SiolNET. Novice Slovenija
0,94

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdaj nova sproščanja ukrepov; bo razglasitev epidemije res trajala le še nekaj dni?

0,94

termometer

Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Foto: Bojan Puhek

Vlada bo na današnji seji ponovno pretresala epidemiološke razmere. Kljub umirjanju širjenja okužb z novim koronavirusom v Sloveniji ta teden še ni pričakovati nadaljnjega sproščanja protikoronskih ukrepov, saj trenutne razmere po oceni svetovalne skupine za covid-19 tega še ne dopuščajo.

Kot je v minulih dneh dejala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje in infektologinja Mateja Logar, bi sprostitev vseh ukrepov vladi lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na sto tisoč prebivalcev.

"Iz izkušenj iz zadnjega leta vemo, da prehitro sproščanje ukrepov privede do tega, da se začne število okužb spet povečevati. Čeprav nam gre bolje, moramo še biti previdni in upoštevati veljavne ukrepe," je opozorila Logarjeva.

Po ponedeljkovih podatkih 14-dnevna incidenca v Sloveniji znaša 173 na sto tisoč prebivalcev. To nas po merilih Evropskega centra za nadzor bolezni uvršča v rdečo fazo.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah Novice Znani so novi podatki: toliko okužb smo potrdili v ponedeljek

V zeleni fazi sredi poletja 

Slovenija bi lahko v oranžno fazo po evropskem semaforju prešla sredi junija, v zeleno pa v prvi polovici avgusta, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan. Po oceni Instituta je trenutno delež kužnih približno 0,4 odstotka prebivalstva oziroma približno vsak 250. prebivalec.

Janez Janša je konec maja dejal, da je glede na število precepljenih in prebolevnikov ter glede na trenutno epidemiološko stanje v državi možno pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja. V drugi polovici junija bi Slovenija tako lahko prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena, je dejal premier.

cepljenje italija Novice Italija hiti: do konca septembra napovedujejo 80 odstotkov precepljenih proti koronavirusu Jemanje vzorca DNK Novice Razkrivanje skrivnosti nevarne bolezni

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin