SD na volitvah komentiral njen nekdanji predsednik Dejan Židan.

Glede današnjega odstopa podpredsednika stranke je dejal, da Pikalo še vedno ostaja aktiven član stranke: "Značilna za Socialne demokrate je prav ta demokratičnost. Kljub temu da nismo vedno istega mnenja, moramo delati v smeri solidarnosti in pravičnosti."

Ali bi morala po njegovem mnenju odstopiti tudi predsednica stranke, pa Židan pravi, da ravno nasprotno. Njeno delo ocenjuje kot dobro, saj da je v nemogočih in težkih razmerah dosegla primeren rezultat.
Ne spreglejte