Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 6. 2023,
19.31

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

sodni izvedenec Bojan Zalar Dominika Švarc Pipan

Petek, 9. 6. 2023, 19.31

10 mesecev, 1 teden

Švarc Pipanova z disciplinskim postopkom zoper Zalarja: "Okrnil je ugled sodnega izvedenstva"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01
Dominika Švarc Pipan | "Direktor je s takšno izjavo v javnosti vzbudil dvom o svoji verodostojnosti ne le kot direktor klinike, temveč tudi kot sodni izvedenec," je dejala Dominika Švarc Pipan.  | Foto Ana Kovač

"Direktor je s takšno izjavo v javnosti vzbudil dvom o svoji verodostojnosti ne le kot direktor klinike, temveč tudi kot sodni izvedenec," je dejala Dominika Švarc Pipan.

Foto: Ana Kovač

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan meni, da je direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar z izjavo o prijavah spolnih zlorab zbudil dvom o svoji verodostojnosti kot sodni izvedenec. S tem je okrnil ugled oziroma verodostojnost sodnega izvedenstva, je dejala ministrica in zoper njega kot sodnega izvedenca uvedla disciplinski postopek. 

Kot so sporočili z ministrstva za pravosodje, so se ta teden iz medijev seznanili z izjavo sodnega izvedenca klinične psihologije Bojana Zalarja, ki jo je podal na novinarski konferenci, namenjeni odzivu zaposlenih na poročanje portala N1 o domnevnem nasilju na Psihiatrični kliniki Ljubljana.

Zalar je tam namreč odgovarjal tudi na novinarsko vprašanje o tem, ali pacientom, ki prijavijo nasilje, verjamejo ali pa so že zaradi svoje duševne motnje diskreditirani. Odgovoril je, da imajo nekateri prav, a da ne ve, da bi se nasilje dogajalo na njihovi kliniki. Sklicujoč se na svojo funkcijo sodnega izvedenca, pa je svoj dvom ponazoril z izjavo, da "je bilo 20 let nazaj prijavljenih deset spolnih zlorab, pa jih je bilo devet resničnih, danes pa od desetih ne vem, ali je ena resnična, zato ker je to del nečesa, del sistema". Pozneje se je sicer za izjavo opravičil, ker je bil pri navajanju podatkov nenatančen. Dodal je, da je bil tudi narobe razumljen.

Švarc Pipanova izjavo ocenila kot neumestno in škodljivo 

Izjava je sprožila številne ostre odzive, že tedaj se je odzvala kritično tudi ministrica za pravosodje. "Menimo, da je izjava povsem neprimerna, nedostojna in tudi nestrokovna, saj diskreditira konkretne prijavitelje spolnih zlorab, njihove prijave pa pavšalno označuje za večinoma neutemeljene, pri čemer se je v svoji izjavi izrecno skliceval na svoj status sodnega izvedenca. Kot je sam potrdil, je to izjavo podal že večkrat poprej," pa so danes navedli na ministrstvu za pravosodje.

Ministrica Dominika Švarc Pipan izjavo ocenjuje kot neumestno in škodljivo. "Direktor je s takšno izjavo v javnosti vzbudil dvom o svoji verodostojnosti ne le kot direktor klinike, temveč tudi kot sodni izvedenec. V državi, kjer je spolno nasilje daleč najpogosteje izvirajoče iz intimno-partnerskih, družinskih ali skrbniških odnosov, je to izjemno pereča težava, zato se s takimi izjavami vrnemo več korakov nazaj v prizadevanjih za premik v družbeni mentaliteti ter k boljšemu razumevanju in zaščiti žrtev spolnega nasilja," meni ministrica.

V izjavi, ki so jo posredovali z ministrstva, je dodala še, da se boji, da je ob branju oziroma poslušanju takšne izjave prenekatera žrtev spolnega nasilja podoživela travmatično izkušnjo zlorabe in občutke sekundarne viktimizacije ter izgube zaupanja v sistem pregona storilcev in zaščite žrtev. "Menim, da tovrstne izjave škodijo ugledu in verodostojnosti sodnega izvedenstva kot celote in postavljajo pod vprašaj primernost njegovega nadaljevanja sodnoizvedenskega dela," je sklenila.

Izjava krni ugled oziroma verodostojnost sodnega izvedenstva 

Po mnenju ministrice podana izjava predstavlja ravnanje, ki krni ugled oziroma verodostojnost sodnega izvedenstva in izpolnjuje znake lažje disciplinske kršitve po 30. členu zakona o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih. Zato je na tej podlagi s sklepom uvedla disciplinski postopek zoper sodnega izvedenca Bojana Zalarja.

Ministrica je dodala še, da mora biti v primeru prijav spolnih zlorab izhodišče vselej to, da se žrtvi verjame (nato pa je na žrtvi breme, da v kazenskem postopku svoje navedbe tudi dokaže, kar je v primerih spolnega nasilja posebej zahtevno), tovrstne izjave pa žrtvam sporočajo, da je izhodišče prav nasprotno: dvom o njihovi verodostojnosti.

Danijel Bešič Loredan
Novice Minister za zdravje Zalarja pozval k odstopu, ta mu odgovarja #video
Bojan Zalar
Novice Svet psihiatrične klinike: Vodstvo podpiramo
Danijel Bešič Loredan
Novice Ministrstvo odredilo sistemski nadzor ljubljanske psihiatrične klinike #video
Bojan Zalar
Novice Zveza pacientov: Na potezi je direktor psihiatrične klinike Bojan Zalar. Golob napovedal ukrepe.
Ne spreglejte