Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 6. 2023,
7.50

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

gledalci uprava seja RTV Slovenija

Četrtek, 8. 6. 2023, 7.50

10 mesecev, 3 tedne

Svet RTVS potrdil razpis za novo vodstvo RTVS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
RTVS | Predsednik sveta RTVS Goran Forbici računa, da bi nova uprava delo lahko začela sredi julija. | Foto STA

Predsednik sveta RTVS Goran Forbici računa, da bi nova uprava delo lahko začela sredi julija.

Foto: STA

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji seji potrdil besedilo razpisa za predsednika in dva člana štiričlanske uprave. Razpis bo objavljen jutri, rok za prijavo se izteče 30. junija. Svetniki so se seznanili tudi z metodologijo merjenja gledanosti in poslušanosti programov RTVS.

Predsednika uprave bo imenoval svet, prav tako tudi še dva člana na predlog predsednika. Četrti član bo delavski direktor, ki ga bodo izvolili zaposleni na zavodu.

Člani uprave, ki jih imenuje svet, morajo skladno z zakonom imeti najmanj deset let delovnih izkušenj s področja, za katero so zadolženi, poznati morajo problematike dejavnosti javnih medijskih servisov in ne smejo imeti lastniških deležev ali trajnih pogodbenih stikov s pravnimi osebami, ki poslovno sodelujejo z RTVS. Predsednik uprave mora ob tem imeti še vsaj pet let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih v večjih sistemih z najmanj 100 zaposlenimi. Kandidat mora prijavi med drugim priložiti tudi življenjepis ter program dela in vizijo razvoja zavoda za naslednje mandatno obdobje.

Rok za prijavo se bo iztekel 30. junija, za tem pa bodo kandidati, ki bodo oddali popolne vloge, povabljeni na razgovor. Predsednik sveta RTVS Goran Forbici računa, da bi nova uprava delo lahko začela sredi julija.

Goran Forbici, predsednik sveta RTV
Novice Predsednik sveta RTV: Še enega avtogola si ta hiša po treh letih agonije ne zasluži

Forbici zavrnil očitke Grah Whatmougha

Forbici, ki so ga svetniki na to mesto izvolili na ponedeljkovi konstitutivni seji, je sicer na začetku seje kot ključno nalogo novega sveta RTVS poudaril, da javna medijska hišna znova postane sinonim za verodostojnost informacij, nepristransko poročanje ter dosledno spoštovanje uredniške in novinarske avtonomije in zgled za kulturo dialoga v javnem prostoru.

Obenem je zavrnil očitke vršilca dolžnosti generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, da so se na prvi seji sveta ukvarjali s preteklostjo, namesto da bi govorili o prihodnosti. Po Forbicijevih besedah bi namreč ob konstituiranju novega organa javnega zavoda pričakovali predstavitev aktualnega stanja, realizacije programskega in finančnega načrta in nadaljnjih načrtih največje slovenske medijske in kulturne hiše. "Namesto tega je raje meni nič tebi odšel za en mesec na dopust in od tam začel podcenjujoče tvitati," je bil oster Forbici.

Grah Whatmough je namreč v sredo na Twitterju zapisal, da so se svetniki na ponedeljkovi konstitutivni seji namesto s prihodnostjo ukvarjali zgolj s preteklostjo in lovom na čarovnice. Pozval je k čimprejšnji pripravi programsko-produkcijskega in finančnega načrta za prihodnje leto ter ocenil, da zavod čim prej potrebuje operativno upravo s polnim mandatom.

Že na samem začetku seje se je sicer razprava vrtela okoli vprašanja prenosa seja na drugem programu Televizije Slovenija. Forbici je opozoril, naj prenos dogajanja ne poteka v času prekinitve sej. Vršilec dolžnosti direktorja televizije Uroš Urbanija se je ob tem skliceval na zakon o RTVS, ki določa, da svet RTVS ne sme posegati v posamezne dele programa pred objavo in sprejemati odločitev ali stališč, ki so povezana z objavo delov programa.

Svetnik Tadej Troha pa je opozoril, da ne gre za vprašanje posega v program, ampak vprašanje javnosti sej. Poslovnik namreč določa, da so seje odprte za javnost, ne pa tudi dogajanje med sejami. Tudi Ilinka Todorovski je poudarila, da nihče od svetnikov ne komentira programske vsebine, lahko pa zastavljajo vprašanja o programski vsebini. Ob tem je predlagala, da na tej točki razpravo prekinejo in jo nadaljujejo na naslednji seji, ko bodo o tem tudi pridobili pravna mnenja.

Odgovorni urednik informativnega programa drugega programa Televizije Slovenija Rajko Gerič je sicer pojasnil, da zaradi prenosa ne trpi siceršnji program, avdioprenos pa so končali v trenutku, ko je bila seja prekinjena.

Burna razprava o projektu Panorama  

Svetniki so se med drugim seznanili tudi z metodologijo merjenja gledanosti in poslušanosti programov RTVS. Ob tem se je vnela burna razprava, med drugim o projektu Panorama in umeščanju oddaj v programsko shemo. S podrobnejšimi analizami gledanosti, tudi primerjalnimi podatki, se bo svet seznanil na za javnost zaprti seji, so sklenili svetniki.

Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora
Novice Strateški svet: Zakon o RTV naj vključuje sankcije za sovražni govor
Seja Sveta RTV Slovenija. Goran Forbici
Novice Izvoljen novi predsednik sveta RTVS
Andrej Grah Whatmough
Novice Grah Whatmough sklical prvo sejo novega sveta RTV Slovenija
Ne spreglejte