Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 6. 2023,
6.15

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17

Natisni članek

svetniki predsednik Ustavno sodišče seja RTV Slovenija

Ponedeljek, 5. 6. 2023, 6.15

10 mesecev, 3 tedne

Izvoljen novi predsednik sveta RTVS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17
Seja Sveta RTV Slovenija. Goran Forbici | Za predsednika sveta so s 15 glasovi za in enim zadržanim izglasovali Gorana Forbicija.  | Foto Bojan Puhek

Za predsednika sveta so s 15 glasovi za in enim zadržanim izglasovali Gorana Forbicija.

Foto: Bojan Puhek

Novi svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) se je sestal na ustanovni seji. S 15 glasovi za so svetniki za predsednika sveta izvolili Gorana Forbicija, direktorja Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij – CNVOS, ki je bil imenovan na predlog varuha človekovih pravic. Za njegovo namestnico so izvolili generalno sekretarko Društva novinarjev Slovenije Špelo Stare, ki jo je imenoval informacijski pooblaščenec. Naslednjo sejo so svetniki sklicali za ta četrtek ob 14. uri.  

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je prvo sejo novega sveta sklical za 18. uro, a se je ni udeležil, zato so svetniki sejo po krajšem premoru nadaljevali brez sklicatelja. Na seji je bilo prisotnih 16 od 17 članov novega sveta, predhodno je svojo odsotnost opravičil Aleš Novak. Uvodoma jo je vodila Ilinka Todorvski, nekdanja varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev. 

Novi svet RTV je najprej sprejel poslovnik, ki ga je potrdilo vseh 16 prisotnih svetnikov, nato pa so za predsednika sveta s 15 glasovi za in enim zadržanim izglasovali Gorana Forbicija. Za namestnico predsednika je bila z enakim številom glasov izglasovana Špela Stare

Sprejeli so poslovnik in imenovali komisijo za poslovnik 

Na dnevnem redu seje je bil zgolj ugotovitveni sklep o sestavi sveta RTVS, a so svetniki ob začetku seje soglasno potrdili širitev dnevnega reda. Svetniki so na seji s 16 glasovi za sprejeli poslovnik, imenovali komisijo za poslovnik, ki jo sestavlja pet članov, in sicer Robert Pajek, Luka Zebec, Tadej Troha, Andrea Bartole, Andreja Trtnik, in komisijo za pripravo razpisa za imenovanje štiričlanske uprave, ki bo po noveli zakona vodila in upravljala javni zavod. Na seji obravnavajo tudi realizacijo finančnega in programskega produkcijskega načrta.

Po besedah svetnika Tadeja Trohe poslovnik določa pravila, kako se seja skliče, kako poteka, vprašanje javnosti sej. Dodal je, da je poslovnik lahko kratek, ker večino stvari, ki so bistvene za delovanje sveta RTV, določata že sprejeti zakon in statut, ki pa še vedno velja.

Javnost sej sicer ostaja enaka kot prej. "Za zdaj smo določili le to, da se seja za javnost lahko zapre v primeru, če gre za občutljive osebne podatke ali podatke, ki bi lahko škodili poslovanju RTV Slovenija, kot je običajna praksa," je še dodal Troha.

Svetniki o pripravi javnega razpisa za imenovanje štiričlanske uprave

Dobršen del seje so sicer namenili razpravi o pripravi javnega razpisa za imenovanje predsednika štiričlanske uprave, ki bo v skladu z novelo zakona o RTVS, o kateri mora sicer dokončno presoditi še ustavno sodišče, upravljala in vodila javni zavod. V komisijo za pripravo razpisne dokumentacije je svet RTVS imenoval Ilinko Todorovski, Gregorja Drnovška, Gajo Brecelj, Andraža Vehovarja, Andreo Bartoleja, Klaudijo Sedar, Boštjana Ogrisa, Gorana Forbicija in Špelo Stare.

Obenem so se svetniki strinjali, da je javni razpis za predsednika uprave smiselno pripraviti čim prej, a hkrati dopustiti dovolj dolg rok, da se bodo nanj prijavili najboljši možni kandidati. Hkrati so sprejeli sklep, s katerim so v. d. generalnega direktorja Andreju Grahu Whatmoughu naložili, da svetu zagotovi vso potrebno pravno in strokovno pomoč pri pripravi razpisa za novo upravo.

Svet zahteva poročilo o projektu Panorama in podrobnosti o poslih z Galerijo Ažbe

Svet RTVS je s sprejetimi sklepi v. d. generalnega direktorja naložil tudi, da predsedniku sveta dnevno poroča o vseh naročilih v višini nad 20.000 evrov, o vseh podpisanih evidenčnih listih za sklenitev pogodb, vseh podpisanih obrazcih za odobritev delovnega mesta, vseh obrazcih o končni izbiri kandidata in o vseh podpisanih pogodbah o zaposlitvi, tako v primeru prerazporeditev zaposlenih kot za nove zaposlitve, in vseh ostalih kadrovskih zaposlitvah.

Beseda je na seji tekla tudi o realizaciji finančnega in programskega produkcijskega načrta. Svet je ob tem sprejel sklepe, s katerimi je v. d. generalnega direktorja naložil, da najkasneje do 20. junija pripravi poročili o poslovanju in realizaciji programsko produkcijskega načrta (PPN) od januarja do maja 2023, vključno s poslovanjem do konca leta.

Člani sveta RTVS so tudi sprejeli mnenje, da javno naročilo o merjenju gledanosti, poslušanosti in branosti za dobo pet let po sklopih v višini sedem milijonov evrov ni tekoči posel. Ob tem so sprejeli sklep, s katerim pozivajo v. d. generalnega direktorja, da do četrtka razpis razveljavi. Hkrati so svetniki naložili vodji službi za programski kontroling, da na naslednji seji sveta, ki bo ta četrtek, članom sveta predstavi metodologijo merjenja gledanosti in poslušanosti programov RTVS ter obiskanosti spletnega mesta rtvslo.si, vključujoč trende gledanosti, poslušanosti ter obiskanosti in aktualne podatke za obdobje zadnjih pet let.

Prav tako je svet s sprejetim sklepom naložil v. d. generalnega direktorja, da do 20. junija pripravi poročilo o projektu Panorama od umestitve v PPN za leto 2022 do danes, ki naj vključuje načrtovano in doseženo gledanost ter vse podatke o načrtovanih in realiziranih stroških.

S sklepom pa je svet v. d. generalnega direktorja naložil še, naj do naslednje seje predloži vse podrobnosti o sklenjenih poslih z Galerijo Ažbe, prav tako certifikate za umetniška dela in preostalo dokumentacijo.

Oglasila sta se Grah Whatmough in Gregorčič 

Grah Whatmough je tik pred začetkom seje na Twitterju novemu svetu RTVS zaželel "uspešen mandat, zaznamovan z obilo modrosti, strpnosti in pluralnosti". Hkrati se je dosedanjemu programskemu in nadzornemu svetu zahvalil za opravljeno delo.

Grah Whatmough na seji ni bil prisoten, je pa v času poteka seje na Twitterju zapisal, da ga dogajanje ob začetku seje preseneča, saj da je v sklicu seje jasno navedeno, da so bili vabljeni samo člani sveta, nihče izmed njih pa da sklica ni problematiziral ali pred sejo prosil za pogovor ali usklajevanje.

Na Twitterju se je oglasil tudi dosedanji predsednik programskega sveta Peter Gregorčič

17-članski svet sestavlja šest zaposlenih in 11 predstavnikov javnosti 

Sedemnajstčlanski svet RTV Slovenija sestavlja šest predstavnikov zaposlenih in 11 predstavnikov javnosti. Med njimi so Gregor Drnovšek, Sašo Hribar, Boštjan Ogris, Robert Pajek in Luka Zebec, ki so bili izvoljeni neposredno, Ilinko Todorovski je imenoval svet delavcev RTV Slovenija, kot predstavniki javnosti pa so bili imenovani: Andrea Bartole (predstavnica italijanske narodne skupnosti), Robert Požonec (predstavnik madžarske narodne skupnosti), Klaudija Sedar, Tadej Troha, Igor Prassel, Aleš Novak, Andraž Vehovar, Špela Stare, Gaja Brecelj, Andreja Trtnik in Goran Forbici.

Fotogalerija
1 / 24
Mednarodni inštitut za tisk (IPI) ter več mednarodnih organizacij za svobodo medijev in novinarskih združenj je danes pozdravil odločitev slovenskega ustavnega sodišča o prenehanju zadržanja izvajanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija. Podprli so tudi sedanje napore za depolitizacijo javne RTVS in obnovo njene uredniške neodvisnosti.

Kovačič s kazensko ovadbo in obtožnico proti sodnikom 

Medtem je Vili Kovačič, predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo, danes vložil kazensko ovadbo zoper ustavne sodnike Mateja Accetta, Rajka Kneza in Špelco Mežnar.

"Kazenska ovadba temelji na vladavini prava in na dejstvu, da smo pred zakonom vsi državljani enaki in da zakoni veljajo – tudi za ustavne sodnike in je njihova ne-odgovornost zaradi neizpodbitnega nevestnega dela v službi – ki jo ti isti sodniki celo sami javno priznavajo, še toliko večja in povsem nedopustna. Glede na funkcijo ustavnega sodnika , ki jo zasedajo, pa je teža njihovega nezakonitega dejanja še toliko večja, ker bo namreč imela negativne družbene posledice za celotno družbeno skupnost in celotno državo," je med drugim zapisal Kovačič in dodal:

"Kazensko ovadena sodnica in oba sodnika so tudi kršitelji svojih lastnih odločitev iz leta januarja 2019, ko je zaradi nedopustnega privilegiranega položaja vlade v referendumski kampanji Ustavno sodišče z 9:0 sprejelo odločitev, da se referendum razveljavi. Isti sodniki pa zdaj kršijo tudi lastno odločitev in prisego v DZ."

Andrej Grah Whatmough
Novice Grah Whatmough sklical prvo sejo novega sveta RTV Slovenija
RTV
Novice Sklep o RTV objavljen v uradnem listu. Sindikalistka: Lahko nam uspe, kar ni še nikomur v Evropi.
Peter Gregorčič, Matej Avbelj
Novice Gregorčič in Avbelj o RTV: Možnosti v Sloveniji so izčrpane. Zdaj greva v Strasbourg.
Ne spreglejte