Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2024,
6.27

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Miodrag Đorđević protest stavka Ustavno sodišče plače tožilstvo sodniki pravosodje Dominika Švarc Pipan

Sreda, 7. 2. 2024, 6.27

2 meseca, 2 tedna

Predsednik vrhovnega sodišča Đorđević podprl protestni shod sodnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Miodrag Đorđević | Ustavno sodišče je junija odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar se ni zgodilo. | Foto STA

Ustavno sodišče je junija odločilo, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalcu pa naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar se ni zgodilo.

Foto: STA

Predsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević je v izjavi za medije dejal, da podpira ukrepe sodniškega društva za uresničitev ustavne odločbe glede plač sodnikov. Poudaril je, da je njena uresničitev še posebej pomembna, ker se nanaša na materialno neodvisnost sodnikov in opozarja na enakopravnosti vej oblasti, ta pa je temelj sodnega sistema.

Đorđević je poudaril, da je nujni pogoj za delovanje pravne države izvršitev sodnih odločb, tako odločb rednih sodišč kot odločb ustavnega sodišča v dobrobit državljanov. "Pri uresničitvi odločb gre namreč za zagotavljanje pravne varnosti in vladavine prava, gre za spoštovanje pravnega reda, ki je ključnega pomena za zaščito pravic in pravnih interesov naših državljank in državljanov," je dejal.

Uresničitev odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah pa je še posebej pomembna, ker se nanaša na materialno neodvisnost sodnikov in opozarja na odnos enakopravnosti med vejami oblasti. "Neodvisnost sodstva je namreč temeljni kamen našega sodnega sistema, ki zagotavlja pošteno in pravično obravnavo za vse državljane," je poudaril.

Posebni gostje, ki so seznanjeni z razmerami 

V luči nespoštovanja odločbe ustavnega sodišča bo po njegovih besedah potekala tudi letošnja otvoritev sodnega leta, ki bo 14. februarja. Tega dogodka se bosta kot posebna tuja gosta udeležila predsednik in podpredsednica avstrijskega vrhovnega sodišča, Georg Kodek in Eva Marek.

Po Đorđevićevih besedah so na vrhovno sodišče ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo povabili predsednika Sodišča Evropske unije Koen Lenaerts, ki bo Slovenijo obiskal 8. marca. Lenaerts je seznanjen z neizvršitvijo ustavne odločbe. "Njegova prisotnost in podpora prizadevanjem slovenskih sodnikov so izjemnega pomena," je dejal Đorđević.

Švarc Pipanova s sodniki in tožilci na ločenih sestankih

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan pa je za danes predstavnike sodnikov in tožilcev povabila na ločena sestanka o ureditvi plačnega položaja, izvršitvi ustavne odločbe in stavkovnih oziroma protestnih aktivnostih.

Đorđević na izjavi za medije ni predvidel vprašanj novinarjev, se bo pa z vrhovnega sodišča sestanka udeležila generalna sekretarka sodišča Helena Miklavčič. Vabljeni so tudi predstavniki Sodnega sveta, Slovenskega sodniškega društva in minister za javno upravo Franc Props.

Slovensko sodniško društvo je na vseh sodiščih ponovno organiziralo enourne protestne shode, na katerih so obravnavali zlasti vprašanja, vezana na množično vložitev posameznih tožb proti državi, ker ta ni odpravila neustavnosti pri sodniških plačah. Sodniki so dvotedenski opozorilni protest izvedli med 10. in 24. januarjem, zdaj pa bodo enkrat mesečno organizirali protestne zbore, ne bodo pa več omejevali dela sodišč.

Dominika Švarc Pipan
Novice Tožilci bodo stopnjevali stavkovne aktivnosti
Ne spreglejte