Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 1. 2014,
16.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

dijaki šola

Sreda, 22. 1. 2014, 16.36

7 let, 12 mesecev

Število vpisnih mest na srednjih šolah višje kot lani (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ministrstvo za izobraževanje je objavilo razpis za vpis v srednješolske programe za šolsko leto 2014/2015.

Skupaj je vpisnih mest več kot lani, nekoliko pa je manjše število mest za srednje poklicno izobraževanje. Osnovno šolo bo letos sklenilo 17.280 učencev, ki bodo lahko kandidirali na skupaj 23.160 mest v srednjih šolah.

Kot je na novinarski konferenci povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Aljuš Pertinač, je v programih nižjega poklicnega izobraževanja razpisano 640 mest (lani 624), v programih srednjega poklicnega izobraževanja 6168 (6194), v programih srednjega strokovnega izobraževanja 9052 (8756), za splošne in strokovne gimnazije pa bo na voljo 7300 mest (7185).

Srednje šole bodo sprejemale prijave za vpis do 4. aprila Srednje šole bodo po Pertinačevih besedah sprejemale prijave za vpis do 4. aprila. Učenci, ki bodo želeli svojo odločitev spremeniti, lahko do 25. aprila vzamejo prijavo in jo prenesejo na drugo srednjo šolo oz. program. Kandidati, ki se bodo želeli prijaviti v program, za katerega je potrebno izpolnjevati še posebne vpisne pogoje oz. je potrebno opraviti preizkus nadarjenosti, se za preizkus morajo prijaviti najkasneje do 5. marca.

Državni sekretar je tudi pojasnil, da morajo prijavljeni kandidati posredovati izbranim šolam dokazila o izpolnjevanju vseh vpisnih pogojev praviloma do 19. junija. Učenci, ki bodo do tega datuma izpolnjevali vse vpisne pogoje in bodo izbrani v prvem krogu izbirnega postopka, bodo tudi vpisani. Drugi bodo seznanjeni s prostimi vpisnimi mesti, na katera bodo lahko kandidirali za drugi krog izbirnega postopka.

Ti učenci se bodo odločali o ponujenih prostih mestih in po prednostnem vrstnem redu našteli deset šol, na katere bi se želeli vpisati, ter svoje namere do 24. junija oddali na srednji šoli, na kateri so prijavljeni. O razvrstitvi na eno od naštetih srednjih šol bodo obveščeni 26. junija, na šolo pa se bodo lahko vpisali najkasneje do 27. junija. O rezultatih prvega in drugega kroga izbirnega postopka bodo učenci obveščeni na srednjih šolah, je dejal Pertinač.

Dijaki, ki pa zaključujejo triletne programe srednjega poklicnega izobraževanja, se lahko do 23. maja prijavijo za vpis v programe poklicno-tehniškega izobraževanja. Podrobnejša pojasnila o vpisu in izobraževanju ter druge informacije bodo lahko učenci dobili na informativnih dnevih v petek, 14. februarja, ter v soboto, 15. februarja.

Pertinač je še poudaril, da sta v dijaških domovih za novince za šolsko leto 2014/15 predvideni 2502 prosti mesti. Učenci se bodo nanje morali prijaviti do 4. aprila. Dijaški domovi bodo do 10. aprila prijavljene kandidate za bivanje obvestili o možnosti bivanja in nadaljnjem postopku vpisa.

Ne spreglejte