Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 6. 2021,
6.39

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

14

Natisni članek

sproščanje Slovenija ukrepi ljudje epidemija

Četrtek, 10. 6. 2021, 6.39

2 leti, 10 mesecev

Epidemija bo preklicana v torek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

14

odprtje teras Ljubljana lokali bar terasa | Razglasitev epidemije velja do vključno torka. | Foto Iztok Hočevar

Razglasitev epidemije velja do vključno torka.

Foto: Iztok Hočevar

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je napovedala, da bodo v skupini predlagali konec epidemije, skladno s tem se bodo sprostili nekateri ukrepi, zdravstveni minister Janez Poklukar pa je zvečer dejal, da bo prihodnji torek zadnji dan epidemije. Ukrepi večinoma ostajajo še naprej v veljavi.

Poklukar je za 24ur dejal, da vlada predvidoma ne bo podaljšala epidemije, ki se izteče 15. junija, torej prihodnji torek. Kot je pojasnila Logarjeva, je konec epidemije zgolj administrativen ukrep. Ob tem je opozorila na izkušnjo lanskega leta, ko je s koncem epidemije prenehala veljati tudi večina zajezitvenih ukrepov. Kljub temu da je bil položaj v državi takrat bistveno boljši, kot je danes, je prehitro sproščanje ukrepov po njenem mnenju vodilo do ponovnega večanja števila okužb. Ob neprevidnosti bi se nam to lahko zgodilo tudi zdaj.

Vlada z rdečega seznama črtala več držav in območij, med njimi hrvaški Jadran

Vlada je olajšala vstop v Slovenijo iz več držav, saj je z rdečega seznama držav in območij med drugim umaknila hrvaški Jadran, Nemčijo in Češko. Odlok, ki ga je sprejela vlada, bo začel veljati v soboto in bo trajal do vključno 20. junija, so sporočili po seji.

Vlada je danes sprejela spremembe temno rdečega in rdečega seznama. S temno rdečega seznama so tako umaknili Turčijo, ki je po novem na rdečem.

Z rdečega seznama pa so umaknili administrativno enoto Jadranska Hrvaška, Švico, Vatikan, avstrijsko zvezno deželo Tirolsko, Ciper, Češko, Luksemburg, Nemčijo, Poljsko, Slovaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno goro. Po novem pa so na rdečem seznamu portugalski Azori.

Sproščanje šele v evropskih zelenih številkah

Svetovalna skupina bo zato predlagala, da določeni ukrepi še vedno ostanejo v veljavi, sprostitev vseh ukrepov bi vladi lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100 tisoč prebivalcev.

Po torkovih podatkih 14-dnevna incidenca v Sloveniji znaša 162 na 100 tisoč prebivalcev. To nas po merilih Evropskega centra za nadzor bolezni uvršča v rdečo fazo.

odprtje teras Ljubljana lokali bar terasa
Novice Nov poziv gostincev in turističnih delavcev: testirali bi tudi slino in odvzeli bris iz grla

Slovenija bi lahko v oranžno fazo po evropskem semaforju, ki predvideva 14-dnevno pojavnost do 150 okužb na 100 tisoč prebivalcev, prešla sredi junija, v zeleno pa v prvi polovici avgusta, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan.

Premier Janez Janša je sicer že konec maja napovedal, da je glede na število precepljenih, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi možno pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja. V drugi polovici junija bi Slovenija tako lahko prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena, je dejal premier.

Slovenija bo del naročenega Pfizerjevega cepiva podarila Češki

Slovenija bo del naročenega cepiva Pfizer, in sicer 10.530 odmerkov, darovala Češki za obvladovanje epidemije covida-19, je danes na dopisni seji sklenila vlada. Cepivo se bo zagotovilo iz ene od bodočih dobav tega cepiva Sloveniji in bo Češki dobavljeno neposredno od proizvajalca Pfizer, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Kdaj nova sproščanja ukrepov; bo razglasitev epidemije res trajala le še nekaj dni?
cepljenje italija
Novice Italija hiti: do konca septembra napovedujejo 80 odstotkov precepljenih proti koronavirusu

Sava hotels
Novice Prihajajo lepši časi za slovenski turizem? Spet dovoljena večja zasedenost nastanitev #video
Ne spreglejte