SiolNET. Novice Slovenija
2,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zorčič: Erjavčevo zagotovilo ne igra nobene vloge

2,37

termometer

Igor Zorčič
Foto: STA

SMC se bo o odzivu na vabilo prvaka DeSUS Karla Erjavca na pogovore o novi vladi pogovorila na sredini seji sveta. Trenutno Erjavec nima osmih poslanskih glasov SMC za mandatarja, je danes ponovil podpredsednik SMC Igor Zorčič. Erjavčevo zagotovilo, da bi nova vlada delala do konca mandata, pa po njegovih navedbah ne igra nobene vloge.

Zorčič je v ponedeljek pojasnil, da pred odločitvijo SMC za pogovore z Erjavcem in strankami KUL pričakujejo pogovore in povezovanje med opozicijskimi strankami, zlasti LMŠ, SAB in DeSUS. "Res je, sam sem zagovornik tega, a sem danes, kot vidim v nekih člankih, že doživel pogrom," je po pisanju STA ugotavljal v današnji izjavi ob robu seje DZ.

Na levi preveč premajhnih strank

Po njegovem mnenju pa je to pogoj za dolgoročno stabilno slovensko politiko. "Preprosto se moramo zavedati, da je premajhnih strank preveč, sploh na levem delu političnega prostora. Če želimo kot alternativo tej ali kateri koli drugi vladi postaviti koalicijo strank, bi bilo prav, da te stranke najprej izkažejo sposobnost medsebojnega povezovanja zunaj tega, da samo hodijo skupaj pred kamere in povedo, da so se povezale," je poudaril Zorčič po poročanju STA.

Karl Erjavec Foto: STA

Glede na to, da so zdaj tri stranke v opoziciji, po njegovem mnenju lahko pokažejo gesto s tem, da začnejo pogovore o medsebojnem povezovanju, "ki je bilo leta 2019 vsaj dvakrat zamujeno". V SMC po Zorčičevih besedah opozarjajo politične akterje, da ni mogoče le enkrat v mandatu malo premešati kart, ker imaš potem v roki še vedno iste. Pač pa je treba, kot pravi, dati vsem akterjem novo obliko in vsebino in zdaj je najprimernejši trenutek za to, navaja STA.

V DZ je 90 poslancev ...

Ob vprašanju, ali ima Erjavec kot mogoči kandidat za mandatarja nove vlade v DZ dovolj glasov, je Zorčič spomnil, da je v DZ 90 poslancev. Če so se nekateri osredotočili le na SMC, jih morajo tudi poslušati, je opozoril. Vsaka politična stranka mora po njegovih besedah zasledovati ne le svoje politične cilje, ampak tudi politično stabilnost. "Da bomo postavljeni le pred dejstvo, naj damo glasove, potem pa se bomo že dogovorili ... Take igre pa se tudi ne moremo iti," je še poudaril.

Sam bo prevzel glasovnico, če bo glasovanje

Ob vprašanjih o konstruktivni nezaupnici je Zorčič dejal, da težko napoveduje, kaj se bo zgodilo. "Napovedi v politiki so bistveno bolj nehvaležne kot napovedovanje potresov," je ugotavljal. Če bo glasovanje o nezaupnici, pa bo sam prevzel glasovnico, saj sta dvig glasovnice in glasovanje, četudi je tajno, ena od pravic poslancev in kot predsednik parlamenta s svojim zgledom ne more delati drugače, piše STA.

Potem ko je Erjavec pretekli teden napovedal, da bodo do konca leta vložili konstruktivno nezaupnico, pa njegove ponedeljkove izjave kažejo, da verjetno ne bo tako. Na sestanku s KUL so se dogovorili, da SMC povabijo na pogovore, saj če želijo novo vlado, potrebujejo tudi podporo SMC. Erjavec je še prepričan, da bodo štirje poslanci DeSUS sledili sklepom organov stranke, ki je zapustila koalicijo Janeza Janše in Erjavca podprla za mandatarja. A ti poslanci DeSUS od odločitve sveta stranke molčijo. Prav tako po današnjih sestankih.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pa je v današnji izjavi v DZ menil, da nezaupnica ni pokopana, "je pa mogoče včasih zelo dobro, da se bolj pogovorimo v sobah, manj pred kamerami".

Predsedstvo SD za vložitev konstruktivne nezaupnice s kandidatom za mandatarja Erjavcem

Predsedstvo SD je danes podprlo oblikovanje alternativne protikrizne vlade in konstruktivno nezaupnico vladi s kandidatom za mandatarja nove vlade Karlom Erjavcem. Za SD je ključno, da se nova vlada osredotoči na reševanje zdravstvene, gospodarske in socialne krize ter vzpostavi zdrave temelje za razvoj Slovenije do leta 2030, so navedli.

"Za SD je ključno, da do rednih volitev leta 2022 Slovenijo varno pripeljemo iz zdravstvene, gospodarske in socialne krize. Pripravljena strategija omogoča, da v tem času ustvarimo zdrave temelje za razvoj naše države, se uspešno spopademo z epidemijo in okrepimo javne storitve, še posebej v zdravstvu in pri oskrbi starejših," so v SD v pisnem sporočilu po seji predsedstva povzeli izjavo predsednice stranke Tanje Fajon.

Po njenem prepričanju nova vlada pomeni tudi "obnovo zaupanja, normalizacijo razmer in končanje zaostrene komunikacije, ki je med nami poglobila delitve". Njihov cilj je, da Slovenija "spet postane zgled urejene, demokratične, zelene in inovativne države".

Zato je predsedstvo obravnavalo programske prioritete KUL koalicije, v katero so vključene LMŠ, SD, Levica in SAB, in načrt projektov za razvojni preboj Slovenije, ki je nastal kot alternativa vladnemu nacionalnemu načrtu za okrevanje in odpornost. Podporo koalicijskemu povezovanju opozicije za oblikovanje nove vlade je sicer pred tedni že sprejela konferenca stranke, najvišji organ SD med dvema kongresoma. Sinoči so na posvetu pozitivno mnenje h konstruktivni nezaupnici dali tudi predsedniki območnih in občinskih organizacij stranke, so še pojasnili v SD. (STA)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin