Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 6. 2023,
13.36

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

policija prijava bolnik nasilje psihiatrija Bojan Zalar

Torek, 6. 6. 2023, 13.36

10 mesecev, 3 tedne

Ministrstvo odredilo sistemski nadzor ljubljanske psihiatrične klinike #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Predstavniki ljubljanske psihiatrične klinike so danes izrazili pretresenost ob poročanju o domnevnem nasilju nad pacienti, o katerih je poročal portal N1. O navedbah dvomijo, a si želijo, da se jih dobro razišče, da ne bo sence dvoma o njihovem delu. Ministrstvo za zdravje je že odredilo sistemski nadzor ljubljanske psihiatrične klinike in policiji prijavilo sum kaznivega dejanja zoper neznanega storilca. Kot je pojasnil minister Danijel Bešič Loredan, so to storili na podlagi svojih informacij in ugotovitev še pred poročanjem omenjenega portala. 

Generalni direktor Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana Bojan Zalar je na današnji novinarski konferenci pod vprašaj postavil kredibilnost izjav o dogodkih izpred dveh let, o katerih so pričali anonimni posamezniki. Argumenti o domnevnem nasilju, ki se očita kliniki, pa so po njegovem mnenju na trhlih temeljih.

Obenem je Zalar zavrnil očitke, da brani kliniko in nekaj prikriva. Poudaril je, da je ljubljanska psihiatrična klinika med najbolj nadzorovanimi zdravstvenimi ustanovami v Sloveniji. "Ne bojimo se nikakršnih nadzorov (...). A naj nam dajo prave nadzore, ne nadzorov, ki imajo meglena ugibanja, ali nekje nekaj je ali ni," je dejal.

Meni, da je zdaj na potezi policija. Vsi, ki so govorili o nasilju, bi morali, če so mu bili priča, to naznaniti policiji, je poudaril. "Če se nekoga na oddelku duši z blazino, ko je nemočen, je to kaznivo dejanje. Če tisti, ki to vidi, tega ne prijavi, je soudeleženec kaznivega dejanja," je opozoril.

Vodja zdravstvene nege na sprejemnem oddelku Nataša Mikez je menila, da bi se, če bi se dogajale nepravilnosti ali agresivno vedenje do pacientov, vedno oglasil kateri od zaposlenih. Enako meni tudi Zalar, ki je pojasnil, da je na sprejemnem oddelku v vsakem timu od šest do osem zaposlenih, ki bi težko "zadržali skrivnost".

Bojan Zalar
Novice Zveza pacientov: Na potezi je direktor psihiatrične klinike Bojan Zalar. Golob napovedal ukrepe.

S sumi nepravilnosti na psihiatrični kliniki se na ministrstvu ukvarjajo "stran od oči javnosti"

Na današnji novinarski konferenci se je o primeru domnevnega nasilja na kliniki odzval tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan. Ministrstvo je odredilo sistemski nadzor ljubljanske psihiatrične klinike in policiji prijavilo sum kaznivega dejanja zoper neznanega storilca. Po besedah ministra so to storili na podlagi svojih informacij in ugotovitev, torej še pred poročanjem portala N1 o domnevnem nasilju na kliniki.

Na ministrstvu so bili s sumom nepravilnosti na psihiatrični kliniki z anonimno prijavo namreč seznanjeni že sredi septembra lani, v prihodnjih mesecih so sledile še druge. Po besedah direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleša Šabedra so prijave predali pristojnemu direktoratu za zdravstveno varstvo in pristojnim inšpektoratom. 

S sumi nepravilnosti na psihiatrični kliniki so se na ministrstvu tako ukvarjali zadnje mesece, a po besedah ministra so to počeli "proč od oči javnosti", ker gre za posebej ranljivo skupino ljudi s težkimi duševnimi motnjami, v stiski so tudi zaposleni, ki z njimi delajo, je dejal Bešič Loredan.

"Kdorkoli je bil s strani kogarkoli ustrahovan in se ne čuti varnega, da bi podal prijavo z imenom in priimkom, je vsak dan dobrodošel na ministrstvu za zdravje. Lahko pride do mene osebno in bom sam poskrbel za varnost," je zagotovil minister.

Bešič Loredan zaradi razkritja sumov nasilja ne namerava odstopiti 

Sicer pa bodo po besedah ministra ostro obsodili "vsako dokazano krivdo" in bodo zahtevali odgovornost vpletenih, še posebej vodstva bolnišnice. Bešič Loredan sicer ne čuti odgovornosti, da bi zaradi razkritja sumov nasilja odstopil.

Minister je ob tem napovedal, da bodo v noveli zakona o duševnem zdravju, ki jo želijo v parlamentarni postopek vložiti še v tem letu, uredili tudi vprašanje videonadzora v najobčutljivejših delih institucij.

Psihiatrična klinika Ljublajna
Novice MZ po prijavi nasilja v ljubljanski psihiatrični kliniki: "Odzvali smo se takoj"
otroci, aktivnost
Novice "Starši in otroci zdaj predolgo odlašajo z iskanjem pomoči" #video
Koronavirus, maska, covid-19
Novice To vam bo pomagalo, ko boste občutili hud stres
Ne spreglejte