Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2023,
9.02

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69

Natisni članek

ustavno sodišče Peter Gregorčič Matej Avbelj RTV Slovenija

Ponedeljek, 29. 5. 2023, 9.02

11 mesecev

Gregorčič in Avbelj o RTV: Možnosti v Sloveniji so izčrpane. Zdaj greva v Strasbourg.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,69
Peter Gregorčič, Matej Avbelj | Gregorčič in Avbelj sta pritožbo pripravila in jo tudi že poslala. | Foto STA

Gregorčič in Avbelj sta pritožbo pripravila in jo tudi že poslala.

Foto: STA

Prvopodpisani pobudnik za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS Peter Gregorčič in avtor pobude Matej Avbelj sta po odločitvi ustavnega sodišča, ki je preklicalo začasno zadržanje izvajanja dela novele, poslala pritožbo na ESČP. Ocenjujeta namreč, da so bila v Sloveniji izčrpana vsa razpoložljiva pravna sredstva. Sklep ustavnega sodišča glede RTVS je bil sicer danes objavljen v uradnem listu. Konstituiranje novega sveta zavoda sledi najpozneje v tednu dni.

Ustavno sodišče je z odpravo začasnega zadržanja pobudnikom odvzelo edino pravno sredstvo, ki je bilo v Sloveniji na voljo, zato nam je odprta pot na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), sta Gregorčič in Avbelj zapisala v izjavi za javnost.

"Sodišče pobudnikom odvzelo vsakršno učinkovito pravno sredstvo"

Ustavno sodišče je namreč v petek objavilo sklep o razveljavitvi zadržanja pri delu novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Iz njega izhaja tudi, da se novi svet zavoda skladno z novelo konstituira najpozneje v sedmih dneh po objavi tega sklepa v uradnem listu. Tako se lahko konstituirajo tudi drugi novi organi zavoda, ki jih predvideva novela.

Odprava začasnega zadržanja po oceni pobudnikov predstavlja "nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru, saj je sodišče zadržanje odpravilo, ne da bi kakorkoli zaščitilo pravni položaj pobudnikov". Menita, da je sodišče pobudnikom "odvzelo vsakršno učinkovito pravno sredstvo" in tudi pravico do izjavljanja, ki je del pravice do poštenega sojenja.

RTV Slovenija
Novice Ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje vladnega zakona o RTV Slovenija

V izjavi sta navedla še, da je ustavno sodišče v svojem sklepu "zavzelo jasno stališče, da sodišče ne more uresničiti svoje ustavne vloge v razumnem času". Po mnenju pobudnikov to skladno z načelom učinkovitega sodnega varstva "nedvomno pomeni, da so z izdajo tega sklepa v Sloveniji izčrpana vsa razpoložljiva pravna sredstva".

Gregorčič in Avbelj sta pritožbo pripravila in jo tudi že poslala

Ker so ostali brez vsakršnega učinkovitega pravnega varstva, jim je skladno z evropsko konvencijo o človekovih pravicah omogočena pritožba na ESČP v Strasbourgu, so prepričani. Gregorčič in Avbelj sta pritožbo pripravila in jo tudi že poslala.

V njej zatrjujeta kršitev pravice do sodnega varstva. "Kršitve konvencije utemeljujemo z dejstvom, da je ustavno sodišče z odpravo začasnega zadržanja pobudnikom odvzelo edino pravno sredstvo, katerega integralni del je, skladno z ustaljeno sodno prakso ESČP, začasno zadržanje izpodbijanega predpisa," sta vsebino pritožbe povzela v izjavi za javnost.

RTV Slovenija
Novice Slovenija napreduje, a si je prislužila črno piko zaradi položaja RTV Slovenija

V pritožbi še navajata, da je ustavno sodišče s tem sklepom zaščitilo državno oblast proti posameznikom, "kar je v grobem nasprotju s samim jedrom ideje varovanja človekovih pravic".

Pobudniki za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona na čelu z Gregoričem, ki je sicer predsednik sveta zavoda RTVS, novelo izpodbijajo. Menijo namreč, da je šlo pri njenem sprejetju za zlorabo zakonodajnega postopka, prav tako jih je zmotilo prenehanje mandatov članom programskega in nadzornega sveta ter vodstva RTVS. Novela je sicer prestala referendumsko presojo.

MVK ne bo obravnavala razrešitev članov programskega sveta

Po odločitvi ustavnega sodišča, ki je konec minulega tedna prižgalo zeleno luč za konstituiranje novega sveta Radiotelevizije Slovenije (RTVS), so danes odpovedali štiri že sklicane junijske seje parlamentarne mandatno-volilne komisije (MVK). Na sejah naj bi namreč obravnavali predloge sklepov o razrešitvi devetih članov programskega sveta RTVS.

Predlogi sklepov so predvideli razrešitev in prenehanje mandatov devetih članov programskega sveta RTVS, in sicer Slavka Kmetiča, Alojzija Bogataja, Leona Oblaka, Ivana Štuheca, Žige Kušarja, Alenke Gotar, Andreja Prebila, Jelke Stergel in Roka Hodeja. Programski svet sicer šteje 29 članov.

Iz obrazložitve predlogov izhaja očitek omenjenim svetnikom, da so glasovali za nezakonit sklep o imenovanju generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha januarja 2021 in nato njegovo ponovno imenovanje marca 2022. Nanje leti tudi očitek opustitve dolžnosti za odpravo nezakonitosti pri razrešitvi direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak, saj niso glasovali ali predlagali nobenega ukrepa za odpravo nezakonitosti.

 

Začel teči sedemdnevni rok za konstituiranje novega sveta RTVS
Sklep ustavnega sodišča o prenehanju zadržanja izvajanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je objavljen v današnjem uradnem listu. Glede na sklep se mora novi svet zavoda v skladu z novelo konstituirati najpozneje v sedmih dneh.

Ustavno sodišče je v petek namreč sporočilo, da v aktualni sestavi ni zmožno priti do vsebinske odločitve glede skladnosti novele zakona o RTVS z ustavo. Ker se odločitev torej odmika v nedoločljivo prihodnost, je sklenilo, da preneha veljati sklep o začasnem zadržanju dela novele.

Ta je onemogočal konstituiranje novih upravljavskih organov, obenem pa so javni radio in televizijo vodili vršilci dolžnosti direktorjev. Zdaj pa je torej ustavno sodišče prižgalo zeleno luč izvajanju novele v celoti in sklenilo, da se mora novi svet zavoda konstituirati v sedmih dneh po objavi v uradnem listu, posledično pa se bodo lahko konstituirali tudi drugi novi organi RTVS

V tem roku mora prvo sejo sklicati vršilec dolžnosti generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough oziroma oseba, ki ga nadomešča, piše v sklepu. Grah Whatmough, ki je bil eden od pobudnikov ustavne presoje novele, je že sporočil, da bo sejo novega sveta zavoda sklical v danem roku. Če tega ne bi želel, bi jo sicer lahko sklicala tretjina novih svetnikov. Ti so namreč že bili imenovani, saj ustavno sodišče ni zadržalo dela novele, ki je določala njihovo izvolitev.

Odločitev ustavnega sodišča so pozdravili v vrstah podpornikov novele, med drugim stavkajoči na RTVS, ki so jo sprejeli z olajšanjem. Prvopodpisani pod ustavno pobudo, predsednik dosedanjega programskega sveta Peter Gregorčič pa že poslal pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Ne spreglejte