SiolNET. Novice Slovenija
8,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svet SMC ne podpira Erjavca, a ostajajo odprti za sodelovanje z vsemi #video

8,03

termometer

Svet SMC je ponoči po večurni razpravi sprejel sklep, da ne podpira izvolitve Karla Erjavca za mandatarja. Ob tem so iz stranke sporočili, da bo SMC "v luči nenehnih enostranskih provokacij" največje vladne partnerice, "ki so v nasprotju z določili koalicijske pogodbe", ostala odprta za dialog in sodelovanje z vsemi parlamentarnimi strankami. Erjavec se je na odločitev sveta SMC odzval z besedami, da ne gre za vprašanje podpore mandatarju, pač pa za vprašanje podpore politiki aktualne vlade. Kot je dejal, bodo v KUL konstruktivno nezaupnico zagotovo vložili, saj računajo, da se jim bodo nekateri poslanci SMC pridružili.

Zdravko Počivalšek Novice Počivalšek: Ne spreminjajte politike v otroško igrišče

"Člane sveta stranke zelo motijo nenehne enostranske provokacije največje koalicijske partnerice," so po seji sveta zapisali v sporočilu za javnost. Zato bo, "v luči nenehnih enostranskih provokacij, ki so v nasprotju z določili koalicijske pogodbe in SMC postavljajo v neenakopraven položaj, SMC ostala odprta za dialog in sodelovanje z vsemi parlamentarnimi strankami, še posebej programsko sorodnimi strankami, ki morajo vložiti več napora v medsebojno povezovanje." SMC tako "je in bo še naprej povezovalni člen političnega prostora," so po pisanju STA navedli v stranki.

Ne vidijo zanesljivosti in stabilnosti

V sporočilu so sicer še zapisali, da je na svetu SMC potekala "plodna in konstruktivna razprava o aktualni politični situaciji in predvsem o prihodnosti stranke". Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v izjavi za javnost izpostavil enotno odločitev, da stranka ne podpira izvolitve prvaka DeSUS Karla Erjavca za mandatarja. "V koaliciji ustavnega loka in kandidaturi Erjavca ne vidimo zanesljivosti in stabilnosti, ki je sedaj nujna za uspešen zaključek spopada z epidemijo in za začetek gospodarskega okrevanja, kar je naša prioriteta," je pojasnil.

SMC Foto: STA

Erjavec je sicer v ponedeljek povedal, da SMC ponovno vabijo na pogovore, saj potrebujejo tudi njihovo podporo, če želijo novo vlado. Brez SMC namreč nimajo potrebnih 46 poslanskih glasov. So pa v SMC tudi po Počivalškovih navedbah zelo nezadovoljni z enostranskimi potezami največje vladne partnerice, s katero želijo "konstruktivno doreči, kako nadaljevati sodelovanje brez tega pogostega nerviranja". "SMC je v vsaki koaliciji korektor za ravnotežje in motor za rezultate. Tako bomo ravnali tudi v prihodnje," je navedel Počivalšek.

Napovedal je, da bodo pripravili prenovo programa in načrt revitalizacije stranke ter nadaljevali s povezovanjem političnega centra do prihodnjih volitev. Svet stranke je vodstvu naložil imenovanje delovne skupine, sestavljene iz po treh predstavnikov poslanske skupine, ministrov ali državnih sekretarjev, lokalnih odborov, Kroga seniorjev in Kroga mladih, ki naj pregleda in dokonča predlog programa stranke skupaj s strategijo revitalizacije stranke in ju predloži svetu v sprejem. O strateški in programski platformi za prihodnje politične poteze SMC bo svet razpravljal na prihodnji seji. Za SMC sta prioriteta zajezitev epidemije ter družbena, socialna in gospodarska revitalizacija, so po poročanju STA še navedli v tej koalicijski stranki.

Zdravko Počivalšek Novice Vesel: Pri 13 pogodbah za nakup zaščitne opreme bi bili lahko zaznani sumi kaznivega dejanja

Erjavec vztraja pri napovedi konstruktivne nezaupnice

Pri odločitvi sveta SMC, da ne podpira izvolitve predsednika DeSUS Karla Erjavca za mandatarja, po njegovih besedah ne gre za vprašanje podpore mandatarju, pač pa za vprašanje podpore politiki aktualne vlade. Erjavec je v izjavi za TV Slovenija in POP TV ocenil, da se SMC ne odloča o tem, kdo bo mandatar, ampak o tem, kakšno politiko zagovarja. Po sedmih urah razprave na svetu stranke je pričakoval, da se bodo vendarle izrekli o tem, ali podpirajo politiko, ki je "usmerjena v destrukcijo, denormalizacijo države", ali pa se pridružijo političnim silam, ki "želijo normalno državo, v kateri se spoštuje ustavni red".

Spomnil je na sredino novinarsko konferenco računskega sodišča in na opozorila njegovega predsednika Tomaža Vesela, da se "podirajo temelji naše države". Erjavec je izpostavil tudi vprašanje svobode medijev pod aktualno vlado in v tem kontekstu vprašanje financiranja Slovenske tiskovne agencije. Prav tako vlada po njegovi oceni ne obvladuje epidemioloških razmer.

Karl Erjavec Foto: STA

Erjavec kljub vsemu upa, da je v SMC, zlasti pri poslankah in poslancih, dovolj "zrelosti", da se zavedajo, kakšno odgovornost nosijo v tem trenutku. Vlada, ki bi jo sestavljala KUL, bi po njegovi oceni zaključila mandat, medtem ko politika, ki jo ta trenutek vodi vodstvo SMC, po njegovih besedah vodi v predčasne volitve. "O tem naj razmišljajo poslanci SMC," jih je pozval.

Pričakuje, da se bodo v naslednjih dneh stvari "izkristalizirale". Tudi poslanke in poslanci bodo morali povedati, ali bodo še dopuščali, da vsak dan umre toliko bolnikov s covid-19, da so otroci doma namesto v šolah, da se dogajajo pritiski na medije in da se rušijo neodvisne institucije, je po navedbah STA dodal Erjavec.

Igor Zorčič Novice Zorčič: Erjavčevo zagotovilo ne igra nobene vloge

Ponovno se bodo sešli prihodnji teden

Prvak DeSUS je še potrdil, da se je danes pogovarjal s predsedniki strank KUL in da so se skupaj odločili, da nadaljujejo s projektom konstruktivne nezaupnice. Na to temo se bodo ponovno sešli prihodnji teden. Kot je napovedal Erjavec, bo najprej predlagal, da zberejo 43 podpisov KUL pod predlog njegove mandatarske kandidature, še vedno pa računajo tudi na poslanke in poslance SMC.

Na vprašanje, ali vendarle razmišljajo, da bi se obrnili tudi na poslanke in poslance NSi, je Erjavec odgovoril posredno. Kot je ocenil, bodo sredi januarja možnosti, da se oblikuje neka nova vlada, izčrpane. Če se bo to zgodilo, bodo po njegovi napovedi sledile predčasne volitve, saj ne verjame, da "lahko SMC zdrži vse te pritiske, ki jih izvaja največja stranka". Na volitvah pa bi KUL po njegovih besedah nastopila enotno, v obliki bloka.

Očitke o tem, da naj bi bil osnutek revizijskega poročila računskega sodišča glede nabav zaščitne opreme namenoma predstavljen v času pogovorov o morebitni novi koaliciji, je Erjavec zavrnil. "To so grda podtikanja. Vemo, kdo pritiska na računsko sodišče," je dejal. Po njegovem mnenju gre predvsem za to, da se skuša z določenimi pritiski zmanjšati vrednost poročila.

Državni zbor Foto: DZ, Matija Sušnik

Na zadnjo odločitev SMC so se odzvali v še dveh članicah KUL, SAB in SD. Predsednica SAB Alenka Bratušek je v pisni izjavi pojasnila, da sicer seje sveta SMC ne komentirajo, saj "vsaka stranka samostojno in suvereno sprejema odločitve". A kot je izpostavila, želijo, da Slovenija čim prej dobi novo vlado, ki bo v prvi vrsti delala za ljudi in se prioritetno lotila boja z virusom.

"V stranki SAB smo za dobro države in njenih državljanov storili vse, kar je v naši moči. Prizadevali smo si, da bi Slovenija v novo leto stopila z upanjem in pogledom v prihodnost. Prepričani smo, da je zamenjava vlade, ki podira vse podsisteme družbe in Slovenijo pelje po poti Madžarske, nujna in še vedno možna," je še dodala Bratuškova.

Predsednica SD Tanja Fajon pa je na Twitterju izrazila vero, "da je mogoče Slovenijo varno pripeljati iz zdravstvene, gospodarske in socialne krize. Z jasnim načrtom, s sodelovanjem, brez ustrahovanja". "V opoziciji ostajamo povezani in močni, ker smo iskreno prepričani, da lahko ponudimo boljšo alternativo," je zapisala. Pristavila je, da njihova vrata "ostajajo odprta". V Levici odločitve SMC glede podpore Erjavcu danes niso želeli komentirati, piše STA.

Zdravko Počivalšek Novice Počivalšek o razlikah med Janšo in Šarcem #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin