Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2023,
13.14

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

55

Natisni članek

korupcija UKC Ljubljana

Petek, 10. 3. 2023, 13.14

1 leto, 1 mesec

Predstojnik oddelka za nevrokirurgijo odstopil. Ni mu žal, da je pomagal otroku.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

55

Marko Jug | Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug (na fotografiji) je sprejel odstopno izjavo nevrokirurga Romana Bošnjaka z mesta predstojnika nevrokirurgije. | Foto Ana Kovač

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug (na fotografiji) je sprejel odstopno izjavo nevrokirurga Romana Bošnjaka z mesta predstojnika nevrokirurgije.

Foto: Ana Kovač

Predstojnik kliničnega oddelka za nevrokirurgijo UKC Ljubljana Roman Bošnjak je po razkritju, da je operiral tujo državljanko, ki je morala poleg plačila operacije bolnišnici nakazati še dodatnih 6000 evrov Bošnjaku, podal odstopno izjavo. Generalni direktor zavoda Marko Jug je njegov odstop sprejel. UKC bo dokumentacijo predal NPU, Bošnjak pa ostaja nevrokirurg, je dejal Jug. "Moja napaka je bila, da sem namesto honorarja za opravljeno delo predlagal družini, naj plačilo namesto meni nakažejo podjetju v tujini," je za STA zapisal Bošnjak. Kot dodaja, mu ni žal, da je otroku pomagal.

Pred dnevi je v javnost prišla zgodba, da je pacientka iz Severne Makedonije, ki so jo operirali v ljubljanskem kliničnem centru, nevrokirurgu Romanu Bošnjaku "zaradi davčne optimizacije" nakazala šest tisoč evrov na račun podjetja v Hongkongu. Na dogodek se je odzval generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug.

"Danes smo pridobili nekoliko več informacij. Gre za primer na nevrokirurški kliniki. Šlo je za mlajšo pacientko. Pri nas je bila sprejeta 15. februarja in hospitalizirana do 22. februarja. Imela je tumor, operacija je bila zahtevna," je uvodoma pojasnil Jug.

Pacientka je iz UKC odšla v dobrem stanju, je pojasnil ter dodal, da je šlo za kompleksno operacijo tumorja na glavi, ki je bil operiran z interdisciplinarnim postopkom.

Uradni račun je znašal 34.109 evrov 

Pacientka je bila operirana v sklopu samoplačniških storitev, v predračunu je bilo pacientki zaračunanih slabih 28 tisoč evrov, kasnejši uradni račun pa je znašal 34.109 evrov. Višji stroški so bili posledica nekoliko daljše operacije, ki je trajala dve uri dlje. Dodatno pa so prišteli še zdravljenje na intenzivni negi.

"Plačala je 18. januarja kot predujem. 6.400 evrov še ni bilo nakazanih. Ker znesek še ni bil poravnan, kirurška ekipa še ni prejela plačila," je še povedal Jug in dodal, da UKC ni bil seznanjen o zunanjih storitvah in o nakazilih v Hongkong. "Za to smo izvedeli iz medijev," je dejal. 

Domena spletne strani agencije Klinikum Medical Link, kateri je makedonska družina nakazala denar, je bila sicer 18. decembra 2013 registrirana v Sloveniji, je danes poročala POP TV. Agencija pa je bila nato po poročanju portala Necenzurirano leta 2017 s slabimi tisoč evri kapitala ustanovljena v Hongkongu.

Bošnjak je že podal odstopno izjavo. Za odstop z mesta predstojnika nevrokirurgije se je odločil, ker pri obravnavi primera ne želi ustvariti konflikta interesov. "Profesor ostaja v hiši kot nevrokirurg. Z njim se bodo pogovorili, če bodo ugotovili kakšne nepravilnosti, bodo postopali drugače," je napovedal Jug. Vso dokumentacijo bodo podali NPU. 

Bošnjak: Ni mi žal, da sem pomagal otroku

Bošnjak bo po vrnitvi iz tujine sodeloval z organi pri razjasnitvi okoliščin plačila operacije tuje državljanke v UKC Ljubljana. "Moja napaka je bila, da sem namesto honorarja za opravljeno delo predlagal družini, naj plačilo namesto meni nakažejo podjetju v tujini," je zapisal za STA.

V okviru konzultacije je zaradi stanja otroka družini predlagal zahtevno operacijo glave, ki jo izvaja tudi sam in ki se jo lahko izvede le v vrhunsko opremljeni in usposobljeni ustanovi. "Kljub temu da je bilo možnosti več, sem predlagal UKC Ljubljana, kjer delam že 34 let in verjamem v naše kvalitetno delo in sodelovanje. Operacija je bila uspešna, deklica je ohranila sluh," je zapisal.

Kljub temu sta izredno zahteven in strokoven poseg ter uspešno zdravljenje povzročila škodo Bošnjaku in njegovi družini, njegovi ožji ekipi in UKC Ljubljana, zato se sodelavkam in sodelavcem opravičuje. "Da bi omogočil nemoteno nadaljevanje dela izredno uspešnega kliničnega oddelka za nevrokirurgijo, sem predlagal generalnemu direktorju UKC Ljubljana, naj sprejme moj odstop in imenuje novega predstojnika," je zapisal. Direktor Jug je njegov odstop sprejel.

"Moja napaka je bila, da sem namesto honorarja za opravljeno delo predlagal družini, naj plačilo namesto meni nakažejo podjetju v tujini. Ker sem bil opozorjen na davčno vprašljivost te transakcije, bom po vrnitvi v domovino sodeloval z organi, da se to razčisti," je zatrdil.

Ob tem je dodal, da mu kljub odzivu svojcev in javnosti ni žal, da je otroku pomagal. "Poseg je omogočil deklici polno otroštvo in kakovostno življenje," je zapisal.

Pojasnilo Zdravniške zbornice Slovenije 

K čimprejšnji preiskavi in razjasnitvi je pozvala tudi Zdravniška zbornica Slovenije. "Praksa, da visoko kvalificirani zdravniki nudijo svoje strokovno znanje kot konzultanti v mednarodnem okolju, ni sporna, vendar mora biti izpeljana na zakonit in transparenten način," menijo na Zdravniški zbornici. 

Zdravniška zbornica Slovenije zagovarja ničelno toleranco do spornih ravnanj in je že sprožila postopke za razjasnitev dogajanja ter bo nudila državnim organom vso potrebno strokovno podporo pri obravnavi primera.

Univerzitetni klinični center Ljubljana
Novice Na ministrstvu zaradi suma korupcije v UKC Ljubljana zahtevajo pojasnila
UKC Ljubljana
Novice Sum korupcije v UKC Ljubljana
Ne spreglejte