Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 1. 2023,
9.39

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,14

116

Natisni članek

GEN-I Robert Golob Aleksandar Vučić Janez Janša Janez Janša

Sreda, 25. 1. 2023, 9.39

1 leto, 3 mesece

Sta se Janša in Vučić vzajemno podala v lov na Goloba in srbsko opozicijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,14

116

Aleksandar Vučić in Janez Janša | Srbski predsednik Aleksandar Vučić in tedanji slovenski premier Janez Janša na Blejskem strateškem forumu, ki je potekal 1. septembra 2021. | Foto STA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić in tedanji slovenski premier Janez Janša na Blejskem strateškem forumu, ki je potekal 1. septembra 2021.

Foto: STA

Spletni portal Necenzurirano razkriva, da naj bi si slovenske in srbske oblasti pred lanskimi parlamentarnimi volitvami v obeh državah vzajemno pomagale pri iskanju podatkov, s katerimi so želele oblatiti vodilne politike opozicije. S prstom na zdaj opozicijsko SDS je danes pokazal tudi premier Robert Golob, glavna tarča tovrstnega početja.

V uredništvu Necenzurirano so pridobili dokumente in pričevanja več med seboj nepovezanih virov iz različnih držav pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji in Srbiji. Glavni tarči tedanjega slovenskega premierja Janeza Janše in njegovega političnega zaveznika in srbskega predsednika Aleksandra Vučića naj bi bila Robert Golob in Dragan Đilas.

Golob je takrat še vodil družbo GEN-I, nato pa je postal predsednik Gibanja Svoboda in Janšev tekmec na parlamentarnih volitvah. Đilas pa je nekdanji župan Beograda in predsednik Stranke svobode in pravice (SSP), ki velja za Vučićevega političnega sovražnika, zato ga redno napadajo tabloidi iz njegovega kroga.

Žugelj našel obvod mimo Beograda

Slovenski urad za preprečevanje pranja denarja (UPPD), ki ga je takrat vodil izbranec SDS Damjan Žugelj, je po pisanju Necenzurirano jeseni 2021, manj kot pol leta pred parlamentarnimi volitvami v Srbiji, začel iskati podatke o Đilasovih bančnih računih v Sloveniji in drugih evropskih državah. Kmalu zatem je srbski UPPD po Balkanu začel pridobivati podatke o računih, transakcijah in poslih družbe GEN-I.

Necenzurirano opozarja, da slovenski UPPD za zbiranje teh podatkov ni imel ne zakonske podlage ne pooblastil, ker GEN-I do takrat nikoli ni bil v preiskavi zaradi suma pranja denarja, predhodnih kaznivih dejanj ali financiranja terorizma. Ker je slovenski UPPD to očitno vedel, so obvod našli mimo Beograda. To dokazuje dejstvo, da se je nekaj dni pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami 24. aprila del podatkov, ki jih je pridobil srbski urad, v selektivni obliki pojavil v medijih iz kroga SDS.

Robert Golob
Novice Golob sredi mednarodne preiskave: finančna mula naj bi mu nosila gotovino #video

Necenzurirano še piše, da bo končni odgovor, ali in v kolikšni meri je pred volitvami v Sloveniji prišlo do načrtnega zlorabljanja državnih institucij za politične potrebe SDS, dala kriminalistična preiskava. Na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so decembra potrdili, da "zbirajo obvestila zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti". Žugelj je pred časom v sporočilu za javnost vse obtožbe zanikal.

Na obtožbe na račun GEN-I se je danes na Brdu pri Kranju odzval tudi premier Golob in celotno zgodbo označil za "popolno izmišljotino".

"Bi se bilo nevredno o tem sploh pogovarjat, če ne bi šlo za obtožbe, ki so v resnici resne in bi lahko vplivale na položaj Slovenije. Zato ponavljam: Gospoda Berišaja, ki je – mimogrede – veleposlanik Kosova v Zagrebu, niti ne poznam, nisem ga srečal, še manj sem bil v stiku z njim, so pa bili v kontaktu z njim iz opozicijske SDS pred volitvami. To pove vse. Kako lahko obtožuješ nekoga, ki ga ne poznam, da deluje z mano, to, da si pa ti z njim prijatelj, pa zamolčiš," se je vprašal slovenski premier.

Ne spreglejte