Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 2. 2022,
13.50

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

94

Natisni članek

Branimir Štrukelj

Petek, 11. 2. 2022, 13.50

2 leti, 2 meseca

Štruklju uspelo zadržati dvig plač zdravnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,06

94

Branimir Štrukelj | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ustavno sodišče je do končne odločitve zadržalo izvrševanje člena zadnjega interventnega zakona, ki za zdravnike in zobozdravnike zvišuje najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v sistemu plač v javnem sektorju. Odločitev sodišča prihaja sredi pogajanj vlade in reprezentativnih sindikatov o višjih plačah ravno na podlagi sporne določbe.

Ustavno sodišče ocenjuje, da bi izvrševanje morebiti protiustavnega spornega člena povzročilo hujše škodljive posledice. Glede na naravo zahteve bo sodišče tudi takoj nadaljevalo odločanje o zadevi. Sodišče je sklep sprejelo s sedmimi glasovi proti dvema. Sklep Ustavnega sodišča si lahko preberete tukaj

Za zadržanje so glasovali predsednik US Matej Accetto, sodniki Rok Čeferin, Rajko Knez, Špelca Mežnar, Marijan Pavčnik, Rok Svetlič in Katja Šugman Stubbs. Proti sta glasovala sodnika Marko Šorli in Klemen Jaklič. 

Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika Marka Šorlija si lahko preberete tukaj, odklonilno mnenje sodnika Klemna Jakliča pa je dostopno tukaj.

Zadnji interventni protikoronski zakon (PKP 10) je bil sprejet konec preteklega leta. Za zdravnike in zobozdravnike je do konca leta 2022 omogočil dvig plač za šest razredov, do 63. razreda.

Zahtevo za presojo ustavnosti dviga plačnega stropa so na ustavno sodišče kot volivci vložili predsedniki petih sindikalnih central, in sicer Branimir Štrukelj, Jakob Počivavšek, Evelin Vesenjak in Peter Majcen.

Dvomijo namreč, da je premik plačnega stropa za eno od skupin javnih uslužbencev kakorkoli povezan z interventnimi ukrepi za omilitev posledic epidemije covid-19. Prav tako po njihovi oceni pri spreminjanju plačne lestvice ustava preprečuje oz. ne omogoča prepovedi referenduma, kot je DZ sprejel sklep PKP 10.

Zahteva za presojo ustavnosti je bila zato primarno utemeljenega na določilih zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki v takšnih primerih, ko je državljanom odvzeta pravica do referenduma, omogoča presojo skladnosti zakona oziroma posameznih zakonskih določb z ustavo.

zdravstvo
Novice Zdravniki višje plače za šest oziroma sedem plačnih razredov #video
"V Fidesu smo osupli nad nerazumljivo držo sindikalnih voditeljev, ki so se odločili pravno državo braniti prav s tem, da so se obrnili proti delavcem. Gre za nevzdržen konflikt interesov. Sindikalni funkcionarji ne samo zlorabljajo svojo funkcijo v politične namene, temveč gredo pri tem tako daleč, da se obrnejo celo proti tistim, ki jih zastopajo." Tako se je konec januarja sindikat zdravnikov, ki ga vodi Konrad Kuštrin, odzval na zahtevo za presojo ustavnosti možnosti povišanja plač zdravnikom, ki so jo na ustavno sodišče vložili sindikalisti Branimir Štrukelj, Lidija Jerkič, Peter Majcen, Jakob K. Počivavšek in Evelin Vesenjak.

Konrad Kuštrin Fides
Novice V Fidesu "osupli" nad Jerkičevo, Štrukljem, Majcnom, Počivavškom in Vesenjakovo
Ne spreglejte