SiolNET. Novice Slovenija
1,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svet psihiatrične klinike: Vodstvo podpiramo

1,21

termometer

Bojan Zalar |  | Foto: STA
Foto: STA

Vlada naj bi na jutrišnji seji razrešila pet članov sveta zavoda Psihiatrične klinike Ljubljana, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa naj bi generalnega direktorja zavoda Bojana Zalarja pozval k odstopu poroča portal N1, ki je pred dnevi razkril zgodbo o domnevnem nasilju nad pacienti v ljubljanski psihiatrični kliniki. Prav zaradi očitkov o domnevnem nasilju se je na izredni seji danes sestal svet zavoda. Za razrešitev direktorja bolnišnice se niso odločili, saj da niso podani razlogi zato, prav tako svetniki ne vidijo razlogov za svoj odstop. "Naj me razrešijo, če želijo. Ne morem priznati nekaj, česar ni bilo," pa je za 24ur povedal Zalar. 

Po informacijah portala N1 naj bi vlada na četrtkovi seji razrešila pet članov sveta zavoda Psihiatrične klinike Ljubljana, ki jih imenuje ustanovitelj, torej vlada. To so Branka Naffat, Igor Pigac, Dražen Levojevič, Danilo Lončarič in Judith Unetič. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pa naj bi generalnega direktorja psihiatrične klinike Bojana Zalarja pozval k odstopu. Če ne bo odstopil sam, naj bi ga nato z glasovi novih petih članov razrešil svet zavoda. 

Na ministrstvu so za STA sicer pojasnili, da doslej zoper Zalarja niso prejeli konkretnih obvestil ali predloga za uvedbo kakršnihkoli postopkov zoper njega, sami pa zadevo še preučujejo. 

Svet zavoda se ni odločil za razrešitev generalnega direktorja

Po razkritju domnevnega primera nasilja na kliniki je danes na izredni seji sicer zasedal svet zavoda. Kot so zapisali po seji so se med drugim seznanili s časovnico anonimnih prijav, z vsebino inšpekcijskih nadzorov zdravstvene inšpekcije in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, drugih inšpekcij ter akreditacijskih postopkov ter poročilom o postopkih pred pristojnimi sodišči v zvezi z odškodninami pacientov ter ugotovil, da ni bilo ugotovljenih nobenih posebnih nepravilnosti. 

Za razrešitev direktorja bolnišnice se niso odločili, saj da niso podani razlogi zato, kot so določeni v statutu. Na podlagi rezultatov poslovanja vodstvo podpirajo. Je pa Zalar za 24ur dejal, da ne more priznati nekaj, česar ni bilo: "Naj me razrešijo, če želijo. Ne morem priznati nekaj, česar ni bilo."

Ob tem člani sveta zavoda tudi ne vidijo razloga, da bi sami podali svoj odstop, še manj, pa da bi jih ustanovitelj razrešil. "Naše strokovno delo je dokumentirano z rezultati klinike," so navedli. Menijo, da bi razrešitev tako članov kot generalnega direktorja zavoda, pomenila "razbijanje tima po vseh objektivnih kazalcih ene najuspešnejših klinik v Sloveniji". Dodali so še, da svet zavoda ministrstvu za zdravje ni imel možnosti pojasniti dejstev v zvezi s pisanjem v medijih, čeprav so za to zaprosili.

Danijel Bešič Loredan Novice Ministrstvo odredilo sistemski nadzor ljubljanske psihiatrične klinike #video

Zalar se je opravičil zaradi sporne izjave

Zalar se je medtem danes popoldne odzval na ostre kritike svoje torkove izjave in obžaloval, da je podatke uporabil v izjavi presplošno. "Iskreno se opravičujem vsem prizadetim, najbolj pa žrtvam zlorab. Moj namen ni bil žaljiv, saj tudi moje vrednote niso takšne," je zapisal. 

Direktor Psihiatrične klinike Ljubljana, ki je tudi sodni izvedenec klinične psihologije, je na torkovi novinarski konferenci, sicer namenjeni odzivu zaposlenih na poročanje o domnevnem nasilju na kliniki, med drugim dejal, da "je bilo pred 20 leti prijavljenih deset spolnih zlorab, pa jih je bilo devet resničnih, danes pa od desetih ne ve, če je ena resnična, zato ker je to del nečesa, del sistema".

Številni so se na Zalarjevo izjavo odzvali kritično 

Številni mediji, strokovnjaki in zainteresirana javnost so se na to izjavo odzvali kritično. Zalarju so očitali, da gre za poskus utišanja žrtev, medtem ko bi jih morali opogumiti, da o tem spregovorijo in jim pomagati.

Zalar je v popoldanskem, že drugem današnjem odzivu dodatno pojasnil svojo izjavo. "Sem sodni izvedenec za področje klinične psihologije. To delo opravljam skoraj 30 let. V zadnjih letih delam na področju razveznih postopkov in postopkov dodelitve skrbništev otrok. Moja izjava o tem, da sta od desetih prijavljenih spolnih zlorab le ena do dve resnični, se nanaša na moje dolgoletne izkušnje v razveznih postopkih in postopkih dodelitve skrbništva otrok. Ta podatek je naravnost grozljiv in škodljiv, najbolj za dejanske žrtve teh zavrženih dejanj, saj tako zaradi dvoma postanejo žrtve še enkrat," je zapisal.

Ob tem je dodal, da obžaluje, da je te podatke uporabil v izjavi presplošno in s tem nenatančno opredelil sporočila, ki jih je želel predstaviti. "Res je, tovrstnih manipulacij je v primerih spolnih zlorab blizu 20 odstotkov, kot ta podatek navajajo nekatere nevladne organizacije. Razumem upravičeno razburjenje številnih, ki so se odzvali na mojo ne dovolj natančno izjavo. Iskreno se opravičujem vsem prizadetim, najbolj pa žrtvam tovrstnih zlorab. Moj namen ni bil žaljiv, saj tudi moje vrednote niso takšne," je navedel.

Kot klinični psiholog, zaposlen v zdravstvu več kot 30 let, navaja, da je žal neštetokrat spoznal bolečino žrtev spolnih in drugih zlorab. "O tem sem tudi predaval, med drugim tudi petstotim sodnikom in na mednarodnih simpozijih. Vse svoje življenje sem posvetil skrbi za bolnike, tudi žrtve zlorab ter zdravljenju motenj, ki povzročitelje pripeljejo k storitvi tovrstnih dejanj. Osebno globoko sočustvujem z vsako žrtvijo in tudi z njo kot specialist delim bolečino," je še navedel Zalar.

Švarc Pipanova: Izjave ocenjujem kot neumestne in škodljive 

Med kritikami na torkovo Zalarjevo izjavo so bile tudi take, ki so izpostavile, da je Zalar neprimeren za svojo funkcijo. Do njega je bila kritična tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, zato se je pojavilo vprašanje, ali bi utegnila zoper Zalarja kot sodnega izvedenca uvesti disciplinski postopek.

Ministrstvo: Sodnemu izvedencu se lahko izreče disciplinski ukrep 

Zakon o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih namreč določa, da je sodni izvedenec disciplinsko odgovoren, če pri izvajanju ali v zvezi z izvajanjem dela sodnega izvedenstva krši zakonodajo oziroma predpise ali "če s katerimkoli svojim ravnanjem krni ugled ali verodostojnost sodnega izvedenstva". Disciplinski postopek s sklepom uvede minister, pristojen za pravosodje, na obrazložen predlog predsednika sodišča, predsednika strokovnega sveta, generalnega državnega tožilca, generalnega državnega odvetnika, varuha človekovih pravic, predsednika Odvetniške zbornice Slovenije ali po uradni dolžnosti, so pojasnili na pravosodnem ministrstvu.

Kot so navedli, se v okviru disciplinskega postopka lahko sodnemu izvedencu izreče disciplinski ukrep, ki pa se razlikuje glede na težo kršitve. Za hujše kršitve zakon določa tudi ukrep trajnega odvzema pravice opravljati sodno izvedenstvo.

Obenem so na ministrstvu dodali, da doslej zoper Zalarja niso prejeli konkretnih obvestil ali predloga za uvedbo kakršnihkoli postopkov zoper njega, zato konkretnega primera ne morejo komentirati.

Bojan Zalar Novice Zveza pacientov: Na potezi je direktor psihiatrične klinike Bojan Zalar. Golob napovedal ukrepe.
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin