Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2022,
10.01

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

11

Natisni članek

specialist pogajanja Fides sindikat plača zdravnik

Torek, 1. 2. 2022, 10.01

2 leti, 2 meseca

Zdravniki višje plače za šest oziroma sedem plačnih razredov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

11

Sindikati, ki zastopajo zdravnike in zobozdravnike, in ministrstvo za zdravje so po poročanju medijev v ponedeljek sklenili dogovor o dvigu plač za zdravnike. Z dogovorom naj bi pridobili šest oziroma sedem plačnih razredov. Poleg tega pa naj bi bil v dogovoru izstop iz enotnega plačilnega sistema v javnem sektorju.

Po osnovnem vladnem predlogu, ki ga je pridobil Večer, je vlada vsem zdravnikom ponudila dvig izhodiščnih plač za šest plačnih razredov oziroma za 24 odstotkov. Izjema so le zdravniki pripravniki, ki so jim ponudili za 28 odstotkov višje plače.

Konrad Kuštrin Fides
Novice V Fidesu "osupli" nad Jerkičevo, Štrukljem, Majcnom, Počivavškom in Vesenjakovo

Hkrati bi uvedli nova delovna mesta 

Na N1 pa so neuradno izvedeli, da bi bila hkrati uvedena tudi nekatera nova delovna mesta. Uvedeno naj bi bilo tudi novo delovno mesto starejši zdravnik specialist, ki bi bil uvrščen v 63. plačni razred. To je šest razredov več od najvišjega plačnega razreda, ki ga zdravniki lahko dosežejo trenutno.

Poudarek pri pogajanjih o realizaciji PKP10 je bil popravek plač zlasti mlajšim zdravnikom, ki bodo simbolno deležni višjega dviga plač kot starejši kolegi, so pojasnili v Fidesu. 

"Glede na plačno kompresijo v 57. plačnem razredu, ki jo določba v PKP10 začasno odpravlja, je novo delovno mesto starejši specialist bolj kot ne simbolnega pomena, saj bi morali biti zdravniki, ki so trenutno v 57. plačnem razredu iz naslova rednih napredovanj, ki so skupni vsem javnim uslužbencem, že zdaj v 63. plačnem razredu, in sicer ne glede na novo delovno mesto starejši specialist. Novo delovno mesto starejši zdravnik pomeni v sklopu PKP10 v prvi vrsti pomembno simbolno priznanje izkušenim zdravnikom, na katerih sloni javni zdravstveni sistem," so ob tem dodali v sindikatu. 

Po neuradnih informacijah Večera pa sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides vztraja, da se v dogovor zapiše izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, medtem ko drugi sindikati, ki so bili prisotni na pogajanjih, temu nasprotujejo, piše spletni Večer.

Jakob Počivavšek, Boris Koprivnikar, Branimir Štrukelj
Novice Jerkičeva in Počivavšek Fidesu: Nismo proti višanju plač, ki ga rušimo

Bele halje za zdaj brez komentarjev

STA na odgovore ministrstva za zdravje še čaka, v Fidesu pa so sporočili, da bi bilo "do uradnega konca pogajanj za realizacijo PKP10 in parafiranja vsebin preuranjeno karkoli komentirati".

"Vsekakor pa pričakujemo, da bodo usklajene vsebine v kratkem realizirane, kot priznanje slovenskim zdravnicam in zdravnikom za opravljeno požrtvovalno delo v dveh letih spopadanja z epidemijo ter kot pozitiven signal za izzive, ki nas, kot nosilce zdravstvene dejavnosti v javnem zdravstvenem sistemu čakajo po koncu epidemije," so še zapisali v sporočilu za javnost.

zdravniki, UKC Maribor
Novice Zdravniki izgoreli, zapuščajo službe. Raje gredo k zasebnikom.
Sindikati
Novice Sindikati o razlogih za izstop iz ESS #video
Ne spreglejte