SiolNET. Novice Slovenija
3,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sklep o RTV objavljen v uradnem listu. Sindikalistka: Lahko nam uspe, kar ni še nikomur v Evropi.

3,58

termometer

"Odločitev ustavnega sodišča pomeni začetek depolitizacije RTV in uveljavitve volje ljudstva, izražene na referendumu," je na novinarski konferenci dejala predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija Helena Milinković. Sklep ustavnega sodišča glede RTVS je bil danes objavljen v uradnem listu. Konstituiranje novega sveta zavoda sledi najpozneje v tednu dni. Člani novega sveta RTVS pa so danes pozvali v. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha k čimprejšnjemu sklicu prve seje novega sveta RTVS, predlagali so ga za naslednji ponedeljek.

Predstavniki zaposlenih in stavkajočih na RTV Slovenija so na novinarski konferenci predstavili stališča glede odločitve ustavnega sodišča o odpravi zadržanja novele zakona o RTVS.

Po besedah Helene Milinković zaposleni na RTV vedo, kaj pomenijo politični pritiski, diskreditacije in rušenje demokratičnih institucij. "Skupaj, draga javnost, državljanke in državljani, nam lahko uspe, kar ni še nikomur v Evropi. Kredibilen in skupen javni servis, ki deluje v interesu vseh," je poudarila.

"Trenutno vodstvo za seboj pušča pogorišče"

Pričakuje, da se bo novi svet RTVS srečal čim prej in začel trdo delo, saj urejanje razmer na RTV za nikogar ne bo lahka naloga. "Trenutno vodstvo namreč za seboj pušča pogorišče in veliko škodo, ne samo finančno, ampak tudi kadrovsko," je še poudarila.

Prav tako je po poročanju STA izrazila pričakovanje, da bo novo vodstvo RTVS sledilo interesu javnosti ter da bo znova vzpostavilo dialog z zaposlenimi in vsemi sindikati. V stavkovnem odboru medtem pričakujejo, da bodo z novo upravo sklenili tak stavkovni sporazum, ki bo spoštoval pravice zaposlenih in javnosti, programske in profesionalne standarde, ter da bo dialog odkrit in profesionalen, je še dodala.

Posebna zahvala med drugim tudi Inštitutu 8. marec

Ilinka Todorovski, članica sveta RTV iz vrst zaposlenih, se je poleg javnosti zahvalila Društvu novinarjev Slovenije, Sindikatu novinarjev Slovenije, Mirovnemu inštitutu, Pravni mreži za varstvo demokracije in Inštitutu 8. marec. "Brez njih nam te dolge bitke ne bi uspelo izbojevati," je poudarila.

Peter Gregorčič, Matej Avbelj Novice Gregorčič in Avbelj o RTV: Možnosti v Sloveniji so izčrpane. Zdaj greva v Strasbourg.

Gorščak: Upam, da bo boj za RTV pomagal tudi kolegom v tujini

Slovenija je k sreči še vedno država, kjer se na sodišču doseže pravica in kjer je javnost tako ozaveščena, da gre na referendum in glasuje za zakon, ki ga potem potrdi ustavno sodišče, je poudarila nezakonito odstavljena direktorica Televizije Slovenija (TVS) Natalija Gorščak. Prav tako je izrazila upanje, da bi boj za RTVS pomagal tudi kolegom na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni, Črni gori in drugod, kjer so javne televizije še vedno v rokah avtokratskih režimov.

Člani novega sveta RTVS Graha Whatmougha pozvali k čimprejšnjemu sklicu prve seje

Člani novega sveta RTVS so pozvali v. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha k čimprejšnjemu sklicu prve seje novega sveta RTVS, predlagajo jo za naslednji ponedeljek. Hkrati pozivajo, naj do polnega delovanja novega sveta RTVS ne sprejema nobene odločitve, ki ni nujna ali bi lahko imela dolgoročne posledice za delovanje in poslovanje RTVS.

Kot je v izjavi za javnost zapisalo 11 članov novega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), je ta z odpravo zadržanja novele zakona o RTVS in uveljavitvijo tega zakona pripravljen prevzeti svoje naloge. "Člani sveta RTV Slovenija smo od imenovanja pozorno spremljali dogajanje v osrednjem slovenskem javnem mediju, ki je tudi največja slovenska kulturna ustanova. Naše prve naloge bodo usmerjene v prihodnost, v zagotavljanje najvišjih standardov v programih in storitvah javne radiotelevizije," obljubljajo.

Ustavno sodišče je v petek namreč sporočilo, da v aktualni sestavi ni zmožno priti do vsebinske odločitve o skladnosti novele zakona o RTVS z ustavo. Ker se odločitev torej odmika v nedoločljivo prihodnost, je sklenilo, da preneha veljati sklep o začasnem zadržanju dela novele.

Ta je onemogočal konstituiranje novih upravljavskih organov, obenem pa so javni radio in televizijo vodili vršilci dolžnosti direktorjev. Zdaj pa je torej ustavno sodišče prižgalo zeleno luč izvajanju novele v celoti in sklenilo, da se mora novi svet zavoda konstituirati v sedmih dneh po objavi v uradnem listu, posledično pa se bodo lahko konstituirali tudi drugi novi organi RTVS. Sklep ustavnega sodišča je objavljen v današnjem uradnem listu.

Najpozneje v sedmih dneh mora zato zdaj Grah Whatmough oziroma oseba, ki ga nadomešča, sklicati prvo sejo sveta RTVS. Grah Whatmough, ki je bil eden od pobudnikov ustavne presoje novele, je sicer že sporočil, da bo sejo novega sveta zavoda sklical v danem roku. Če tega ne bi želel, bi jo sicer lahko sklicala tretjina novih svetnikov. Ti so namreč že bili imenovani, saj ustavno sodišče ni zadržalo dela novele, ki je določala njihovo izvolitev. Novi svet RTVS šteje 17 članov.
Prvopodpisani pobudnik za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS Peter Gregorčič in avtor pobude Matej Avbelj sta medtem po odločitvi ustavnega sodišča, ki je preklicalo začasno zadržanje izvajanja dela novele, poslala pritožbo na ESČP. Menita namreč, da so bila v Sloveniji izčrpana vsa razpoložljiva pravna sredstva.

 

Začel teči sedemdnevni rok za konstituiranje novega sveta RTVS
Sklep ustavnega sodišča o prenehanju zadržanja izvajanja dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je objavljen v današnjem uradnem listu. Glede na sklep se mora novi svet zavoda v skladu z novelo konstituirati najpozneje v sedmih dneh.

Ustavno sodišče je v petek namreč sporočilo, da v aktualni sestavi ni zmožno priti do vsebinske odločitve glede skladnosti novele zakona o RTVS z ustavo. Ker se odločitev torej odmika v nedoločljivo prihodnost, je sklenilo, da preneha veljati sklep o začasnem zadržanju dela novele.

Ta je onemogočal konstituiranje novih upravljavskih organov, obenem pa so javni radio in televizijo vodili vršilci dolžnosti direktorjev. Zdaj pa je torej ustavno sodišče prižgalo zeleno luč izvajanju novele v celoti in sklenilo, da se mora novi svet zavoda konstituirati v sedmih dneh po objavi v uradnem listu, posledično pa se bodo lahko konstituirali tudi drugi novi organi RTVS

V tem roku mora prvo sejo sklicati vršilec dolžnosti generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough oziroma oseba, ki ga nadomešča, piše v sklepu. Grah Whatmough, ki je bil eden od pobudnikov ustavne presoje novele, je že sporočil, da bo sejo novega sveta zavoda sklical v danem roku. Če tega ne bi želel, bi jo sicer lahko sklicala tretjina novih svetnikov. Ti so namreč že bili imenovani, saj ustavno sodišče ni zadržalo dela novele, ki je določala njihovo izvolitev.

Odločitev ustavnega sodišča so pozdravili v vrstah podpornikov novele, med drugim stavkajoči na RTVS, ki so jo sprejeli z olajšanjem. Prvopodpisani pod ustavno pobudo, predsednik dosedanjega programskega sveta Peter Gregorčič pa že poslal pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice.

 

Majda Širca Novice Majda Širca: Na začetku je bil greh … RTV Slovenija Novice Ustavno sodišče odpravilo začasno zadržanje vladnega zakona o RTV Slovenija Miro Cerar Novice Cerar: Položaj kaže na notranjo blokado ustavnega sodišča
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin