SiolNET. Novice Slovenija
1,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vztrajajo z izsiljevanjem na internetu − goljufi napadajo prodajalce izdelkov

1,45

termometer

Spletni goljufi nikoli ne počivajo. Pojavila se je nova oblika phishing napada, meri na uporabnike, ki prodajajo izdelke prek spletnih malih oglasov, opozarjajo na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT. Kličejo vas iz tujine, povezava za plačilo izdelka pa vodi do lažne spletne strani z logotipom Pošte Slovenije. Podobne prevare so se že pojavljale, svoje izkušnje opisujejo internetni uporabniki. Nekaterim se je zdelo sumljivo, da so sporočila zapisana v pogovorni slovenščini z manjšimi pravopisnimi napakami, drugi so postali previdni, ko se "kupec" za izdelek sploh ni preveč zanimal. Še so aktivni in še vedno je najpomembnejše, da svojih podatkov o plačilnih karticah ne zaupate nikomur. 

Goljufi z vami klepetajo in tako imate občutek, da je spletno mesto verodostojno. Goljufi z vami klepetajo in tako imate občutek, da je spletno mesto verodostojno. Foto: SI-CERT Po oddaji malega oglasa vas morebitni kupec kmalu obvesti s SMS-sporočilom ali z aplikacijo Viber oziroma WhatsApp, pri čemer uporablja telefonsko številko iz tujine, profil v aplikaciji za sporočanje pa je lažen. Osebo zanima, ali je vaš oglas še vedno ažuren, nato pa se zelo hitro odloči za nakup. Prodajalcu pošlje povezavo do spletne strani, kjer naj bi z vpisom podatkov o kreditni kartici nanjo prejel plačilo za izdelek, potek prevare opisujejo na SI-CERT.

Heker, maska Digisvet Slovence izsiljuje tolpa kriminalcev, ki se igrajo maškarado

goljufi internet prevare Foto: SI-CERT

Lažna stran prirejena za vsako žrtev posebej, z vami klepetajo 

Povezava v sporočilu vodi na lažno spletno stran, ki uporablja grafično podobo Pošte Slovenije.

Fake Trgovina Digisvet Poceni bunde gor ali dol: tej trgovini se ognite v širokem loku

Lažna spletna stran je prirejena za vsako žrtev posebej in vsebuje podatke o prodajalcu ter izdelku, v nekaterih primerih pa tudi sliko iz malega oglasa. "Napadalci na portalu celo ponudijo klepet kot podporo uporabnikom. Žrtev tako dobi lažen občutek legitimnosti spletnega mesta," še opozarjajo kibernetski strokovnjaki.

Pod krinko nakazila kupnine je treba vpisati podatke o kreditni kartici in tudi potrditveno kodo iz SMS-sporočila. S temi podatki lahko napadalci ukradejo sredstva z računa žrtve, in sicer tudi do višine limita. Pod krinko nakazila kupnine je treba vpisati podatke o kreditni kartici in tudi potrditveno kodo iz SMS-sporočila. S temi podatki lahko napadalci ukradejo sredstva z računa žrtve, in sicer tudi do višine limita. Foto: SI-CERT

Z istim ciljem pa goljufi zlorabljajo tudi podobo naše najbolj priljubljene platforme za male oglase: 

goljufi internet nakupi Foto: SI-CERT

V primeru, da ste nasedli prevari in vpisali podatke svoje kreditne kartice, o tem nemudoma obvestite svojo banko − telefonska številka je navedena na zadnji strani kartice. Če se je zgodilo oškodovanje, pa goljufijo prijavite na lokalni policijski postaji, še opozarjajo na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost. 

Internet, prevara, goljufija Novice Kdo so denarne mule? #video Računalnik, kava Novice Ne nasedajte goljufom, pobrali vam bodo ves denar! oglas za pse Novice Nova spletna goljufija: 600 evrov za psa, ki ga nikoli ni dobila računalnik Novice Lažni predstavniki Microsofta Slovencem ukradli že vsaj 7.500 evrov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin