Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 1. 2022,
14.51

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Natisni članek

sporočilo prevara NLB banka

Četrtek, 27. 1. 2022, 14.51

2 leti, 2 meseca

Pozor, ne nasedajte goljufom z lažnimi sporočili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

nlb | Iz NLB svetujejo, da prejemniki lažna sporočila nemudoma izbrišejo.

Iz NLB svetujejo, da prejemniki lažna sporočila nemudoma izbrišejo.

Včeraj smo pisali, da goljufi v imenu Nove KBM pošiljajo sporočila SMS, v katerih uporabnike pozivajo, naj obiščejo priloženo spletno povezavo in se prijavijo v aplikacijo za spletno bančništvo Bank@Net, danes pa o podobnih prevarantih, ki poskušajo pridobiti zaupne osebne podatke, poročajo iz NLB. Z lažnim sporočilom SMS želijo od prejemnikov sporočila pridobiti varnostne elemente, kot sta uporabniško ime in geslo, in vstopiti v elektronsko banko. Prejemnikom svetujejo, naj takšna sporočila izbrišejo.

"Poudarjamo, da gre za poskus prevare in da banka tovrstnih podatkov nikoli ne pridobiva prek sporočil SMS," poudarjajo v banki in vsem strankam oziroma prejemnikom tovrstnih sporočil svetujejo, da povezave ne odpirajo, sporočilo pa takoj izbrišejo.

"V primeru, da ste svoje občutljive podatke že posredovali, pa svetujemo, da s pomočjo bančnih strokovnjakov NLB kontaktnega centra prek videoklica, spletnega klepeta ali telefonskega klica na številko 01 477 20 00 blokirate uporabo elektronskega bančništva," so dodali.

Goljufi se osredotočajo na tarče z veliko uporabniki 

Tudi druge banke in hranilnice, članice Združenja bank Slovenije, v zadnjem obdobju opažajo porast poskusov spletnih prevar, predvsem tako imenovanega phishinga oziroma spletnega ribarjenja. Goljufi prek elektronske pošte ali SMS-sporočil pošiljajo lažna sporočila s ciljem pridobiti občutljive podatke. Pri tem se usmerjajo na tarče z veliko uporabniki, na primer družbena omrežja, priljubljene spletne portale in trgovine, e-poštne storitve in storitve v oblaku, dostavne službe ter banke in hranilnice, so pojasnili v Združenju bank Slovenije.

Strankam bank in hranilnic svetujejo dodatno previdnost pri poslovanju v spletnih ali mobilnih bančnih aplikacijah, pri spletnih nakupih in poslovanju s plačilnimi karticami.

V večini primerov gre za krajo uporabniških imen in gesel ter podatkov o kreditni kartici, ki se običajno začne prek elektronske pošte, zadnje čase pa vse bolj tudi prek SMS-sporočil ali s pomočjo telefonskih klicev. Sporočila so običajno poslana s sumljivih elektronskih naslovov, pogosto so zapisana v tujem jeziku ali v nepravilni slovenščini. Vsem je skupno to, da prejemnika nagovarjajo h kliku na povezavo v sporočilu, običajno pod krinko nekega nepredvidenega dogodka, ki zahteva hitro ukrepanje.

Kaj narediti, če ste na lažno povezavo že kliknili? 

V primeru, da ste že vnesli podatke za vstop v spletno ali mobilno aplikacijo svoje banke, je dostopno geslo najbolje takoj preventivno zamenjati, če pa ste vnesli podatke svoje bančne kartice, je najbolje kartico nemudoma blokirati. To storite s klicem na telefonsko številko kartičnega servisnega centra banke, ki je zapisana na hrbtni strani vaše kartice, ali s klicem na kontaktni center banke ali hranilnice.

Če ste v vaši spletni ali mobilni banki morebiti že potrdili kakšen plačilni nalog, ki so ga vnesli goljufi, o tem nemudoma obvestite svojo banko ali hranilnico.

Ne pozabite, da banke ali hranilnice od vas nikoli ne bodo zahtevale, da vnašate svoje prijavne podatke ali podatke o karticah v spletne povezave, poslane prek elektronskih ali SMS-sporočil. To je lahko prvi znak, da gre za prevaro. Če niste prepričani o verodostojnosti prejetega sporočila, to raje preverite pri svoji banki ali hranilnici.

NKBM
Novice Svarilo NKBM: pazite, ker teh sporočil ne pošiljamo mi
Ne spreglejte