Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 2. 2022,
16.07

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

57

Natisni članek

plače stavka SVIZ šolstvo

Petek, 18. 2. 2022, 16.07

2 leti, 2 meseca

Šolniki izglasovali splošno stavko, ta bo po napovedih 9. marca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

57

Branimir Štrukelj | Stavka se bo začela 9. marca, koliko časa bo trajala, pa je odvisno od vladne strani. Kot je pojasnil Štrukelj, so v sindikatu pripravljeni na pogajanja, dokler stavkovnih zahtev ne bodo rešili, pa bo stavka "ostala aktivna in delujoča". "9. marca je prvi dan stavke, mi si želimo, da bo tudi zadnji," je še dejal. | Foto Bojan Puhek

Stavka se bo začela 9. marca, koliko časa bo trajala, pa je odvisno od vladne strani. Kot je pojasnil Štrukelj, so v sindikatu pripravljeni na pogajanja, dokler stavkovnih zahtev ne bodo rešili, pa bo stavka "ostala aktivna in delujoča". "9. marca je prvi dan stavke, mi si želimo, da bo tudi zadnji," je še dejal.

Foto: Bojan Puhek

Zaposleni v Svizu so izglasovali splošno stavko v vzgoji in izobraževanju. Glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije se je popoldne na izredni seji seznanil z rezultati opredeljevanja članstva sindikata in preostalih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju o izvedbi splošne stavke javnega sektorja. Stavka se bo začela 9. marca, ko bodo šole in vrtci zaprti, trajala pa bo vse dotlej, dokler vlada s šolniki ne bo sklenila stavkovnega sporazuma, je napovedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Glavni republiški odbor sindikatov javnega sektorja se je v teh dneh opredeljeval do dejstva, da se vlada do torka ni opredelila do njihovih zahtev, ki so jih predstavili na pogajanjih.

Kot je po seji stavkovnega odbora pojasnil Štrukelj, so glasovanje izvedli v 731 šolah in vrtcih, udeležilo se ga je 40.729 zaposlenih. Za stavko se jih je izreklo 37.248 oziroma 91,4 odstotka vseh.

Zahtevajo dvig plač in samodejno usklajevanje plačnih razredov

Zahtevajo dvig uvrstitve vseh delovnih mest v javnem sektorju za šest plačnih razredov, pa tudi odpravo omejitve najvišjega plačnega razreda, ki ga je mogoče doseči z napredovanji, za vse javne uslužbence. Zahtevajo še, da se določi samodejno usklajevanje vrednosti plačnih razredov. Prav tako pričakujejo, da se vrednost najnižjega plačnega razreda dvigne na raven minimalne plače.

Člani Sviza so se v vzgojno-izobraževalnih zavodih, v katerih je organiziran sindikat, zadnji teden opredeljevali za izvedbo stavke ali proti tej. K izrekanju o stavki so povabili tudi nečlane sindikata. Rezultate glasovanja zaposlenih o stavki ter preostalih načrtovanih aktivnostih sindikata bodo predstavili v izjavi za medije po seji glavnega stavkovnega odbora.

Stavka je strnjena v dve bistveni zahtevi. Ena je zahteva po takojšnji sklenitvi sporazuma o vrednotenju in plačilu dodatnega dela, ki nastaja z obvladovanjem epidemije covid-19 v vseh vzgojno-izobraževalnih zavodih. Druga pa je zahteva po zvišanju plač vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.

Vsi so preobremenjeni, stavka je nepotrebna 

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport obžalujejo odločitev Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) o stavki, "saj so pogajanja v okviru vladne pogajalske skupine še v teku". Poleg tega se jim zdi to ravnanje v danih razmerah nepotrebno. 

V odzivu so zapisali, da je splošna preobremenjenost prisotna na vseh ravneh družbe, zato so z vodstvi vzgojno-izobraževalnih zavodov redno v dialogu in jim pomagajo "pri reševanju dilem in izzivov, povezanih z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, ter tudi pri izzivih zaradi odsotnosti zaposlenih in izvajanja izobraževanja".

Kot so dodali, so predstavnikom vzgojno-izobraževalnih zavodov prisluhnili in se odzvali v obliki dodatnih zaposlitev in izplačil dodatkov v obdobju razglašene epidemije covid-19.

Za to šolsko leto so izdali sklep o nujnih ukrepih na področju kadrovske problematike, ki so potrebni za nemoteno delovanje vzgojno-izobraževalnih zavodov. Tako so se v pedagoški proces lahko vključili študenti, pozneje pa so lahko dodatno zaposlovali tudi svetovalne delavce. Z dodatnim sklepom pa je ministrstvo omogočilo dodatna sredstva za plačilo nadomeščanj v skupni vrednosti dva milijona evrov, so zapisali v odzivu.

Po navedbah ministrstva so od začetka epidemije za ukrepe, povezane z delom zaradi covid-19, namenili več kot 70 milijonov evrov. Poleg tega so vrtci, osnovne in glasbene šole v obdobju od oktobra 2020 do junija 2021 z izplačilom dodatkov zaradi epidemije prejeli skupaj še nekaj več kot 149 milijonov evrov. "Trenutno pa dodatka za delo v tveganih razmerah ni mogoče izplačevati brez razglašene epidemije," so še zapisali.

Osnovna šola Ledina kuhinja
Novice Slovenija v svetovnem vrhu v douniverzitetni ravni izobraževanja. Potem pa …
Branimir Štrukelj
Novice Štruklju uspelo zadržati dvig plač zdravnikov
HITRI TESTI
Novice Samotestiranje dijakov: vse težave učiteljev #video
Ne spreglejte