Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 6. 2023,
13.54

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

Natisni članek

seja vlada

Četrtek, 8. 6. 2023, 13.54

10 mesecev, 2 tedna

Minister za zdravje Zalarja pozval k odstopu, ta mu odgovarja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,12

Vlada je danes zamenjala svoje predstavnike v svetu Psihiatrične klinike Ljubljana, so sporočili na novinarski konferenci po seji vlade. "Vse, kar se dogaja na Psihiatrični kliniki, bomo vzeli zelo resno in temu bomo prišli do dna," je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Na poziv ministra za zdravje k odstopu se je medtem odzval direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar. Zapisal je, da se bo od direktorskega mesta poslovil, če bo ugotovljeno, da je storil strokovne napake ali da je za njih objektivno odgovoren. "V tem primeru me ne bo treba pozivati, poslovil se bom sam," je dodal.

Namesto dosedanje predsednice sveta Branke Neffat in članov Igorja Pigaca, Dražena Levojeviča, Danila Lončariča in Judith Unetič je vlada danes imenovala Tomaža Subotiča, Alenko Kolar, Tomaža Krišlja, Marjana Mačkoška in Anjo Kocjančič. Delo bodo opravljali do konca mandata sveta, do 20. februarja 2026.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes pojasnil, da se je vlada za menjavo odločila na podlagi poročila ministrstva, ki so ga pripravljali zadnja dva meseca, dodatno pa je njihovo odločitev podkrepilo stališče sveta zavoda, da je na kliniki vse v redu.

Od novih predstavnikov ustanovitelja v svetu pričakuje, da bodo delo opravili profesionalno in da bodo vse prijave pacientov vzeli skrajno resno in bodo znova ocenili ustreznost dela vodstva zavoda.

Razrešeni člani sveta: Ministrove navedbe so neresnične in zavajajoče 

Razrešeni člani sveta Psihiatrične klinike Ljubljana ministru za zdravje očitajo, da je na novinarski konferenci po seji vlade podajal neresnične in zavajajoče navedbe. Kot so zapisali v odzivu, je minister odločitev o razrešitvi dosedanjih članov sveta psihiatrične klinike, ki jih imenuje ustanovitelji, utemeljil s kritiko dela sveta zavoda: da je bila komunikacija dosedanjega sveta zavoda z ministrstvom slaba, da svet ni opravil svoje naloge nadzora in da klinika ni imela zunanjih nadzorov. Za odreditev izrednega zunanjega nadzora s strani zdravniške zbornice pa da ministrstvo ni pristojno.

"Resnica je ravno nasprotna," poudarjajo razrešeni svetniki in dodajajo, da je svet ves čas delal v skladu s sklepom o ustanovitvi zavoda ter statutom. Po njihovih navedbah je psihiatrična klinika ena najbolj nadziranih zdravstvenih ustanov, kar je, glede na občutljivost populacije, ki jo obravnava, tudi razumljivo.

V sporočilu navajajo, da je bilo zgolj od leta 2020 do leta 2023 11 sej sveta, po vsaki pa je svet vse sprejete zapisnike in dokumente redno pošiljal ministrstvu (letna poročila, poročila o izvajanju investicij, strategije razvoja, čakalne dobe,...). Pri tem je, kot izpostavljajo, ministrstvo pisno soglašalo z vsemi dokumenti, ki so jih prejeli v obravnavo, in to tudi v mandatu sedanje vlade.

"Tej zadevi bom osebno kot minister prišel do dna"

Generalnega direktorja klinike Bojana Zalarja pa je Bešič Loredan danes pozval k odstopu. "Izjemno sem razočaran nad nastopi direktorja ljubljanske psihiatrične klinike in ga pozivam k odstopu," je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, potem ko so mediji poročali o razmerah na kliniki.

"Tej zadevi bom osebno kot minister prišel do dna. Edina prava pot je, da so pacienti mirni," je dodal.

Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi so zapisali, da jim je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Vodstvo bolnišnice je očitke zanikalo, ministrstvo za zdravje pa se je po prijavah, ki so jih dobili že prej, odločilo za sistemski nadzor. 

Vlada je danes potrdila predlog zakona o digitalizaciji zdravstva, enega od prvih zakonskih predlogov v sklopu načrtovane zakonske reforme. "Po tem, ko bo zakon začel veljati, bomo končno imeli dostop do vseh podatkov, vsi pacienti bodo prek digitalne platforme videli, kdo pregleduje zdravstvene podatke. Vsi podatki bodo prišli v enotni digitalni informacijski sistem, ki ga bo upravljal ZZZS. Sistem omogoča, da bodo vsi podatki na enem mestu. Ne bo več treba nositi izvidov. Povsod bo enoten sistem," je pojasnil Bešič Loredan. 

Novi zakon bo zagotovil, da bodo vsi izvajalci, ki bodo prejemali denar iz javne zdravstvene blagajne, na enotni platformi. Videlo se bo, kdo kaj naredi za kakšen denar, je še dodal Bešič Loredan.

Zalar: Če bo ugotovljeno, da sem storil strokovne napake, bom odšel sam

Direktor ljubljanske psihiatrične klinike Bojan Zalar je v odzivu na poziv ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana k odstopu zapisal, da se bo od direktorskega mesta poslovil, če bo ugotovljeno, da je storil strokovne napake ali da je za njih objektivno odgovoren. "V tem primeru me ne bo treba pozivati, poslovil se bom sam," je dodal.

"Svoje naloge direktorja opravljam dobro, celoten tim klinike je zavezan delu, motiviran in odlično strokovno usposobljen. Za svoje bolnike skrbimo predano in po najboljših močeh. Naši strokovni rezultati so odlični, dokazljivo tudi v širšem mednarodnem primerjalnem okolju, dobre so tudi naše finančne bilance, saj smo ena redkih zdravstvenih ustanov, ki že vrsto let posluje pozitivno," je v odzivu zapisal Zalar.

Ne bo pa odstopil "na temelju govoric, nepreverjenih izjav in zavajajočih informacij". "Tega ne bom storil zaradi osebne in strokovne integritete ter zaradi zaščite psihiatrične stroke pred grobimi posegi politike v njeno delovanje vsakič, ko se v javnosti pojavijo domneve in govorice," je zapisal.

Zatrdil je, da so na kliniki vse informacije o očitanih domnevnih incidentih večkrat in podrobno preverili in pri tem doslej niso pridobili indicev, ki bi očitkom pritrjevali. "Kot direktor sem se v preteklih letih na vsak najmanjši indic odstopanja od strokovnih smernic odzval hitro, strogo in učinkovito. Ne morem in ne bom pa posegal v delo sodelavcev zgolj zaradi pavšalnih informacij v javnosti in pritiskov," je navedel.

Veseli ga, da je minister tudi zdravnik in ve, "da dobro razume, kakšne posledice imajo takšna ravnanja za zdravstveni sistem". "Žal so zakonitosti sveta politike takšne, da strokovni argument nima nikakršne veljave. Kljub temu predlagam, da opravimo sistemski nadzor, vključno s strokovnjaki iz tujine, tako kot je minister že napovedal v začetku tedna," je zapisal Zalar.

Spomnil je, da je na pobudo ministra sam pozval tudi zdravniško zbornico, naj opravi strokovni nadzor nad delom klinike. Podal je tudi ovadbo zoper neznanega storilca, da tudi policija ugotovi, ali je bilo karkoli narobe. "Predlagam, da zadnjo besedo rečemo, ko bosta navedena dodatna eksterna strokovna nadzora opravljena. Če se izkaže, da naša klinika ali jaz kot direktor svojega dela nisem opravljal skladno z najvišjimi strokovnimi standardi, bom odšel sam in me k temu ne bo treba pozvati," je zaključil.

Minister za zdravje je namreč Zalarja danes pozval k odstopu, saj je razočaran nad javnimi nastopi direktorja oziroma nad njegovo "popolnoma nedostojno komunikacijo". Poleg tega je vlada na današnji seji razrešila svoje predstavnike v svetu zavoda in imenovala nove.

Portal N1 je prejšnji teden poročal o razmerah na ljubljanski psihiatrični kliniki. Po pogovorih s pacienti, njihovimi svojci, več zaposlenimi, nekdanjimi zaposlenimi in drugimi so zapisali, da jim je več sogovornikov potrdilo, da so bili žrtve nasilja ali da so bili nasilju priča. Vodstvo bolnišnice je očitke zanikalo, ministrstvo za zdravje pa se je po prijavah, ki so jih dobili že prej, odločilo za sistemski nadzor.

Svet psihiatrične klinike Zalarja ni razrešil 

Svet ljubljanske psihiatrične klinike, ki je na sredini seji obravnaval očitke o domnevnem nasilju na kliniki, se za razrešitev direktorja bolnišnice Bojana Zalarja ni odločil, saj da niso podani razlogi zato, kot so določeni v statutu, so pojasnili, je poročala STA. Na podlagi rezultatov poslovanja vodstvo podpirajo. Prav tako zdaj že nekdanji svetniki ne vidijo razlogov za svoj odstop.

Bojan Zalar
Novice Svet psihiatrične klinike: Vodstvo podpiramo
Danijel Bešič Loredan
Novice Ministrstvo odredilo sistemski nadzor ljubljanske psihiatrične klinike #video
Bojan Zalar
Novice Zveza pacientov: Na potezi je direktor psihiatrične klinike Bojan Zalar. Golob napovedal ukrepe.
Psihiatrična klinika Ljublajna
Novice MZ po prijavi nasilja v ljubljanski psihiatrični kliniki: "Odzvali smo se takoj"

 

Ne spreglejte