Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 8. 2022,
10.37

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

2

Natisni članek

Tržni inšpektorat goljufija spletna stran prevara nakup internet

Torek, 2. 8. 2022, 10.37

1 leto, 8 mesecev

Ta spletna trgovina ni vredna zaupanja: namesto kosilnice dobili igračo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

2

marketshop, lažna stran | Potrošnikom, ki svoje nakupe opravljajo prek interneta, hkrati priporočajo, da si ogledajo tudi spletne strani Varni na internetu, prek katerih slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT uporabnike interneta seznanja z varno uporabo interneta ter s pastmi, na katere lahko uporabnik naleti pri tem. | Foto posnetek zaslona

Potrošnikom, ki svoje nakupe opravljajo prek interneta, hkrati priporočajo, da si ogledajo tudi spletne strani Varni na internetu, prek katerih slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT uporabnike interneta seznanja z varno uporabo interneta ter s pastmi, na katere lahko uporabnik naleti pri tem.

Foto: posnetek zaslona

Tržni inšpektorat ob primeru spletne trgovine na naslovu marketshop-si.com, za katero opozarja, da ni zaupanja vredna, ponovno poudarja, da je treba biti pri nakupu blaga prek spleta zelo previden. Med drugim svetuje preverjanje podatkov o prodajalcu.

Kot je v ponedeljek objavil tržni inšpektorat, je v zadnjem mesecu prejel več prijav potrošnikov, ki so prek spletne strani https://marketshop-si.com/ opravili nakup "akumulatorske kosilnice za travo".

Potrošniki so izdelek plačali ob prevzemu pošiljke, vendar so po odprtju pošiljke ugotovili, da se izdelek zelo razlikuje od tistega, predstavljenega na spletni strani, je precej slabše kakovosti oziroma je bolj igrača kot naprava za košenje trave, piše STA. Ponudnik se na reklamacije potrošnikov ne odziva.

Fake Trgovina
Novice Poceni bunde gor ali dol: tej trgovini se ognite v širokem loku

Visoki popusti, v ozadju kitajsko podjetje 

Po pregledu spletne trgovine inšpektorat ocenjuje, da gre za spletno stran, ki ji ne gre zaupati. Vsi izdelki v trgovini se prodajajo z visokimi popusti, s čimer poskuša ponudnik potrošnika prepričati o hitrem nakupu, obstaja pa dvom, da so se ti izdelki dejansko kdaj prodajali po prečrtani redni ceni, so navedli in dodali, da uporabljena slovenščina nakazuje na avtomatiziran prevod iz drugega jezika, iz pogojev uporabe pa izhaja, da naj bi kot ponudnik nastopalo kitajsko podjetje Ruen Import and Export Co., LTD.

Identična spletna trgovina tudi v drugih jezikih 

Prav tako je identično spletno trgovino oziroma spletno trgovino, ki jo upravlja isti ponudnik, mogoče najti v drugih jezikih, npr. bolgarskem, litvanskem, hrvaškem, identično ali zelo podobno spletno trgovino pa tudi na drugih domenah, npr. smartshop-si.com in si.bestbuysolution.com, kjer razen elektronskega naslova ni mogoče najti nobenih podatkov o ponudniku.

"Glede na navedeno odsvetujemo nakup prek te in vseh podobnih spletnih strani," pravi tržni inšpektorat.

nlb
Novice Pozor, ne nasedajte goljufom z lažnimi sporočili

Pred nakupom preverite prodajalca

Poudarja, da spletna stran v slovenskem jeziku še ne pomeni, da gre za slovenskega prodajalca. "Vedno več je tujih podjetij, ki se odločajo za prodajo tudi slovenskim potrošnikom, prav tako avtomatski prevajalniki omogočajo hitro jezikovno prilagoditev spletnih strani. V prvi vrsti je tako treba vedno najprej poiskati in tudi preveriti podatke o prodajalcu," svetuje.

Nakup blaga prek spleta od neznanega prodajalca ali nepreverjenega prodajalca, sploh če ima ta sedež v t. i. tretji državi, je namreč tvegan, saj ni nujno, da bo potrošnik blago sploh prejel, če ga bo prejel, pa morda ne bo ustrezal pričakovanjem potrošnika glede na opis prodajalca.

V okviru možnosti, ki jih omogoča današnja tehnologijo, lahko sicer potrošniki veliko informacij o prodajalcu in ponujenem blagu pridobijo že prek spleta, tako lahko npr. pred odločitvijo za nakup preverijo tudi morebitne izkušnje drugih kupcev s prodajalcem (npr. prek različnih forumov), pravijo na inšpektoratu.

V primerih težav z nakupom od prodajalca s sedežem v Sloveniji se lahko potrošnik običajno za pomoč obrne na tržni inšpektorat. Če je prodajalec v drugi državi članici EU, pa lahko pomaga Evropski potrošniški center, ki kot del mreže evropskih potrošniških centrov potrošnikom ponuja pomoč pri uveljavljanju pravic v razmerju do podjetja iz druge države članice EU.

V primerih nakupa od prodajalca iz t. i. tretje države bo medtem potrošnik pomoč lahko iskal le pri morebitnih potrošniških organizacijah v državi prodajalca, so navedli.

Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi
Novice Pozor, nova prevara! Tudi v. d. direktorja policije vam ne piše pisem o pornografiji.
Internet, prevara, goljufija
Novice NLB: Pozor, znova so na delu prevaranti
Tvegate, SMS
Novice Pozor: sporočilo Slovence vabi k nevarni igri in v past
Novice Vztrajajo z izsiljevanjem na internetu − goljufi napadajo prodajalce izdelkov
Nevarno sporočilo
Novice Slovenci prejemajo nevarna sporočila: pozor, nikar jih ne odpirajte
Ne spreglejte