Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 5. 2021,
10.21

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

69

Natisni članek

Ekonomsko-socialni svet ZZZS sindikat

Petek, 14. 5. 2021, 10.21

2 leti, 11 mesecev

Sindikati o razlogih za izstop iz ESS #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,14

69

V četrtek so sindikalne centrale napovedale umik iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Sodu je dno izbil predlog davčne zakonodaje. Sindikati opozarjajo, da vladno početje vodi v konflik.

Za umik so se sindikati odločili, ker vlada po njihovem mnenju sistematično krši pravila o delovanju ESS. Dodali so, da je vlada s svojim odnosom uničila socialni dialog ter da socialni partnerji ne morejo aktivno sodelovati pri oblikovanju zakonov in drugih predpisov, katerih posledice čutijo državljani.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je dejala, da je ESS že nekaj časa mrtev. "Iz nečesa, česar ni, se težko umakneš," je dejala Jerkičeva.

Obvestili bodo tudi Evropsko komisijo

Sindikati | Foto: STA , Foto: STA , Dodala je, da so se pripravljeni vrniti k sodelovanju, vendar le ob spoštovanju pogojev in pravil vlade. Do takrat bodo delovali v novih okoliščinah. O stanju bodo obvestili tudi Evropsko komisijo, ob tem pa ne bodo sodelovali pri dogodkih, povezanih s predsedovanjem Slovenije EU.

Jerkičeva je spomnila, da je bil ESS alternativa diktatu oz. govoru ulice in je bil mišljen kot prostor dialoga na uravnotežen način, tako da nobeden od interesov ne prevlada, je strnila. Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek jo je dopolnil z besedami, da brez socialnega dialoga Slovenija ne bi vstopila v EU in pozneje v evrsko območje, okrevanje po zadnji krizi bi bilo zahtevnejše.

Sindikati | Foto: STA , Foto: STA ,

Kaplja čez rok davčna zakonodaja

Sindikati naj bi sicer o izstopu razmišljali že nekaj mesecev, kaplja čez rob pa naj bi bile predlagane spremembe davčne zakonodaje, ki sploh niso prišle do ESS.

"Vlada nam je sporočila, da v socialnem dialogu ni nobenega prostora za iskanje uveljavitev interesa delavk in delavcev in nam svetovala, da gremo na ulico. Po mojem mnenju bi morali sindikati skrbno pretehtati in vzeti zelo resno ta nasvet vlade," je dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj.

Cigler Kralj obžaluje potezo sindikatov in jih poziva k vrnitvi za pogajalsko mizo

Trenutne razmere so po ocenah ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja težke, saj se postavljajo temelji za čas po koronski krizi. "Obžalujem, da sindikati zapuščajo pogajalsko mizo, in jih pozivam, da se zanjo čim prej vrnejo," je dejal na današnji novinarski konferenci.

"Moja vrata so vedno bila, so in bodo odprta vsem socialnim partnerjem," je poudaril minister za delo, družino in socialne zadeve ter dodal, da ve, da "sindikati z nekaterimi potezami vlade niso bili najbolj zadovoljni." "A kot minister sem moral loviti ravnotežje med učinkovitostjo in kompleksnostjo oz. konsenzom pri rešitvah," je opisal. STA

Stavka Ljubljana
Novice "Vojna z vlado": sindikalne centrale se umikajo iz ekonomsko-socialnega sveta
Ne spreglejte